[Mukrz] Internet na wsi

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
micles
Początkujący użytkownik forum

[Mukrz] Internet na wsi

Post autor: micles »

Chciałbym poradzić się jaki sprzęt powinienem zakupić, by złapać internet z działki położonej we wsi Mukrz : https://www.google.pl/maps/place/86-141+Mukrz/

Po wstępnych testach smartfonem na kartach różnych operatorów wyszło mi, że najlepszy będzie Play i ten BTS : http://beta.btsearch.pl/bts/details/4685/

Pomiar na działce :
Obrazek

Pomiar 200-300m od BTSa :
Obrazek

Co do warunków umieszczenia anteny na działce, są dwie opcje :
1) maszt do ściany domku, modem wewnętrzny zamontowany na poddaszu, 5-10m kabla antenowego.
2) maszt wolnostojący (mam kilkumetrową bujawkę z masztem na flagę, stoi to na skraju działki, akurat w kierunku tego BTSa), modem zewnętrzny i dalej skrętką do domku.

Wstępnie zainteresował mnie ten anteno-modem : MikroTik LHG LTE18 - chyba jedyna opcja którą znalazłem, łącząca zalety anteny kierunkowej i modemu zewnętrznego w jednym urządzeniu. Wszystkie inne zewnętrzne modemy, które oglądałem nie mają gniazd na zewnętrzne anteny, a ich wbudowana antena jest dookólna, o małym wzmocnieniu.

Druga sprawa to zwroty sprzętu - czy sklepy przyjmują routery, modemy i anteny bez problemu? Oczywiście przy testowym montażu rura byłaby owinięta czymś, co nie porysuje mocowania, kable nie byłyby do niczego przytwierdzane itp :)
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: [Mukrz] Internet na wsi

Post autor: Zeusek »

Nie wiem jak to jest z zewnętrznym ale ja oddawałem router wewnetrzny Oppo kupiony w Play i nie było żadnych problemów. Oddawałem pod podany adres i za parę dni miałem pieniądze na koncie.
Router wyglądał jak nowy, pudełko było trochę rozczłonkowane ;)
MC888 -> Orange
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Pomiar na działace na zewnątrz? Ogólnie w PLAY liczy się agregacja LTE2100+1800, parametry sygnału z BTS-a BŁĄDZIM , z 1 sektora słabe ale SINR poprawny, speedtest OK, sektor świeci na Mukrz , po drodze kawałek lasu. Stacja ma potencjał wymagana poprawa sygnału na 1800-2100MHza le bez przesady, po co zew.punkt dostępowy z możliwością montazu dodatkowej anteny zew.
Ja załatwiłbym to CPE LTE za 350 zł lub router plus antena zew. Dual LTE 1800-2100MH za 500 zł.
micles
Początkujący użytkownik forum

Post autor: micles »

Tak, pomiar na działce był na zewnątrz, 1,5m od gruntu. Chcę powalczyć o możliwie najlepszy upload, do pracy zdalnej potrzebuję minimum 40mbit, więc w zasadzie tyle co było na smartfonie blisko BTSa. Jak się opłaca wydać 1000-1500zł, to jestem na to gotowy.

Myślałem też nad Starlinkiem, ale abonament trochę za wysoki i jego przyszłość jest bardziej niepewna, niż GSM.

Jedyne czego jeszcze nie zrobiłem, to sprawdzenie czy mam bezpośrednią widoczność BTSa z działki, ale podejrzewam, że ani jezioro, ani lasy nie będą mi go zasłaniać, bo jest sporo wyższy, niż drzewa, a wieś nie jest w jakiejś hiper dolinie.

Polecicie konkretnie jakieś produkty?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

PLAY na LTE 1800 lub LTE2100 ma 15MHz pasma, na UL ich nie agreguje więc w teorii UL na nich w MIMO2X2 przy modulacji QAM16 w teorii do 37.5Mb/s, przy QAM64 rosnie do 50Mb/s,pod BTS-em widać ten wpływ wzrostu modulacji bo prędkość na UL ponad 40Mb/s,to skutek SINR na poziomie 27dB.
W domu na zewnatrz , RSRP słabsze a SINR 12 dB pozwala na pracę UL w modulacji QAM16, prędkość na UL bardzo słaba ale to i tak do poprawy zew.antena kierunkową. Antena Dual LTE1800-2100MHz CT15 z jak najkrótszymi kablami i B535-333 to rozwiaznie za około 500 zł, antena poprawi sygnał i SINR, szczególnie jak będzie wyzej, router agreguje 2 pasma w QAM256 na DL oraz QAM64 na UL, ewentualnie B628-350 z agregacją 3 pasm LTE w tych modulacjach.
ODPOWIEDZ