Hej, w mojej lokalizacji przez rok używałem Orange i byłem zadowolony. Prędkości 60-100mb/s.
Teraz po awarii po uderzeniu pioruna coś naprawiali na nadajniku. Wprowadzili nawet 5G ale LTE prawie nie chodzi.
Prędkości około 15mb/s
W domu mam router ZTE286d.
Powiedzcie mi czy w mojej lokalizacji coś powinno działać lepiej? Np. Plus z modemem zewnętrznym na 500GB wychodzi 99zl.
Zrzut z ZTE w załączniku
Namiary na dom
52.34550919243145, 14.63990366222021.
Tak. Wskakuje na telefonie 5G i na infolinii po awarii potwierdzili że dodali 5G ale nie wiem czy na N1. Mam iOS. Można to jakoś dokładniej sprawdzić?
Ale mimo wszystko po tym dodaniu jest tragicznie z prędkościami i zastanawiam się nad t-mobile od kolegi z forum lub plus 500GB z ich sprzętem zewnętrznym
A dlaczego T-mobile ma działaćlepiej od Orange po tej pseudo modernizacji do N1 i odpaleniu LTE900 dla T-mobile, stację czekają jeszcze pomiary PEM. Plus oferta jest słaba ale ma 5G2600 i zestaw MC889+T3000 za 1/3 ceny. Sprawdzałeś go i PLAY?
Sprawdzałem tylko Orange i Plus i Play.
Z Play nie do końca byłem zadowolony ale to było rok temu. Chyba prędkości mieli dobre ale oferta była lipa.
Plus mam w telefonie. Śmiga cały czas z prędkościami ponad 80mb/s.
I zastanawiam się czy brać plus sam abonament i korzystać z mojego ZTE286d po LTE czy wziąć z ich sprzętem.
Co możesz mi doradzić?
W Play na pre-paid 650GB/m-c jest za 50 zł, A do testów 830GB/m-c za darmo, jedyny koszt to starter za 5 zł u doładowanie za 10 zł ale to 15 zł zostaje na koncie. Plus abonament tylko z MC889+T3000, oferta jest słaba ale zestaw za 529 zł w ratach.
A co do 5G2100 u mnie odpalili 2 dni temu, Orange przed tym na LTE100-200 w agregacji 4 pasm LTE, teraz NA 5g n1 i LTE 20-50Mb/s i bardzo niestabilnie, ale póki co stacja prezd pomiarami PEM i optymalizacją, jest tez pozwolenie na 5G n78 ale póki co jedzcze nie świeci. Ogólnie sytuacja podobna jak u ciebie.
Te 830GB/m-c to Virgin mobile, starter za 5 zł, doładowanie za 10 zł. Kasa zostaje na koncie, 660GB uruchamia się w pakiecie # GIGACZAD kodem *222*36*1# a dodatkowe 170 GB w aplikacji P24, to razem 830GB/m-c. Zostanie na 2 miesiąc 15 zł na koncie więc po doładowaniu za 20 złuruchomi się w kolejnym 450GB/m-c
Starter InK2.0 w PLAY za 5 zł, doładowany 50 zł w aplikacji P24 i uruchomione 200GB/m-c a do tego promocyjne 400GB z pakietu 12x400GB na rok, razem będzie 600GB a do tego za doładowanie 50 zł kolejne 50GB, razem 650GB/m-c, pakiety odnawiająsię co m-c jesli doładujesz za 50 zł.
To sa oferty i sposoby dla znajacych tematy, na stronach za wiele nie znajdziesz.
W tematach internetu mobilnego porad szuka się u fachowców na porzadnych forach poswięconych tym tematom.
Dzisiaj zauważyłem coś dziwnego tylko nie wiem co sprawdzić i co poprawić.
Na telefonie iOS połączyłem się z Orange na sztywno z LTE i prędkości są 100mb/s
A przez router prędkości są do 20mb/s…
Co sprawdzić? Lub co przestawić na routerze
No ok ale dlaczego na telefonie prędkości sa ok a na ZTE coś blokuje?
Wydaje mi się że telefon łączy się z innymi pasmami niż ZTE ale nie wiem jak to sprawdzić
Nie jest żadną tajemnicą, że operatorzy, a już zwłaszcza Orange, stosuje bardzo zaawansowane systemy QoS, które dyskryminują modemy względem telefonów, w tym zwłaszcza iOS. Już tu wiele razy wspominałem, że mieszkam pod BTS Orange i jak wystawię MC889 czy MC801A wcelowany prosto w BTS to Orange natychmiast wyrzuca mnie na LTE800, a potem przerzuca na inny BTS kilometr dalej. Muszę chować modem w szafce, wtedy mam maksymalne osiągi. Wobec telefonu, który ma takie same parametry, nie jest stosowana taka polityka. Z parametrów z pierwszego posta od razu rzuca się w oczy fatalny SINR. Czyli coś zakłóca sygnał. Na samym LTE2600 powinieneś wyciągać dużo, dużo więcej. Szukaj miejsca, gdzie ten parametr osiągnie jak najwyższe wartości.
Screeny z Field Test na IoS, od tego proponuję zacząć skoro stacja bazowa jest po swapie, niestety ale IoS na telefonie nie pokazuje ikonki 5G przy kreskach zasięgu tylko LTE, ale jesli stacja działa na N1 to telefon moze juz z niego korzystać stad takie prędkości na nim.
MF286d to tylko LTE, dodatkowo proponuję uzbroić się w cierpliwośćbo u mnie kilka dni po pracach tez jest bardzo niestabilnie a osiagi dramatyczne mimo ze do BTS-a 400m z widocznością anten.