Witam:) Mam w domu internet radiowy i chciałbym go podzielic na 2 komputery pprzez wifi.
Mam antene na złączu (chyba) rp-sma. Proszę doradźcie jaki kupić AP i Ruter wifi. Chciałbym tą sieć zrobić jak najmniejszym kosztem. Do wydania mam powiedzmy 260zł...
Dzielenie radiówki
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Dzielenie radiówki

-
- Początkujący użytkownik forum
Hmm nie znalazłem nic ciekawego na ten temat na forum wiec kupiłem Ap EDIMAX EW-7206APG i ruter D-link Dl-524. Jeśli możecie doradźcie mi teraz jak te użądzonka skonfigurować zeby rozdzielić neta po kablu i radiem...

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak z grubsza:
1. Podlaczasz antene do AP
2. Podlaczasz AP do kompa i konfigurujesz na tryb Client
3. Podlaczasz AP do routera i kompa do routera
4. Konfigurujesz router:
- adres WAN zaleznie od dostawcy
- adresy LAN jak chcesz - statycznie lub przez DHCP, warto, zeby byly w innej sieci niz IP od dostawcy
- adresy DNS
- zabezpieczenia WiFi (WPA/WPA2)
W razie potrzeby trzeba tez sklonowac adres MAC sieciowki ktora byla wczesniej podlaczona bezposrednio do anteny
Jesli dostawca limituje TTL to generalnie jest problem, bo ten router nie ma funkcji modyfikowania tej wartosci. Ale to wyjdzie w praniu.
1. Podlaczasz antene do AP
2. Podlaczasz AP do kompa i konfigurujesz na tryb Client
3. Podlaczasz AP do routera i kompa do routera
4. Konfigurujesz router:
- adres WAN zaleznie od dostawcy
- adresy LAN jak chcesz - statycznie lub przez DHCP, warto, zeby byly w innej sieci niz IP od dostawcy
- adresy DNS
- zabezpieczenia WiFi (WPA/WPA2)
W razie potrzeby trzeba tez sklonowac adres MAC sieciowki ktora byla wczesniej podlaczona bezposrednio do anteny
Jesli dostawca limituje TTL to generalnie jest problem, bo ten router nie ma funkcji modyfikowania tej wartosci. Ale to wyjdzie w praniu.