Zasilanie awaryjne/buforowe , podtrzymanie 12V do modemu/routera

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wojtekPBK23
Specjalista bezprzewodowy-junior

Zasilanie awaryjne/buforowe , podtrzymanie 12V do modemu/routera

Post autor: wojtekPBK23 »

Na działce dość często zdarzają się krótkotrwałe a czasem dłuższe przerwy 230V.
W takim przypadku podłączam zasilanie awaryjne 12V ( pakiet li-ion lub aku Pb)
Pytanie : czy używacie bezpiecznego urządzenia buforującego tzn posiadajacego wejście z zasilacza oryginalnego 230/12V , wejście z zewn aku 12V ( lub wbudowany aku) i wyjście 12V do routera ?
Interesuje mnie czy macie/używacie takich podobnych urzadzen pseudoUPS.
Ps Są dostępne na YT tego typu amatorskie konstrukcje (ale mam obawy przed prostymi przetwornicami na 12V) oraz gotowe z małymi wbudowanymi aku rzędu 8-10 Ah.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Re: Zasilanie awaryjne/buforowe , podtrzymanie 12V do modemu/routera

Post autor: Mig25 »

Kiedyś do kupienia było proste i tanie urządzenie o nazwie HUAWEI BBU15-D-T.
Ładowało zwykłe akumulatorki AA w locie , a jak prądu zabrakło , to na 2h wystarczało z nich energii dla routera...

Niestety chyba już nie do dostania....

EDIT: Na allegro jakieś używki w cenach po 100PLN , kiedy ostatnie wyprzedaże były poniżej 20pln z akumulatorkami....
wojtekPBK23

Tak widziałem, ale mam wątpliwości gdy jest tam przetwornica z 4,8V na 12V z 4 akumulatorków paluszków... Ja używam awaryjnego aku np Li-ion 12.6V który ma prawie 20 Ah.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Jak chcesz mieć "zapas używania" na dzień to potrzeba 20Ah...
Tak jak pisałem , tamten Huawei starcza na max 2h. U brata służy do zasilania MF286D już od ładnych paru lat ...

Natomiast jeśli temat miał służyć tylko i jedynie jak podłączyć/zabezpieczyć konkretny Twój akumulator LiIon 12,6V 20Ah , to się nie wypowiem.

Domyślam się , że to są 3 ogniwa połączone w szereg , i 12,6V to jest wtedy , kiedy jest w pełni naładowane ,czyli przy rozładowanym 3,6V to 10,8V.
Te 10,8V to jest i tak wystarczające napięcie ,żeby router jeszcze działał ( bo w nich też od razu na wejściu jest przetwornica zmniejszająca napięcie do 5V , 3,3V a nawet do 1,8V)...
Natomiast problemem jest zabezpieczenie tego akumulatora przed dalszym rozładowywaniem ( bo rozładowanie do zera skróci bardzo jego żywotność).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Kupujesz zasilacz buforowy np. MeanWell odpowiedniej mocy, podłączasz akumulator 12V ile tam potrzebujesz Ah i masz 13.8V zasilanie z buforem w postaci akumulatora. Routery/AP zasilane z 12V spokojnie to zniosą i nic się nie uszkodzi.

3.6/3.7V to nominalne napięcie akumulatorów Li-Ion np. popularnych 18650, można je bez szkody rozładować do 2.7V/ogniwo.

Przed nadmiernym rozładowaniem, przeładowaniem i wzrostem temperatury zabezpieczać to powinien BMS z balanserem i czujnikiem temperatury. Należy też pamiętać że nie wolno ich lutować, do pakietowania używamy zgrzewarki.
Nie pomagam na PW!
wojtekPBK23

Dla jasności dodam, że z aku/pakietami na 18650 mam do czynienia od kilkunastu lat. Zatem budowa, zasilanie, balansowanie, BMS-y itp znam b.dobrze :-) Na moim pakiecie Li-ion, bez problemu ZYXEL LTE5398 działa nawet kilka dób. I bez problemu zrobię sobie prosty układzik na LM2587 i MT3608 wg schematów które są na YT. Ale ponieważ, są to mini przetwornice to do stałego, bezobsługowego zastosowania, gdy nie ma mnie na miejscu, trochę mam obawy przed ich niezawodnością . Tym bardziej, że przerwom prądu (dziwnym np 1-2 sek) może towarzyszyć przepięcie z jakiś odległych instalacji fotowoltaicznych ( a raczej systemów auto-off). Stąd pytanie o to czy używacie takich 'zabawek' których kilka modeli fabrycznych (oparte jak się domyślam na podobnych schematach) jest obecnie w handlu. Ale dzięki za odzew , popatrzę na produkty MeanWell .
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Trudno mi zgadywać kto na czym się zna więc piszę bardziej ogólnie żeby inne osoby mające podobne pomysły miały jakąś większą świadomość o co chodzi.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ