Lepszy internet w ROD

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kepak
Początkujący użytkownik forum

Lepszy internet w ROD

Post autor: kepak »

Witam

Posiadam altankę w ROD w Łodzi

https://beta.btsearch.pl/?dataSource=lo ... 85&zoom=17

ROD jest między blokami a jednostką wojskową, a sam teren ogródków jest dość gęsto zalesiony.

Mam obecnie tam kamery a za internet odpowiada zamontowany wewnątrz altanki TP-Link MR150 (Cat 4 LTE) z kartą Orange Flex (tu nie chcę zmieniać). Muszę przyznać, że działa on lepiej niż to co tam było wcześniej, ale i tak nie porywa. Poniżej moc sygnału z TP-Linka i speedtest

Obrazek

Obrazek

Generalnie połączenie jest, ale siła sygnału i prędkości (głównie uploadu) nie zachęcają. Umożliwia mi to obejrzenie sobie co się dzieje na jednej pojedynczej kamerze, ale ja chciałbym mieć możliwość obejrzenia nagrań, zmiany ustawień itd. (Generalnie na uploadzie mi zależy).

Zrobiłem też pewne pomiary z użyciem iphona 15 pro

5G wewnątrz altanki

Obrazek

5G na zewnątrz
Obrazek

4G na zewnątrz
Obrazek

Mam koncepcje taką by iść w zewnętrzny modem najlepiej 5G by był przyszłościowy (myślałem o ZTE MC889), zamontować go na dachu i w domku zamontować jakiegoś Mikrotika lub Unifi Express. Pozwoliłoby mi to spiąć się przez VPN z domem ( na tyle na ile pozwoli mi NAT) i mieć nad tym wszystkim większą kontrole.
Co o tym myślicie?
wojcio
Stały użytkownik forum

Re: Lepszy internet w ROD

Post autor: wojcio »

Unifi daje Teleport, VPN który bez trudu przechodzi przez NATy (w tym carrier grade NAT) ale klientem musi być komputer, telefon lub inny Unifi (nie rutery innych form). Na Mikrotiku chyba można zrobić ZeroTier, ale szczerze polecam GLi.Net, który ma z miejsca ZeroTier i Tailsacale - to też rozwiązanie na brak publicznych adresów. ZTE 889 na dachu przy zasięgu 5G to dobry pomysł i mi on daje Uplink 2 razy szybszy niż iPhone 15pro w tym samym miejscu (przy podobnym a czasem gorszym pobieraniu).
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Można też sprawdzić , czy rzeczywiście Orange to najlepsza sieć w tej okolicy...Po prostu przetestować inne.
Tak ,pisałeś ,że nie chcesz zmieniać , ale dla samej wiedzy.
kepak
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kepak »

Mig25 pisze: 2024-07-31, 10:30 Można też sprawdzić , czy rzeczywiście Orange to najlepsza sieć w tej okolicy...Po prostu przetestować inne.
Tak ,pisałeś ,że nie chcesz zmieniać , ale dla samej wiedzy.
Kiedyś testowałem, ale orange to jest druga karta w moim abonamencie i tego zmieniać nie chcę.
ODPOWIEDZ