Zmiana huawei b618s-22d na?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Zmiana huawei b618s-22d na?
Cześć,
Będę wdzięczny za doradzenie dotyczące wyboru modemu / routera do internetu mobilnego Orange. Obecnie mam huawei b618s-22d i jest na strychu poddasza (w odległości około 700m od BTSa). Do niego skrętką wpięty jest Archer AX73 i to główny router w domu. Prędkości to od 30 (zazwyczaj) - 150 (porankami) Mbit/s.
Na telefonie (dane komórkowe) mam praktycznie zawsze powyżej 100 Mbit/s i marzy mi się aby tyle mieć z routera mobilnego.
Dostęp mam obecnie tylko do LTE i w ofercie Orange mogę sobie wziąć TP-Link LTE Archer MR600. Czy Waszym zdaniem ten mode lub inny jest w stanie na osiąganie prędkości jak na telefonie?
Zrzuty info o sygnale z telefonu: https://files.fm/u/9tqnmpq3v
Będę wdzięczny za doradzenie dotyczące wyboru modemu / routera do internetu mobilnego Orange. Obecnie mam huawei b618s-22d i jest na strychu poddasza (w odległości około 700m od BTSa). Do niego skrętką wpięty jest Archer AX73 i to główny router w domu. Prędkości to od 30 (zazwyczaj) - 150 (porankami) Mbit/s.
Na telefonie (dane komórkowe) mam praktycznie zawsze powyżej 100 Mbit/s i marzy mi się aby tyle mieć z routera mobilnego.
Dostęp mam obecnie tylko do LTE i w ofercie Orange mogę sobie wziąć TP-Link LTE Archer MR600. Czy Waszym zdaniem ten mode lub inny jest w stanie na osiąganie prędkości jak na telefonie?
Zrzuty info o sygnale z telefonu: https://files.fm/u/9tqnmpq3v
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Zmiana huawei b618s-22d na?
TP-Link LTE Archer MR600 jest gorszym routerem od b618s-22d...
Na BTS Gałęzinowo jest komplet pasm więc porzebny router z conajmniej 4rema agregacjami ( i jeszcze dobrze byłoby ,żeby miał 2 agregacje UL..)
Szukaj Np. B818 , LBR20 , może uda Ci się dostać MC801A ( bo daleko do BTSa nie ma , i chyba zewnętrznych anten i tak nie używasz).
Na BTS Gałęzinowo jest komplet pasm więc porzebny router z conajmniej 4rema agregacjami ( i jeszcze dobrze byłoby ,żeby miał 2 agregacje UL..)
Szukaj Np. B818 , LBR20 , może uda Ci się dostać MC801A ( bo daleko do BTSa nie ma , i chyba zewnętrznych anten i tak nie używasz).
-
- Guru bezprzewodowy
Screen z aplikacji dla HiLINK na Windows lub Android dla poszczególnych pasm LTE2600,LTE2100, LTE1800, LTE800 i speedtest dla kazdego z pasm, tylko na jakimś normalnym serwerze.
-
Hej , dzięki za info o MR600.
Chcę w aplikacji HiLINK zrobić speedtest dla poszczególnych pasm, ale nie mam pewności jak. W Operator sieci > Preferowana sieć mam tylko wybór Auto, Tylko 2g, Tylko 3g, Tylko 4g. Czy chodzi o ręczne wskazanie każdej z sieci i dla niej pagespeed?
Chcę w aplikacji HiLINK zrobić speedtest dla poszczególnych pasm, ale nie mam pewności jak. W Operator sieci > Preferowana sieć mam tylko wybór Auto, Tylko 2g, Tylko 3g, Tylko 4g. Czy chodzi o ręczne wskazanie każdej z sieci i dla niej pagespeed?
-
- Guru bezprzewodowy
Speedtest masz zrobić np. na https://www.speedtest.net/pl i do tego screen z aplikacji do zarzadzania pasmami na Android lub Windows dla sprzętu HiLink, to jest elementarz dla kazdego uzytkownika HuaweI i klonów, te aplikacje pozwalają wymuszać konkretne pasma na HiLinkach, ty masz sprawdzić po kolei wymienione pasma pojedyńczo.
-
Problem w tym, że ani w samym b618s, ani w HiLink nie widzę możliwości zmiany samego pasma aby ustawić konkretne częstotliwości. Mogę tylko wybrać 2-3-4G ale bez MHz.
-
- Guru bezprzewodowy
Problem to polega na tym ze ty przychodzisz na Forum i nie przeczytałeś ani jednego tematu na temat Huawei I ZARZADZANIA PASMAMI na nich, sa ich tysiace a aplikacje na Android to HManager, HuaCTRL, na Windows LTEInspecteur lub LTE H-monitor, pobiera się któryś z nich, loguje w aplikacji jak na stronę czyli 192.168.8.1 i wykonuje to co potrzeba.
-
Widzę, że zaczyna się pouczanie. Tylko od Ciebie zależy, czy w takim tonie chcesz pomóc, czy pokazać jak jesteś dobry.
O zarządzaniu pasmami nie znalazłem informacji w moim routerze i właśnie dlatego założyłem tu konto aby ktoś doradził jaki model routera/modemu wybrać (sądząc, że nie mam wpływu na widoczność pasm). To Ty zasugerowałeś wspomniane oprogramowanie i sprawdziłem je zarówno na Androidzie jak i Windowsie. Przez ten soft logowałem się do routera jako admin ale takich opcji jak zarządzanie pasmami tam nie widzę, może nie potrafię znaleźć.
Sprawdzę oprogramowanie, które jeszcze podałeś. Dziękuję.
O zarządzaniu pasmami nie znalazłem informacji w moim routerze i właśnie dlatego założyłem tu konto aby ktoś doradził jaki model routera/modemu wybrać (sądząc, że nie mam wpływu na widoczność pasm). To Ty zasugerowałeś wspomniane oprogramowanie i sprawdziłem je zarówno na Androidzie jak i Windowsie. Przez ten soft logowałem się do routera jako admin ale takich opcji jak zarządzanie pasmami tam nie widzę, może nie potrafię znaleźć.
Sprawdzę oprogramowanie, które jeszcze podałeś. Dziękuję.
-
- Guru bezprzewodowy
Jakie pouczanie, ja nie muszę pokazywać ze jestem dobry. To jest fachowe Forum , na temat routerów Huawei i aplikacji do zarządzania pasmami jest wszystko, w tym nawet oddzIelne tematy o aplikacjach które wymieniłem, to żadna nowość.
Minimum wkładu własnego to zapoznanie się z nimi. HiLink to ogólne pojęcie dotyczace routerów LTE od Huawei z konkretnym softem i nie ma nic wspólnego z aplikacją HILINK, KTÓRA JEST DO NICZEGO NIEPOTRZEBNA I NIKT Z NIEJ NIE KORZYSTA.
To są podstawy, od nich zaczyna się po zakupie HiLinka Huawei, w tym B618, to są aplikacje tworzone przez pasjonatów. Huawei nigdy na oficjalnym sofcie oraz oficjalnych aplikacjach ani w WebUI nie miał i nie ma zarzadzania pasmami. Ten producent wszystko w kwestii softu zawdzięcza społecznościom i ludziom którzy stworzyli modowane softy i te aplikacje. Bez nich softowo to tylko przeciętny sprzęt.
Minimum wkładu własnego to zapoznanie się z nimi. HiLink to ogólne pojęcie dotyczace routerów LTE od Huawei z konkretnym softem i nie ma nic wspólnego z aplikacją HILINK, KTÓRA JEST DO NICZEGO NIEPOTRZEBNA I NIKT Z NIEJ NIE KORZYSTA.
To są podstawy, od nich zaczyna się po zakupie HiLinka Huawei, w tym B618, to są aplikacje tworzone przez pasjonatów. Huawei nigdy na oficjalnym sofcie oraz oficjalnych aplikacjach ani w WebUI nie miał i nie ma zarzadzania pasmami. Ten producent wszystko w kwestii softu zawdzięcza społecznościom i ludziom którzy stworzyli modowane softy i te aplikacje. Bez nich softowo to tylko przeciętny sprzęt.
-
Wracam z tematem,
Będę wdzięczny raz jeszcze za info o rekomendacji dla routera w tej lokalizacji.
Dopiero w najbliższych dniach przyjdzie mi wymienić Router. Nie wiem czy coś się zmieniło na wspomnianym BTS z antenami i operatorami ale po prawie roku od publikacji posta pewnie routery mogą być też inne.Mig25 pisze: ↑2023-09-22, 20:49 Na BTS Gałęzinowo jest komplet pasm więc porzebny router z conajmniej 4rema agregacjami ( i jeszcze dobrze byłoby ,żeby miał 2 agregacje UL..)
Będę wdzięczny raz jeszcze za info o rekomendacji dla routera w tej lokalizacji.