ZTE MF 286d z openwrt i modem B12 telia. Sieć Plus
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
ZTE MF 286d z openwrt i modem B12 telia. Sieć Plus
Cześć. Działam sobie na takim routerze z pakietem openwrt i w zasadzie działa. Problem jedynie jest taki , że Plus wyłącza pasmo 2600 w nocy i z rana modem już tego pasma nie ma w agregacji. Czy to jest prawidłowe zachowanie się modemu? Czy po włączeniu pasma modem nie powinien z powrotem zalogować się do pasma 2600. Na dzisiaj tylko restart modemu pomaga lub całego routera z prądu.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: ZTE MF 286d z openwrt i modem B12 telia. Sieć Plus
Akurat testowałem ten model MF286D z Nordic B12 , i tam on w końcu łączy ponownie B7 , no ale trzeba czekać na to pół dnia...
Pewniej jest zrestartować połączenie.
Natomiast "flagowy" modem z plusa MC889 też nie podłącza się ponownie z automatu do B7 (trzeba restartować).... Jedyny modem ,który testowałem i w miarę sensownie to robi to NR5103E i NR7103 od Zyxcela...
Jak masz ten problem , to mógłbyś mnie wesprzeć na "oficialnym forum Plusa" , bo na razie wychodzi , że tylko ja z tego robie g. burzę : https://plusforum.pl/viewtopic.php?t=27458&start=30
Pewniej jest zrestartować połączenie.
Natomiast "flagowy" modem z plusa MC889 też nie podłącza się ponownie z automatu do B7 (trzeba restartować).... Jedyny modem ,który testowałem i w miarę sensownie to robi to NR5103E i NR7103 od Zyxcela...
Jak masz ten problem , to mógłbyś mnie wesprzeć na "oficialnym forum Plusa" , bo na razie wychodzi , że tylko ja z tego robie g. burzę : https://plusforum.pl/viewtopic.php?t=27458&start=30
-
- Stały użytkownik forum
Jasne dołączę
-
- Guru bezprzewodowy
Podziwiam cię w tej walce na tym pseudo forum , to jest teraz oficjalne Forum tego syfu z PLUSA ale tam od zawsze rządził administrator, dupowłaz Plusa @mariusz9a a teraz jeszcze jest ten klakierek @zbych_in_flames. Mnie banowali z 5 -6 razy, on nie dopuszcza zadnej dyskusji a tym bardziej krytyki tego archaicznego operatora.
Oficjalni konsultaci tez nie udzielaja odpowiedzi, działaja jak boty, to Forum nie słuzy do niczego,to towarzystwo własnej adoracji, śledzę czasami te twoje przepychanki ale tam nie masz partnera do dyskusji, to nie twój poziom wiedzy i inteligencji.
To Forum praktycznie nie istnieje, umarło juz dawno, jedyni pytania o planowane inwestycje jeszcze zipie ale odpowiedzi konsultantów w 90% to "termin nieokreslony". Tyle OT i zyczę powodzenia w kopaniu się z tymi tępogłowymi końmi.
Oficjalni konsultaci tez nie udzielaja odpowiedzi, działaja jak boty, to Forum nie słuzy do niczego,to towarzystwo własnej adoracji, śledzę czasami te twoje przepychanki ale tam nie masz partnera do dyskusji, to nie twój poziom wiedzy i inteligencji.
To Forum praktycznie nie istnieje, umarło juz dawno, jedyni pytania o planowane inwestycje jeszcze zipie ale odpowiedzi konsultantów w 90% to "termin nieokreslony". Tyle OT i zyczę powodzenia w kopaniu się z tymi tępogłowymi końmi.
-
- Guru bezprzewodowy
Tylko gdzie ,jak nie tam ,żeby inni widzieli...
Ktoś sobie wymyślił ,że wyłączenie na parę godzin nadajnika , akurat wtedy kiedy prąd jest najtańszy przyniesie oszczędności (może i liczby duże dla zwykłego śmiertelnika , tylko to są promile promili w porównaniu z ich zyskiem...) i będą bardziej zieloni ( co też jest g. prawdą , bo elektrownie na węgiel muszą być w ciagłej gotowości i węgiel tak czy inaczej jest spalany).
A robią się takie właśnie problemy , że modemy ponownie nie agregują tego co powinny...
Może to jest taka spirala , rozłączają modemy z B7 , a on do następnego restartu już się z tym ponownie nie łączy , Ci sprawdzają ,że do B7 i tak jest niewiele użytkowników podłączonych i że nic się nie stanie jak wyłączą ....
Przecież do UKE nie napiszę , bo wszystko działa , a że wolniej... nikt nie gwarantował niczego... Zresztą taki sam odzew jest na reklamacji.
Pozostaje tylko to wszędzie nagłaśniać.
Tak samo zresztą ,jak ze sperdzielonym softem w MC889 od Plusa ,który zamiast odnowienia adresu dostaje NAK ( i to w każdej sieci , nie tylko w Plusie) , i łączy się ponownie , co trwa parę sekund,a w połączeniu z T3000 powoduje jeszcze jego rozłączenie z wifi klientów ... Na to jakiś workaround ze zwiększonym max DHCP lease jest i planowy reastart w nocy ,kiedy się nie korzysta. No ale to ew. błąd.
Ktoś sobie wymyślił ,że wyłączenie na parę godzin nadajnika , akurat wtedy kiedy prąd jest najtańszy przyniesie oszczędności (może i liczby duże dla zwykłego śmiertelnika , tylko to są promile promili w porównaniu z ich zyskiem...) i będą bardziej zieloni ( co też jest g. prawdą , bo elektrownie na węgiel muszą być w ciagłej gotowości i węgiel tak czy inaczej jest spalany).
A robią się takie właśnie problemy , że modemy ponownie nie agregują tego co powinny...
Może to jest taka spirala , rozłączają modemy z B7 , a on do następnego restartu już się z tym ponownie nie łączy , Ci sprawdzają ,że do B7 i tak jest niewiele użytkowników podłączonych i że nic się nie stanie jak wyłączą ....
Przecież do UKE nie napiszę , bo wszystko działa , a że wolniej... nikt nie gwarantował niczego... Zresztą taki sam odzew jest na reklamacji.
Pozostaje tylko to wszędzie nagłaśniać.
Tak samo zresztą ,jak ze sperdzielonym softem w MC889 od Plusa ,który zamiast odnowienia adresu dostaje NAK ( i to w każdej sieci , nie tylko w Plusie) , i łączy się ponownie , co trwa parę sekund,a w połączeniu z T3000 powoduje jeszcze jego rozłączenie z wifi klientów ... Na to jakiś workaround ze zwiększonym max DHCP lease jest i planowy reastart w nocy ,kiedy się nie korzysta. No ale to ew. błąd.
-
- Stały użytkownik forum
Hehe czyli amba. Nikt nie wie jak i co z technicznego punktu widzenia. Czemu tak zachowuje się ten modem. Napisałem też na Plusie ale jak widzę końskie kopyto przepychania.....
No nic zobaczymy.
No nic zobaczymy.
-
- Stały użytkownik forum
No i pewnie nic nie zobaczymy. Forum Plus jest to tylko ładnie opakowany cukierek z niczym w środku. Kompetencje tych co prowadzą forum są żadne jak nie ujemne. Prawdopodobnie prowadzą to jakieś dzieciaki za kilka złotych i cieszą się że kit mogą wciskać. Bo technicznie noga od stołu jest lepiej wykształcona.JacekArtur1 pisze: ↑2024-07-11, 11:54 Hehe czyli amba. Nikt nie wie jak i co z technicznego punktu widzenia. Czemu tak zachowuje się ten modem. Napisałem też na Plusie ale jak widzę końskie kopyto przepychania.....
No nic zobaczymy.
-
- Stały użytkownik forum
Jest spalany, ale mniej tego węgla jest spalane.
W 2015, Polska miała 87% prądu z węgla, w 2023, 63% i będzie coraz mniej.
https://wysokienapiecie.pl/96011-udzial ... lsce-2023/
- wojteks
- *** Administrator ***
A może tu chodzi o ograniczenie emisji PEM liczone/uśredniane na dobę a nie oszczędności w prądzie. Plus nie jest jedynym który wyłącza pasmo 2600MHz w LTE.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Rzekłbym nawet ,że ostatnim , który tego nie robił.... Stąd chciałbym wiedzieć jaki tego powód , i np. dlaczego nie wyłączają 5G na noc 
Bo mam wrażenie ,że nikt tego jakoś oficjalnie nie powiedział , tylko wszystko to domysły są.

Bo mam wrażenie ,że nikt tego jakoś oficjalnie nie powiedział , tylko wszystko to domysły są.
-
- Stały użytkownik forum
Panowie oki mogę się zgodzić na wyłącznie pasm w nocy. Niech będzie. Tylko , że jak abonent żąda transferu to z automatu pasmo powinno wstać i dołączyć do agregacji. W sekundę. A tu nie wiadomo o co chodzi. Owszem PEM i oszczędność na prądzie ok. Ale czyją winą jest to że modem nie włącza agregacji jak już pasmo wstanie? I czy w nocy jak mam chęć wyssać 400 mega na sekundę i sieć na to pozwala ale jak są wszystkie nosne to czemu ich nie ma? Kto zrobił konfig sieci? Znaczy mamy ograniczenie max DL do wartości tak naprawdę jednej nośnej w przypadku Plus. Co wy na to? Gdzie jest babol?
-
- Stały użytkownik forum
Zgłosiłem do PLUS ale jak przewidywałem i kolega z forum na razie wiadro wpadło do studni i nic 

-
- Początkujący użytkownik forum
Agregacja 3 pasm na MF286D jest możliwa w sieci PLUS z pasmem B7 , choć upierdliwa. Ustawiłem sobie crona (OpenWRT) na restart modemu codziennie o 5:30 i chodziło dobrze.
-
- Guru bezprzewodowy
Ok, skoro ustawiłeś codziennie restart ,to musiało być po coś , no ale wiadomo ,że po to ,żeby odzyskać agregację , a żeby odzyskać , to znaczy ,że wcześniej jej nie było. Więc teraz pytanie ,skoro to robisz , to ta agregacja jest możliwa czy nie
Wiem ,że zależy od postawy życiowej , pesymiści powiedzą ,że jest niemożliwa cały czas bo trzeba ją przywracać ,a optymiści , że możliwa bo da się przywrócić....

Wiem ,że zależy od postawy życiowej , pesymiści powiedzą ,że jest niemożliwa cały czas bo trzeba ją przywracać ,a optymiści , że możliwa bo da się przywrócić....
-
- Początkujący użytkownik forum
Było jeszcze ciekawiej, oszczędzali prąd w nocy wyłączając moje podstawowe/wymuszone na modemie pasmo B7 i zrzucało mnie na bliższą stację bez B7. No a sam modem to już nie chciał rano wrócić na tą drugą stację. Stąd restart. Nie powiem jakby to było gdyby ta stacja z B7 była jedyną/najbliższą.
Ale, tak, szklanka do połowy pełna... działało z codziennym restartem.
Ale, tak, szklanka do połowy pełna... działało z codziennym restartem.