Dobór antety i wzmacniacza sygnału 3G

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Cacek93
Początkujący użytkownik forum

Dobór antety i wzmacniacza sygnału 3G

Post autor: Cacek93 »

Witam,
chciałem wzmocnić zasięg jeśli chodzi o jakość rozmów telefonicznych. Co do internetu to mam już antenę cybertecha + B535 i działa świetnie, problemem jest zasięg "do rozmów". Na allegro są gotowe zestawy, np:
allegro.pl/oferta/wzmacniacz-sygnalu-zestaw-gsm-3g-4g-lte-3-anteny-11216479634?fromVariant=11493660930
ale coś mi mówi, że da się to zrobić taniej i lepiej. Rozumiem, że muszę szukać anteny 900MHz, a jakbym chciał żeby jako tako działała transmisja danych to 900 + 1800? Jak sprawa wygląda z tymi wzmacniaczami w praktyce?
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Re: Dobór antety i wzmacniacza sygnału 3G

Post autor: onken »

W praktyce są niezgodne z prawem.
Jeśli UKE Cię mierzy to kilka tysiakow kary

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
wojcio
Stały użytkownik forum

Post autor: wojcio »

W praktyce bardzo wiele telefonów wspiera rozmowy przez WiFi. Jak masz sprawny internet WiFi i włączysz to, to będziesz spokojnie rozmawiał przy całkowitym braku sieci komórkowej . Internet nie musi być szybki, kilka mbps, byle stabilny. Więc jak masz już rozwiązany problem internetu to zobacz czy możesz to włączyċ w twoim telefonie. Wówczas pogadasz całkiem bez zasięgu.
wojtekPBK23
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: wojtekPBK23 »

Wspieranie rozmow przez WiFi niestety w trudnych warunkach to prawie nie dziala.
Dlaczego ? Bo gdy urządzenie jest na granicy zasięgu GSM900, czyli raz jest np poziom -105 i się waha to +/-10 dB to mimo stabilnego WiFi z innej sieci, podawanej z routera, telefon nie jest w stanie stabilniej podtrzymać połączenia głosowego i w ogóle połączenia z BTS I wpada w tryb alarmowy czyli realizuje tylko połączenia alarmowe a dla rozmów przychodzących jest niedostępny.
wojcio
Stały użytkownik forum

Post autor: wojcio »

Nie chodzi mi o wspieranie przez WIFI, ale o rozmowy przez wifi - właśnie wróciłem z miejsca, gdzie w pomieszczeniach nie ma zasięgu, a mogłem rozmawiać przez telefon (nie Messanger czy podobne) przez WiFi. Pokazałem to gospodarzowi i u niego też działało, a u jego żony, na słabym androidzie - nie.
W tej chwili zrobiłem test - włączyłem tryb samolot, zostawiłem wifi i zadzwoniłem do żony - odebrała. W trybie samolot telefon nie powinien korzystać z nadajników GSM. Piszą też o tym operatorzy. Niestety, działa to różnie z różnymi modelami telefonów. Część nie obsługuje tej technologii, inne rzeczywiście na siłę walczą o GSM i połączenie jest kiepskie, jeśli sygnał jest graniczny, ale jest. Zanim autor wątku wyda kasę na cokolwiek, może sprawdzić, czy ma włączene wificalling i VOLTE w swoim telefonie i jak to działa (też w wariancie z trybem samolot przy aktywnym wifi).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Trzeba pamiętać że nie każdy telefon z WoWiFi czy tam wificalling jest kompatybilny z usługą danego operatora (osobiście znam problem z Orange ale maja listę kompatybilnych), nie wiem jak jest u innych.

VoLTE to zupełnie inna usługa bez związku z wificalling.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ