Jako że aktualnie posiadam internet dla firm 5G już na czasie nieokreślonym z Plusa (5G2600MHz) i przepustowość internetu potrafiła spadać poniżej 1mb/s mimo posiadania dostępnych GB w limicie, postanowiłem że sprawdzę ofertę Orange FLEX. I teraz tak:
Borykam się z dziwnym problemem, mianowicie stojąc na podjeździe przed domem z telefonu iP 14P jestem w stanie wyciągąć 400mb/s download i około 20mb/s upload karta w telefonie to jakiś tani abonament orange z limitem 45GB. Dodałem kartę FLEX do konta i aktywowałem plan za 80zł/mc 150GB w 5g i opcja na uruchomienie Unlimited za 0zl przy tym pakiecie. Jakież było moje zdziwienie kiedy po włożeniu karty do ZTE MC889 który znajduje się na kominie (powyżej koron drzew) najwieksza prędkość jaką udało mi się uzyskać to około 50mb/s download i 30mb/s upload. Wskazany router ma wiele opcji konfiguracji być może mam coś źle skonfigurowane?
BTS 5G(n78) znajduje się w prostej linii od anteny w odległości 1.8km, zasięg 5G na routerze pokazuje 5/5 kresek, tymczasem test na telefonie to 4/5 kresek 5G.

Pomimo wymuszenia 5G NSA w ustawieniach routera i tak łączy mi pasmo LTE + 5G, wygląda to tak jakby korzystał głownie z Pasma LTE a przy jakimś obciążeniu dołączał się 5G, ponieważ w podglądzie ze skryptu zte.js który znalazłem dla tego modelu widać że 5G dołącza się własnie tylko przy obciązeniu.

Czy takie ustawienia są poprawne? Może prędkość zależy od jakiegoś lejka dla oferty FLEX?
Pozdrawiam,
Daniel