Sprzęt do mobilnego internetu - okolice Ożarowa

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kartonik
Początkujący użytkownik forum

Sprzęt do mobilnego internetu - okolice Ożarowa

Post autor: kartonik »

Hej!

Planuję w niedługim czasie przeprowadzkę do Święcic w okolicy Ożarowa Mazowieckiego.
https://maps.app.goo.gl/tzS6NWgVW68eCtJa9

Dowiedziałem się, że Orange nie ma tam światłowodu, otrzymałem ofertę internetu mobilnego od Orange 225 Mb

Moje kluczowe potrzeby:
1. Praca w godzinach 9-18
2. W trakcie godzin pracy internet nie będzie dzielony na innych użytkowników, za wyjątkiem podłączenia systemu kamer (3 kamery) znajdujące się na posesji
3. W godzinach wieczornych oczywiście także chciałbym móc korzystać z internetu w miarę komfortowo, internet będzie wtedy zapewne dzielony średnio na 2 urządzenia

Zwracam się do Was o poradę w kwestii tego jaki sprzęt może mi pomóc zoptymalizować dostęp do internetu i możliwie dać jak największe szanse na komfortową pracę.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Sprzęt do mobilnego internetu - okolice Ożarowa

Post autor: matek451 »

A co zaproponowano ci w Orange , dla mnie jest do przyjęci tylko jeden sprzęt więc porównam z ich propozycją, robiłes tam test na telefonie w domu i na zewnatrz?
kartonik

wyniki pomiarów speedtestem

Taras
1. Download 24.4 Mb/s Upload 9.6 Mb/s ping 31 ms
2. Download 13.6 Mb/s Upload 6.3 Mb/s ping 30 ms

Poddasze (Gdzie będzie zlokalizowane biuro)
1. Download 4 Mb/s Upload 0.3 Mb/s ping 40 ms
2. Download 2 Mb/s Upload 0.7 Mb/s ping 27 ms

propozycja orange:
1. odu-idu 5g zte mc889 5g i zte t5400
2. Router TCL LINKHUB HH512L 5G
tomekwwa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: tomekwwa »

W Ożarowie 5G3500 na razie tylko na budynku na Kablu, więc do Święcic nie doleci. BTS przy Kolejowej jest przez większość dnia pusty, ale lepiej działa w 2100+1800 niż w 5G2100. W Orange bierz MC889, wkrótce będzie modernizacja na Sanktuarium, a potem reszta stacji w okolicy.

BTW Stansatu albo Netfali nie masz w Święcicach?
kartonik

Mam Stansat, ale sąsiadowi instalowali ponad 3 miesiące, a ja potrzebuję koniecznie internetu od 1 września.
Może są na to jakieś sprytne rozwiązania, które jeszcze nie przyszły mi do głowy (lub instalacja przez Stansat będzie szybsza jeśli instalowali sąsiadowi, będę to jutro ogarniał)
ODPOWIEDZ