Router LTE wspierający VPN Tailscale

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Haztur
Początkujący użytkownik forum

Router LTE wspierający VPN Tailscale

Post autor: Haztur »

Dzień dobry wszystkim,

Na tą chwilę korzystam z antycznego już B525s-23a + karta T-mobile z ofertą 60/60Mb no limit (oferta równie antyczna i nie do dostania jak w/w router).
Cały zestaw wylądował jakiś czas temu na moim warsztacie ale hardware już nie domaga, B525 cierpi na znany problem z zapisem ustawień, dodatkowo cały domowy LAB przestawiłem na VPN @Tailscale którego ni jak nie skonfiguruje na B525 a dodatkowo pomimo dokręcenia mu dwóch antenek zewnętrznych transfery na warsztacie to ledwo 10-15Mb/s gdzie ten sam zestaw u mnie w domu wyciąga 55/55Mb/s.
O ile w domowym LABie mogę bawić się w router ISP + router Pfsense + Tailscale VPN Server + Cisco air-ap1832i to na warsztacie szukam czegoś dużo bardziej kompaktowego.
Potrzebuję stabilnego routera LTE który pozwoli mi na takie akrobacje:
- instalacja zewnętrznych anten z dobrym uzyskiem
- instalacja klienta/serwera Tailscale VPN
- jeśli w/w punkt tego wymaga to pełne wsparcie dla alternatywnego OS jak np OpenWRT etc.
- minimum 2x porty 1Gb ethernet + wifi 802.11n
- nie krztuszenie się przy obsłudze wspomnianego kanału VPN i minimum 4 równocześnie pracujących urządzeń: 2x komputer, AndroidTV + drukarka 3D.
Mam jakiś walający się router Zyxel LTE3301-Q222 ale nie jestem pewien czy da rade tam wgrać OpenWRT i Tailscale - chyba wspierają te modele tylko w wersji z "plusem".
Doradzicie coś sensownego? Budżetu celowo nie wymieniam bo rozważę każdą opcję ale chciał bym żeby cena (jeśli wysoka) odzwierciedlała funkcjonalność.
P.S. nie boje sie grzebania, dłubania i innego thinkeringu z sprzętem, hardware ogarnę z jakimś manualem. Nie znam sie za to totalnie co w świecie LTE piszczy.
ODPOWIEDZ