Mikrotik LHG LTE6 i zewnętrzna antena

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Pentim
Początkujący użytkownik forum

Mikrotik LHG LTE6 i zewnętrzna antena

Post autor: Pentim »

Witam szanowne grono. Od 3 lat użytkuję w moim domu na głębokiej wsi (ptaki zawracają) antenę Mikrotika LHG LTE z modemem R11E-LTE6 i kartą sim od T-Mobile. Sprawdzałem różnych operatorów, nie ma szału. Tylko T-Mobile sensownie odbiera. Przy obecnym ustawieniu wyciągam ~26Mbit/s download i ~7Mbit/s upload. Antena skierowana w przesmyk między górkami, odbiera prawdopodobnie sygnał z interferencji. Pasmo ustawione na routerze na B1 (2100MHz), bo to akurat odbiera najlepiej. Podczas testów czasem pojawiało się B8 (900MHz), ale było strasznie niestabilne, nawet nie dało się wykonać speedtestu. Nadajnik, do którego jestem podłączony to Wojtkowa, Ustrzyki Dolne (https://beta.btsearch.pl/bts/details/2880/)

Zastanawiam się, czy można by te prędkości jakoś polepszyć dokładając do LHG zewnętrzną antenę? Jeśli tak to jaką? Czy mój pomysł w ogóle ma sens? Dodam, że telefon nie łapie tutaj zasięgu nawet na zewnątrz. Dopiero w odległości 50m od domu pojawiają się śladowe ilości 3G dla T-Mobile, Orange i Plus.

Informacje na temat aktualnego stanu pobrane z Mikrotika:

Obrazek
wojcio
Stały użytkownik forum

Re: Mikrotik LHG LTE6 i zewnętrzna antena

Post autor: wojcio »

LHG jest zintegrowany z anteną - to optymalne rozwiązanie. Był model Mikrotika (nie widzę go już w ofercie) przystosowany do współpracy z parabolicznymi antenami satelitarnymi (montowany zamiast konwertera sat) i teoretycznie, na klej i gumki możesz sobie coś takiego sam zrobić (po odłączeniu paraboli zintegrowanej z LHG) i uzyskać znacznie większe wzmocnienie, ale też znacznie węższy kąt anteny, co w przypadku odbitego i rozpraszanego sygnału niekoniecznie może dać korzyść. Sam takiego Mikrotika (bez przeróbki) zainstalowałem u 2 znajomych, też oficjalnie poza zasięgiem GSM i zachowanie jest czasem zaskakujące - niekoniecznie bliższy BTS albo precyzyjne ustawienie kierunku (geometrycznie) jest najlepsze.
Jest teraz LHG 18 - może nowszy model będzie czulszy i wpadnie jakaś agregacja - jak możesz go kupić na próbę... Nie wiem, nie próbowałem.
W takim miejscu - Starlink jak ma być wyraźnie lepiej. I tak nie jest źle - w "moich" dziurach radiowych wychodzą podobne parametry. Ten LHG ma i tak port 100M, więc nie ma co liczyć na super szybkości, nowe mają 1G.
Pentim

Myślałem o Starlink, ale cena zaporowa no i jak Musk wstanie lewą nogą to przesunie satelity nad Afrykę ;)

Wystarczyło by mi podpić prędkości do 80 Mbps na download i 30 mbps na upload, bo czasem przy wideokonferencjach tnie, więc te 100M na porcie w Mikrotik spokojnie wystarczy.
wojcio
Stały użytkownik forum

80m z tego modemu do nie pamiętam nawet z testów w Warszawie, 200 m od BTS. Na wsi miałem pięciometrowy drąg i 50 m kabla, z którym chodziłem po całym terenie by znaleźć dobre miejsce i kierunek. Ostatecznie uzyskałem podobne do Twoich wyniki (20-30/4-6) ale na tyle stabilnie, by meet i zoom działały (przy złej pogodzie musiałem jednak swoją kamerę wyłączać). Może te 50 m od domu wskoczy ci stabilnie agregacja? Ale z tego modemu to co masz to, nie jest mało.

Czy jesteś 100% pewien, że wifi nie jest dodatkowym wąskim gardłem? Podłączasz się kablem? Masz dobry punkt dostępowy i blisko?

Antena zewnętrzna typowa nie wchodzi tu w grę, ale jak masz pod ręką antenę satelitarną (taką 60cm) to możesz w jej ognisku umieścić ten modem bez jego czaszy i starać się to precyzyjnie nastawić. Pamiętaj, że większość anten sat, to anteny offsetowe, które do zastosowań naziemnych trzeba pochylić w dół o kąt wynikający z offsetu (powinno to się dać odczytać ze skali na mocowaniu). Takie rozwiązanie miało by sens przy widoczności masztu, a jak nie ma widoczności to loteria i szukanie po omacku. Uwaga - duża antena może mieć tak małe ognisko, że minimalne ruchy modemu w mocowaniu będą zmieniać sygnał. Oryginalny modem do anten sat to LDF
Obrazek
Pentim

Wszystko mam połączone po kablu, wifi tylko dla telefonów ;) Zamówiłem na próbę ALT18 Kit, zobaczymy czy coś się poprawi.
wojcio
Stały użytkownik forum

Możesz się zdziwić - odbierasz pasmo B1 - tu LHG LTE 18 ma czułość 15,5dB, zaś ten ALT tylko 12dB - to różnica na minus, a i tak nie jest dużo mocy do dyspozycji. Pojawia ci się B8 to tu LHG daje -4dB a ALT +3dB - to z kolei duża różnica na plus. Nie chcę wróżyć z fusów - z uwagi na czułość dla B1 sam bym próbował LHG, ale jak się dobrze złapią oba pasma, to może być większa korzyść. Koniecznie napisz co wyszło!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Jako promiennik do anteny offset , SAT mozna użyć CPE5G/LTE, zamiast tego LDF, tak jak na zdjęciu powyzej, wystarczy zrobić przejściowkę z rurki fi38 , przymocować do MC889/MC7010 , z drugiej strony wsunąć do uchwytu konwertera i po bólu. Sprawdzone z obydwoma ale teraz postaram się wydrukować taką przejściówkę w 3D.
Umieszczone w antenach 80/90cm spełniły swoją rolę przy duzych dystansach, wymagane precyzyjne ustawienie na BTS , oczywiście odwracamy też uchwyt anteny do elewacji aby nie patrzyła w niebo bo stacje bazowe promieniuja w dół.
Koszt uzywanej anteny znikomy, CPE 5G od 800 zł, modem 5G/LTE w nich to nie EG-18EA w Mikrotiku, no i dodatkowo sa też CPE 5G/LTE z portami.2.5Gb/s.
Ale jest już po obiedzie, ALT18 ma przy najmniej modem z 4 CC CA QAM256 i port GE więc jest szansa na agregację LTE2100+1800+900 bo to strefa przygraniczna bez LTE800. Ale z 5G2100 N1 w agregacji z LTE1800+900 autor już nie skorzysta, sam się pozbawił tej mozliwości a bywa czasami tak że stacje wiejskie w takim układzie potrafią mieć DL około 200Mb/s, praktycznie nieosiagalne na LTE.
BTS NetWorks Wojtkowa oczywiście pracuje na 5G2100 w DSS z LTE2100 więc jest mozliwość skorzystania z niego plus LTE1800+900 , dysponując konkretnym sprzętem.
Z własnego doświadczenia wiem ze 5G2100 ma nieco większy zasięg od LTE2100. Ale tego typu rozwiązania są dla zorientowanych, reszta kupuje Mikrotiki bez 5G.
wojcio
Stały użytkownik forum

Chyba nie ma problemu, bo Pentim może zwrócić Mikrotika jak nie będzie zadowolony.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

@matek451, masz zdjęcie jak to zrobiłeś?
Aktualnie mam wolny MC889 , i antenę od nKi jeszcze , ale przez wyłaz nie chce przejść , także jak już testować , to tak ,żeby to zostało na dachu:)

Przymierzałem tego MC889 do anteny , no i tak średnio pasuje skierowany w dół , bo się o pałąk konwertera opiera ( w miejscu ,w którym byłby konwwerter , więc to w tym miejscu skupia się wiązaka...).Chyba że robisz to bliżej czaszy...
Do góry nogami też by ostatecznie pasowało , ale boję się ,że uszczelnienie tego kabla aż tak dobre nie jest , i po prostu nalałaby się do środka woda ( i co gorsza nie wyleciała , bo obudowa MC889/MC7010 to taki kubek :)
wojcio
Stały użytkownik forum

Możesz zamontować całą antenę odwrotnie, choć wtedy może się zbierać śnieg.
Pentim

ALT18 mogę zwrócić (moc zakupów przez internet).
@matek451 zaintrygowałeś mnie tym rozwiązaniem z MC889. Jednak podpinam się pod prośbę @Mig25, fajnie było by do zobaczyć na zdjęciu.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

Pentim pisze: 2024-07-25, 11:53 Myślałem o Starlink, ale cena zaporowa no i jak Musk wstanie lewą nogą to przesunie satelity nad Afrykę ;)

Wystarczyło by mi podpić prędkości do 80 Mbps na download i 30 mbps na upload, bo czasem przy wideokonferencjach tnie, więc te 100M na porcie w Mikrotik spokojnie wystarczy.
Korzystam z ms teams'a, google meeta, vebexa i zooma - kilkadziesiąt razy w miesiącu. Czasem sesja trwa kilka godzin.
Do prawidłowej pracy wystarczy mieć download/upload na poziomie kilku mbps, ale żeby był stabilny.
Ciscowy vebex czasami potrzebuje kilkunastu mbps jak pokazywany jest film.
Pentim

Tak, niby działa, ale czasem dzieciaki oglądają bajki, do tego wifi calling i jednak łącze przytyka. Zamówiłem jeszcze MC889, zobaczymy co sprawdzi się lepiej.
matek451
Guru bezprzewodowy

@Mig25 umkęło ci to zdjęcie https://i.imgur.com/eRFPrQc.png :) , to z eko.pl w temacie który piszesz https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=23075&p=2, ja zrobiłem podobnie ale uchwyt z dłuższą rurką w mocowaniu konwertera przesuwa MC889 blizej czaszy, albo antena do góry nogami bo i tak trzeba zmienić kąt elewacji.
Szkoda ze nie zrobiłem fotki tej mojej i jest teraz u klienta . Muszę pomysleć nad wydrukowaniem w 3D adaptera do mocowania, tylko czasu mało.
Pentim

Wow, wygląda to zacnie. Muszę sprawdzić czy w podobny sposób uda się go ustawić ale na antenie LHG...
matek451
Guru bezprzewodowy

LHGG do gotowe rozwiązanie, modem EG-18EA w roli promiennika i nic w nim nie zmienisz , nawet nie podmienisz modemu na taki z 5G bo to wersja EG a nie EM.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

matek451 pisze: 2024-07-26, 12:38 @Mig25 umkęło ci to zdjęcie https://i.imgur.com/eRFPrQc.png :) , to z eko.pl w temacie który piszesz https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=23075&p=2, ja zrobiłem podobnie ale uchwyt z dłuższą rurką w mocowaniu konwertera przesuwa MC889 blizej czaszy, albo antena do góry nogami bo i tak trzeba zmienić kąt elewacji.
Szkoda ze nie zrobiłem fotki tej mojej i jest teraz u klienta . Muszę pomysleć nad wydrukowaniem w 3D adaptera do mocowania, tylko czasu mało.
Nie umknęło , tylko chciałem zobaczyć , jak Ty to zrobiłeś.
Tu ewidentnie jest dorabiana/nowa rura do trzymania MC889 ( czy może MC7010 bez różnicy) , z Twojego posta zrozumiałem ,że włożyłeś zamiast konwertera, stąd uchwyt na konwerter niezmieniany.

Pod wpływem chwili poszukałem i znalazłem stary konwerter ( jeszcze chyba pamiętający czasy WizjaTV) , obciąłem plastik , powierciłem otwory przypasowując jednocześnie uchwyt zdjęty od MC889 jako szablon do otworów , no i wyszło coś takiego.

Obrazek

Widać gdzie do uchwytu konwertera idzie pałąk , dlaczego MC889 jest przekręcony do góry nogami ( i pewnie trzeba przekręcać wszystko do góry nogami , łącznie z ew uchwytem anteny do ściany , tak jak pisze @wojcio.

No i teraz jeszcze kwestia odległości od czaszy , konwerter gdzieś jest z 1cm dalej niż cały ten MC889.

Do admina , prośba o ew wydzielenie tematu....
matek451
Guru bezprzewodowy

Wyszło ci super, ja zrobiłem podobnie ale wukonałem uchwyt z białej rurki hydraulicznej, takiej 1.5 cala czyli fi38 bo ona pasuje do uchwytu, do rurki przykleiłem kwadrat z PCV i do niego przykręciłem MC7010, rurka miala około 20cm wiec mogłem przesunąć MC7010 w kierunku czaszy aby się zmieścił. Do tego odkręciłem ten uchwyt anteny na którym jest podzialka z katem elewacji i odwróciłem w druga stronę tak aby antena nie patrzyła w górę.
Alternatywa to tak jak ty teraz z MC889 do góry a antena odwrócona o 180 stopni, uchwyt pozostaje bez zmian.
Temat ciekawy, podobnie jak eksperymenty z antenami grid , promiennik na 5GHz odradiówki można zastapić tymi z Aliexpress ale pokombinować też z MC889/MC7010 czy podobnymi CPE 5G w tej roli https://www.tp-link.com/pl/business-net ... -ant5830b/, ja mam kilka sztuk, spadek po klientach którzy zamienili stare radiówki na mobilny internet.
Pentim

Jestem po testach MC889 na czaszy satelitarnej 80cm. Po sześciu godzinach zabawy z anteną i ustawianiu jej różnych możliwych pozycjach udało mi się osiągnąć nie do końca takie wyniki, jakich się spodziewałem. Zarówno modem jak i antenę odwracałem do góry nogami, przesuwałem na prawo i lewo, w górę i w dół. Zmieniałem sposób mocowania modemu używając innych uchwytów. Próbowałem również przesuwać modem od i w kierunku czaszy.

Modem fajnie agreguje 3 pasma, widać to po download, który przekraczał momentami nawet 80Mbit/s. Jednak upload pozostawia wiele do życzenia. Nie udało mi się przekroczyć 5Mbit/s. Nie wiem z czego może to wynikać?

Równocześnie testowałem obecnego Mikrotika i tam stabilnie 30/8. Liczyłem chociaż na szczątki 5G, ale wygląda na to, że w moim położeniu geograficznym nic z tego nie będzie. Nawet zablokowanie pasma B1, dawało gorsze rezultaty niż Mikrotik.

Czekam teraz na ALT18, może uda się tam też zagregować te 3 pasma i zachować upload jak na obecnym Mikrotiku. Zobaczymy...

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Upload niski bo pasmem podstawowym jest marne B8 czyli LTE900 z szerokością pasma 5MHz.
Nie pomagam na PW!
Pentim

Przy zablokowaniu na paśmie B1 upload nie przekraczał 1Mbit/s. Gdzie na tym samym paśmie Mikrotik wyciąga 8.
ODPOWIEDZ