Czy pozostaje tylko LHG 18LTE

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
psyq

Czy pozostaje tylko LHG 18LTE

Post autor: psyq »

Cześć.
Do nadajnika 1,8km. Inne nie wchodza w gre. Za daleko albo profil terenu na to nie pizwala. Po drodze las. Siec PLAY. BTS z 800, 1800 i 2100. Urządzenie Zyxel NR5310E. Agregacja 1800+2100. Antena CT-17 (kable 5m). Choć testowo TRANS-DATA ta większą logarytmiczna w układzie xcross. Zasieg w pasmach 1800+2100 slaby ok. 109db. W 800 zasieg max. 79db. Jakoś to działa, DL średnio min. 60 max 160Mbps. UL Slaby, 2-9Mbps. Testowałem MC889 znacznie skabiej, mały zysk anteny. Noszę się z zamiarem kupna LHG 18LTE od mikrotika. Czy miał ktoś doświadczenie z tym sprzętem. Czy jednak dać se spokój. Chciałem podnieść UL. 9Mbps to za mało do pracy zdalnej.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Czy pozostaje tylko LHG 18LTE

Post autor: matek451 »

Która to stacja bazowa PLAY, na NR5301E przełacznik annten na EXT? Pokaż screena z tego routera z danymi dotyczacymi połaczenia, pasma , CID, parametry sygnału.
psyq

Lo kurna... wiadomo że przełącznik ustawiony na ext. Mało tego... anteny podłączone do odpowiedź ich gniazd. Antena na maszcie 1,5m nad kominem. Wg. Mnie nic więcej nie wyciągnę z tego. Jedyna stacja w okolicy... bardzo obciążona. ( prędkość nad ranem 200Mbit)
wojcio
Stały użytkownik forum

Post autor: wojcio »

Właśnie siedzę sobie pod Mikrotikiem LHG (ale starszym, LTE6) 12km od stacji bazowej, której na dodatek nie widać (teren pagórkowaty). Telefon tu nie działa (mój iP15pro łapie sieć na dworze w niektórych miejscach, ale nie nawet Speed test nie stertuje) - prędkość z Mikrotika 30/5- da się żyć, ale to nie szał. Moim zdaniem to sprzęt "ostatniej szansy", a nie do konkurowania wydajnością z modemami 5G. W innych lokalizacjach też działało, jak nic nie działało, ale w Warszawie, przy mocnym sygnale nie było super - słabo pamiętam, ale to były wyniki grubo poniżej 100. Nie wiem jak dobry (w kontekście agregacji) jest ten LTE18, to jednak inna liga.

LHG dzięki brakowi strat na kablach antenowych zaskakująco dobrze działa ze słabymi sygnałami. Nie jest jednak rozwiązaniem na przeciążenie sieci, chyba, że jak mój kolega, zamiast przeciążonego BTS na campingu na Helu łączył się przez zatokę z wieżą w Trójmieście - też na LHG 6. Prędzej złapiesz inny, mniej obciążony BTS niż uzyskasz mega prędkości z obecnego połączenia. Weź jednak pod uwagę, że instalacja nad kominem oznacza trudny dostęp do karty SIM.
matek451
Guru bezprzewodowy

Autor nie współpracuje , główna przeszkoda jest zapewne ten las, LHG/LHGG mają skuteczne anteny ale wymagają precyzyjnego ustawienia na BTS , cudów nie zrobią jak po drodze do BTS-a jest ściana drzew. BTS bez LTE2600 więc zamiast CT17 lepsza byłaby CT15 bo ona ma większy zysk na 1800-2100MHz.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

No i NR5103E ma 4 gniazda antenowe... Masz dwie CT17 ?
psyq

Mam CT-17 i 2x TRANS-DATA LTE KYZ 10/10 w ustawieniu xcross. Kable 5m. Anteny ustawione precyzyjnie na BTS. Ale moze faktycznie zamiast CT17 spróbuje CT15. Tylko czy jest sens. "Bawię się z tym już 2tyg i nie wiem czy nie lepiej kupić LHG LTE18. Pozbędę się kabli antenenowych, złacz itd. Jak pisałem testowałem już kilka routerów. Najlepiej działa na ZYXELU... ale jak wspomniałem słaby UL.
psyq

No więc kupiłem LHG LTE18.
Poprawił się UL. Z 8 na 20mbit. Co do DL to jest stabilniej max 170mbit w nocy i w dzień stabilne 70.
Strasznie slabe RSRP -96db.
RSRQ -7db.
SNIR 17db.
Antena wycelowana w BTS, przynajmniej w poziomie.
Teraz pytanie czy powinienem zastosować dostarczony z routerem adapter powodujący uniesienie routera 5st. W górę?? BTS w odległości 1,8km. Lhg na maszcie na szczycie domu na wys. ~10m. Póki co router skierowany poziomo do płaszczyzny terenu.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Wydaje mi się, że to Ty powinieneś nam powiedzieć,skoro już masz ten sprzęt, czy wymaga in idealnego "celowania". Raz ,że każda lokalizacja jest inna , dwa może przy odległości 10km jest to potrzebne , a przy 2km już mniej...
psyq

No więc kupiłem LHG LTE18.
Poprawił się UL. Z 8 na 20mbit. Co do DL to jest stabilniej max 170mbit w nocy i w dzień stabilne 70.
Strasznie slabe RSRP -96db.
RSRQ -7db.
SNIR 17db.
Antena wycelowana w BTS, przynajmniej w poziomie.
Teraz pytanie czy powinienem zastosować dostarczony z routerem adapter powodujący uniesienie routera 5st. W górę?? BTS w odległości 1,8km. Lhg na maszcie na szczycie domu na wys. ~10m. Póki co router skierowany poziomo do płaszczyzny terenu.
wojcio
Stały użytkownik forum

5 stopni na 1800m to 157m w górę - czy taka jest różnica poziomów?
psyq

I tu mam odpowiedź. Nie ma praktycznie różnicy poziomów. Anteny BTS na kominie który ma że 30m. Lhg na 10m.
Ten slaby sygnał zapewne przez 1km lasu między bts a lhg.
Pozostaje czekać na światłowód. ;)
matek451
Guru bezprzewodowy

Ja czekam juz ponad 4 lata ale mam to gdzieś, na mobilnym mam 150-300Mb/s. Teraz tylko jeszcze N78 na pobliskim BTS-ie bo Orange ma pozwolenie, będzie na bank szybciej niż swiatłówód. Sprawdzałesczasami czy Play nie ma u ciebie N1 bo czasami daje w agregacji z LTE dobre wyniki.
Zgodnie z moimi przewidywaniami LHGG 18 tyłka nie urwał,zakup CPE bez 5G za kupę kay mija się z celem, MIKROTIK go nadal nie oferuje.
psyq

Mam zyxela nr5103e... ale cóż z tego... jeśli w zasięgu żaden operator nie oferuje 5G. A jeśli już to 5G NSA...
Mig25
Guru bezprzewodowy

W Polsce ogólnie na chwilę obecną nie jest oferowane 5G SA gdziekolwiek.
tomekwwa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: tomekwwa »

Modernizowane stacje dostają już sprzęt pod SA, ale szkielet dalej leży i kwiczy.
psyq

Chciałem jeszcze zapytać czy ustawienie lhg w pionie jest ważne. Generalnie roznica poziomów to ok8m na 2km. Czy ktoś ma doświadczenie? Założyłem go na maszcie i skierowałem na bts. Slabe RSRP 96-102. Czy kupić do tego mocowanie od mikrotika z możliwością regulacji w pionie?? Jest szansa że będzie coś lepiej??
wojcio
Stały użytkownik forum

To nie jest wizowanie wymagające mega precyzji, przecież tu masz 0,2 stopnia tylko. Strasznie jestem ciekaw jaki masz SINR i prędkość.
psyq

SNIR 18db
RSRQ -12db

W południe DL 55mbit, UL 17mbit
wojcio
Stały użytkownik forum

W innym wątku jest mowa o instalacji MC889 w ognisku anteny parabolicznej (sat). Jak do 5G jest daleko, to fajnie. Druga kwestia - co ci się agreguje w tym Microtiku? On ma duże różnice czułości w zależności od częstotliwości. Bo z jednej strony UL ci się podwoił, ale czy to jest szczyt możliwości?
psyq

Z automatu 1,3,20. 20 wylkuczylem bo nic nie wnosił.
ODPOWIEDZ