Prawo - moc sygnału oraz obiektyw kamery

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
agra
Początkujący użytkownik forum

Prawo - moc sygnału oraz obiektyw kamery

Post autor: agra »

Nie wiem czy to odpowiedni wątek, ale najbardziej mi pasował.

Proszę o informację czy są jakieś regulacje, które narzucają firmom montującym systemy alarmowe / routery, praktykę, która nakazuje im konfigurację mocy sygnału wifi na najniższym możliwym poziomie, aby sygnał dochodził tylko tam, gdzie jest to konieczne.

Mieszkam obok działki, na której jest budowany magazyn więc nikogo tam nie ma. Jest tam zamontowana kamera i router rozgłaszający sygnał. Sygnał działa tak, że dochodzi na ponad 200 metrów, a przeznaczony jest tylko dla kamery, która jest obok niego. Usługodawca nie chce zmniejszyć mocy anteny bo musiałby przyjechać, a nikt mu za to nie zapłaci (rozumiem to, pieniądze muszą się zgadzać).

Czy są jakieś rozwiązania prawne, które spowodują, że usługodawca dostosuje moc sygnału do rozsądnego minimum (jak go określić)? Oraz czy kamera może być tak zamontowana, że narusza swoim obiektywem przestrzeń innych działek?
wojcio
Stały użytkownik forum

Re: Prawo - moc sygnału oraz obiektyw kamery

Post autor: wojcio »

Nie jestem prawnikiem, ale spotkałem się z problemem zakresu kamer - jak "patrzą" poza posesję, to można wymagać by tego nie robiły. Więcej tu :https://www.eporady24.pl/czy-monitoring ... 30095.html.

Z sygnałem wifi - jaki jest u ciebie jego poziom ? nie sądzę, by to się dało zmienić jeśli nie ma interferencji z częstotliwościami chronionymi. Zapewnienie dobrego sygnału na tamtej działce sprawia, że jakiś, wykrywalny sygnał będzie poza jej obrębem.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Kamera jest połaczona z routerem po WiFi czy podpięta do niego po kablu Ethernet?Jesli po WiFi to nie jest to żaden monitoring tylko zabawka bo sieć WiFi z routera mozna zagłuszyć . Podstawowe pytanie to czy AP w routerze pracuje zapewne z mocą dopuszczalną prawem na 2.4GHz .
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

A jaki problem uzyskać zasięg 200m po WiFi (na zewnątrz budynku) przy mocy dopuszczonej prawem czyli 100mW? Widać ją będzie znacznie dalej.
Nie pomagam na PW!
agra
Początkujący użytkownik forum

Post autor: agra »

Dziękuję za odpowiedzi i link do artykułu.

Niestety nie odpowiem na pytania - czy i jak jest kamera podłączona z routerem. Nie mam tam wstępu aby się przyjrzeć.

Nie wiem też jak zmierzyć poziom sygnału. Widzę tylko na swoim komputerze, że to jedyna sieć w zasięgu (z około połową mocy). Zapewne prawnie nie jest to problemem.

To taka moja "zachcianka" aby jeśli to możliwe, mieć środowisko bez wifi ;) Jednak zakłócanie sygnału jest chyba poza moimi kompetencjami i pewnie niezgodne z prawem.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

A wychodzisz w ogóle z domu?

W autobusach/pociągach/sklepach/biurach na ulicy, wszędzie jest WiFi i inne promieniowanie elektromagnetyczne (PEM). Masz w domu komputer, mikrofalę, indukcję, własny router WiFi?

Używasz komórki/smartfona? On przy uchu ma nawet do 1-2W mocy w pasmach 800-900-1800-2100-2600-3600MHz, przy nim WiFi mające do 100mW w jakiejś odległości to jakby nic.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ