Złącze, konektor antenowy

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Ater
Początkujący użytkownik forum

Złącze, konektor antenowy

Post autor: Ater »

Witam, planuję zakupić tę o to antenę https://www.cybertech.com.pl/p173,anten ... 00mhz.html, ale mam w sobie troche niepewności względem ostatniego pola wyboru. Nie jestem pewien czym różni się SMA bezpośrednio na kablu od SMA w formie dokręcanego konektora - w końcu jedno i drugie to SMA. Jestem totalnym laikiem w tym temacie i głowa boli mnie już od całego tego świata anten lte, więc proszę się na mnie mocno nie gniewać i z góry dziękuję za pomoc : )
Mig25
Guru bezprzewodowy

Re: Złącze, konektor antenowy

Post autor: Mig25 »

No właśnie tym , że "bezpośrednio na kablu" , to kabel o odpowiedniej długości od razu wystaje z anteny bez żadnej możliwości go odpięcia , a w wersji z konektorem na antenie zamiast kabla jest gniazdo SMA i do niego wpinamy kabel.
Ater

Mig25 pisze: 2024-06-14, 15:19 No właśnie tym , że "bezpośrednio na kablu" , to kabel o odpowiedniej długości od razu wystaje z anteny bez żadnej możliwości go odpięcia , a w wersji z konektorem na antenie zamiast kabla jest gniazdo SMA i do niego wpinamy kabel.
Dziękuję ślicznie za wyjaśnienie i pomoc w temacie
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Tylko nie to ,że z gniazdem jest lepiej ( i drożej) , bo każda złączka to straty sygnału , także kabel bezpośrednio wystający z anteny jest jak najbardziej ok.
Ater

Mig25 pisze: 2024-06-14, 15:41 Tylko nie to ,że z gniazdem jest lepiej ( i drożej) , bo każda złączka to straty sygnału , także kabel bezpośrednio wystający z anteny jest jak najbardziej ok.
Zrobiłem tak żeby kupić osobno kabel RF240 bo przewód dołączony w zestawie to H155, ale nie pomyślałem o tym, że złączka może również powodować jakieś problemy
przemekbial

Post autor: przemekbial »

Ater pisze: 2024-06-14, 15:56
Mig25 pisze: 2024-06-14, 15:41 Tylko nie to ,że z gniazdem jest lepiej ( i drożej) , bo każda złączka to straty sygnału , także kabel bezpośrednio wystający z anteny jest jak najbardziej ok.
Zrobiłem tak żeby kupić osobno kabel RF240 bo przewód dołączony w zestawie to H155, ale nie pomyślałem o tym, że złączka może również powodować jakieś problemy
Jaki kabel finalnie wybrałeś?
ODPOWIEDZ