Tryb most vs router w MC7010

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Koperfild
Początkujący użytkownik forum

Tryb most vs router w MC7010

Post autor: Koperfild »

Cześć. Posiadam sieć domową (dużo urządzeń) zrobioną na meshu tp-link deco BE65, za którymi stoi MC7010.

Czytałem wielokrotnie na forum, że lepiej mieć ustawiony tryb mostu niż routera na MC7010. Problem w tym, że jeśli straci połączenie z siecią GSM to Deco dostaje jakiś lokalny adres IP i za nic nie chce pobrać adresu operatora ponownie. Trzeba restartować deco.

Pytanie 1. czy jest na to jakiś sposób? Bo z tego co szukałem w internecie to nie bardzo.
2. Z czego ten problem w ogóle wynika? MC7010 nie daje komunikatu do odnowienia IP przez Deco, czy Deco czegoś nie ogarnia?
3. Czy w związku z tym można używać trybu routera zamiast mostu w MC7010 (który nie wykazuje takiego problemu) i czy ma to w ogóle jakieś znaczenia dla wydajności działania sieci?
Mig25
Guru bezprzewodowy

Re: Tryb most vs router w MC7010

Post autor: Mig25 »

Może taki , żeby MC7010 tego sygnału GSM nie tracił....

Możesz, używać w trybie router, tylko wtedy dodawany jest kolejny NAT.
Koperfild
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Koperfild »

Sygnału GSM normalnie nie traci, ale może zdarzyć się utrata zasilania, lub inna losowa sytuacja i nie chcę zostawiać domowników w sytuacji, że trzeba ręcznie resetować bo samo nie wstaje.

Czy tryb router wpływa na wydajność sieci?

Czy może w takim razie skonfigurować deco jako access pointy, a routerem z DHCP niech będzie tylko MC7010?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Deco mogą pracować w MESH jako AP więc ten podpięty do MC7010 ustaw jako AP a za router niech robi MC7010.
ODPOWIEDZ