onken pisze: ↑2024-06-06, 08:02
Jak pisałem wcześniej, przez kilkanaście lat żaden Huawei mnie nie zawiódł, okazuje się że nadal tak jest ( porównując np do ZTE889 )
Czy ten ciekawy wątek o HUAWEI H352-381 Brovi 5G CPE Max został gdzieś wydzielony?
A może jest już jakiś temat jemu poświęcony?
Pod koniec roku nabyłem MC888 w Plusie (samo urządzenie). Wszystko działało fajnie, 5G wykręcało w Orange nawet 1 Gbps. Niestety dzisiaj wyzionął ducha. Pierwsze objawy to niestabilność połączenia WiFi przez około 2 miesiące (urządzenia się rozłączały, trzeba było zapominać sieć i ją dodawać ponownie). Kilka dni temu doszła niestabilność na 5G. Wczoraj router niby informował o 5G w głównym panelu ale po wejściu w ustawienia sieci i informacje o połączeniu w sekcji 5G pusto (jedyne info w 4G i wszystkich agregowanych pasmach). Dzisiaj już kaplica, przestały przechodzić nawet pakiety w sieci. Restart do ustawień fabrycznych, różne karty SIM nie pomogły. Updatów przez OTA nie było.
Router musi iść na gwarancję. I tutaj pytanie do Was. Router kupiłem w Plusie. Lepiej "walczyć" i zostawiać w punkcie Plusa czy jednak wysyłać gdzieś do ZTE? Kiedyś reklamowałem MF286, ale robiłem to przez Orange (o ile pamięć mnie nie myli).
Może ten ,który odkrył/zgłosił problem z NAKiem w MC889 i resetowaniem WIFI w T3000 ?
Dostałem informację ,że wkrótce ma wyjść aktualizacja na te dwa sprzęty usuwające te wady.... ( w końcu).
Ale jak działa to po co ruszać Tu ewidentnie jest coś schrzanione, a aktualizacja będzie co najwyżej polegać na załataniu tego , a nie dołożeniu czegoś nowego.
Masz racje że to priorytet ale np. w MC888 nie widać agregacji 5G a to dosyć istotna sprawa. Szerokości pasma 5G też nie widać, wszystko to jest na LTE.
Miał ktoś problem z zte mc888 zakupiony przy zmianie oferty w tmobile, ciagle wersja B04, zero mozliwosci updatu. 5g przestalo sie zupelnie laczyc gdzie wczesniej normalnie wskakiwalo na n78. ktos wie co zrobic? moze jakos zablokowac komórke? to w sumie najblizszy z nadajnikow (ok 600m w lini prostej, bez wiekszych przeszkod nadajnik dosc wysoko) https://zapodaj.net/plik-vcEIS9fvlk
T-Mobile nie miałem ale testowałem karty Plus/Play/Orange i nie było problemów ze złapaniem 5G na poszczególnych kartach.
Jesteś pewien że 5G uruchomili na tym nadajniku ? To co pokazałeś to są tylko pozwolenia wydane przez UKE.
Ten 888 może działać jak zwykły ruter bez danych mobilnych, tzn podpinam ethernet od isp i sieje po wifi i drugim eth po switchu kablowo na inne kompy ? Jest tu opcja clone mac ?
Zeusek pisze: ↑2024-08-27, 10:14
T-Mobile nie miałem ale testowałem karty Plus/Play/Orange i nie było problemów ze złapaniem 5G na poszczególnych kartach.
Jesteś pewien że 5G uruchomili na tym nadajniku ? To co pokazałeś to są tylko pozwolenia wydane przez UKE.
tak, bynajmniej tak mowili konsultanci.. normalnie 3500 jest i powinno tez n78 łapać.. nie wiem czy kwestia softu (HW version: MC888HWV1.0.0
WEB version: WEB_TMOPLMC888V1.0.0B03
WA INNER version: BD_STDMC888V1.0.0B04 )
czy moze czegos innego, nie wiem jakie jest tam pci i nrarfcn zeby zablokowac.. chyba ze ktos ma dobrego hacka ktory mi pokaze niedalekie bts, lub podeslac software do tego mc888.. swoja droga testowalem 3 karty sim od tmobile, n78 normalnie lapalo a od jakiegos czasu tylko przy mega obciazeniu albo wcale, dosc losowe.
czesc, mam internet mobilny od T-Mobile z routerem ZTE MC888 5G, lecz cały czas mam połączenie jedynie z LTE albo LTE+. Nie posiadam do tego routera anteny, router stoi w dobrym miejscu, dodam tylko ze router laczyl sie z 5g n78 bez problemu lecz od jakiegos czasu nic (router stal 2tyg wylaczony, nic nie uszkodzone itd.) Mam u siebie w mieście tylko jeden nadajnik od T-Mobile z 5G na częstotliwości 3500MHz(3600mhz) i 2100MHz w odległości w linii prostej ok. 500-700m. Jakieś wskazówki? Może coś nie tak mam ustawione w routerze? https://zapodaj.net/plik-FfA4epnjdM
Ten router jest dziwny; z każdą inną kartą SIM działa jakby inaczej. Na początku zdaje się było wszystko OK, ale wtedy jeszcze nie było w Polsce prawdziwego 5G tylko Fake 5G. Mam zwyczaj wyłączać router na noc. I rano czasem załapie za 1 razem ale też czesto nie lapie w ogole, musze czasem restartowac go a jak nie pomoze manualnie mu zminiac raz na LTE czy 3G a potem 5G i w koncu zaskoczy. Wczoraj wlaczyem 5G na mojej karcie Orange i raz zaskoczylo na kanale N78, potem zero internetu pomimo ze jest polaczony i wszystko OK, przelaczam na LTE i internet jest, przelaczam na 5G, widze ze polaczony z N78 ale netu nie ma. Wkladam karte do telefonu i wszystko smiga. Najlepiej dla tego routera jest aby go nie wylaczac w ogole bo jak juz dobrze zlape jest OK. A jak sie bawimy w wyminianie kart SIM czy wlaczanie/wylaczanie codzienne on tego nie lubi.... dziwny przypadek.
Nie wyłączam i nie wiem czy tak jest ale mam ustawiane restart raz na tydzień i dobrze łączy.
Natomiast testowałem Plus/Play/Orange i moim zdaniem było dobrze.
Podobnie jest z przełączaniem np. z 3G na 5G, ma trudności z przełączaniem. Jak już siedzi na 5G to jest dobrze.
Moim zdaniem jest to błąd oprogramowania i oby wreszcie to naprawili bo trochę to denerwuje.
Zeusek pisze: ↑2024-08-31, 10:17
Nie wyłączam i nie wiem czy tak jest ale mam ustawiane restart raz na tydzień i dobrze łączy.
Natomiast testowałem Plus/Play/Orange i moim zdaniem było dobrze.
Podobnie jest z przełączaniem np. z 3G na 5G, ma trudności z przełączaniem. Jak już siedzi na 5G to jest dobrze.
Moim zdaniem jest to błąd oprogramowania i oby wreszcie to naprawili bo trochę to denerwuje.
jaki masz soft w nim? mi na tmobile wcale nie lapie zadnej aktualizacji.. chyba ze od ponad roku nie bylo..
Zeusek pisze: ↑2024-08-31, 18:12
U mnie też nie było od ponad roku, była zaraz jak wyjąłem z pudełka i koniec.
Kupiłem ze sklepu ZTE, wersja B04 (końcówka).
ta wersja z tego co mi wiadomo mega slabo zoptymalizowana jest tez moze to przez to
malibubarbie123 pisze: ↑2024-08-30, 21:58
czesc, mam internet mobilny od T-Mobile z routerem ZTE MC888 5G, lecz cały czas mam połączenie jedynie z LTE albo LTE+. Nie posiadam do tego routera anteny, router stoi w dobrym miejscu, dodam tylko ze router laczyl sie z 5g n78 bez problemu lecz od jakiegos czasu nic (router stal 2tyg wylaczony, nic nie uszkodzone itd.) Mam u siebie w mieście tylko jeden nadajnik od T-Mobile z 5G na częstotliwości 3500MHz(3600mhz) i 2100MHz w odległości w linii prostej ok. 500-700m. Jakieś wskazówki? Może coś nie tak mam ustawione w routerze? https://zapodaj.net/plik-FfA4epnjdM
ta wersja z tego co mi wiadomo mega slabo zoptymalizowana jest tez moze to przez to
Też mi się wydaje jakaś słaba. Niektórzy niedawno dostali B05 i piszą że router dostał kopa, działa lepiej i jest więcej informacji o pasmach.
Też mi się wydaje jakaś słaba. Niektórzy niedawno dostali B05 i piszą że router dostał kopa, działa lepiej i jest więcej informacji o pasmach.
ciekawe.. moze jakos da sie ja wgrac? lub doprosic o fw/sw.. dobrze by bylo bo to b04 to porazka straszna
Ja mam 889 zakupione bodajże w Media Expert i mi samo złapało B05,na B04 była katastrofa. Widziało n78, ale łączyło, zrywało i tak w kółko, Neta nie było. Przy B05 zmienił się lekko desing, widać gdzie co i jak jeżeli chodzi o połączenie z BTS itp. No i co najważniejsze mam stabilne n78 w Playu, mimo iż ok 3km do bts w zalesionym terenie, ale prędkości ok 500Mb są spoko
diam0nd88 pisze: ↑2024-09-01, 00:16
Ja mam 889 zakupione bodajże w Media Expert i mi samo złapało B05,na B04 była katastrofa. Widziało n78, ale łączyło, zrywało i tak w kółko, Neta nie było. Przy B05 zmienił się lekko desing, widać gdzie co i jak jeżeli chodzi o połączenie z BTS itp. No i co najważniejsze mam stabilne n78 w Playu, mimo iż ok 3km do bts w zalesionym terenie, ale prędkości ok 500Mb są spoko
no ja zakupilem przy zmianie oferty w tmobile, niby nie ma locka na inne karty ani nic ale softa wiekszego niz b04 nie chce zalapac.. a b04 to istna katastrofa
Sam numerek przy innych dystrybucjach nie mówi kompletnie nic.
Przykładowo w MC889 fw BD_PLKPLMC889V1.0.0B13 (dystrybucja Plusa) jest firmware starszym niż BD_STDMC889V1.0.0B05 ( sprzedaż przez ZTE czy z T-Mobile).
Mig25 pisze: ↑2024-09-01, 08:46
Sam numerek przy innych dystrybucjach nie mówi kompletnie nic.
Przykładowo w MC889 fw BD_PLKPLMC889V1.0.0B13 (dystrybucja Plusa) jest firmware starszym niż BD_STDMC889V1.0.0B05 ( sprzedaż przez ZTE czy z T-Mobile).
ja jestem na BD_STDMC888V1.0.0B04 z tego co wiem niektorzy w tm dostali b05 albo wlozyli simke inna i sie zaktualizwalo?