Witam kolegów,
Wiem jaka Panuje ogólna opinia o TCL :-)
Mam jednak pytanie ,może ktoś coś więcej wie.
Czy urządzenia TCl mają wbudowanego watchdoga? Nie ma o tym w specyfikacji, w instrukcji ani w menu samego routera.
Zrobiłem zabiegi sprawdzające:
Podmieniłem zasilacz o tym samym napięciu. Objaw nadal występuje.
Zresetowałem urządzenie do ustawień fabrycznych. Objaw nadal występuje.
Zmiana miejsca, lokalizacji urządzenia. Objaw nadal występuje.
Zmiana karty sim na inna i innego operatora. Objaw nadal występuje.
Aktualizacja urządzenia nie jest, możliwa. Błąd przy sprawdzaniu czy jest dostępna.
Pozwolę wspomnieć, że restarty nie występują co chwile, co godzinę itd. Raczej to jest min 12 godzin, 18 godzin, czasami 36 godzin. Takie zachowanie wypadku innych firm np. ZTE, Mikrototik wskazywałoby na wbudowanego watchdoga w oprogramowaniu. Samo urządzenie (bez restartów) pracuje bardzo dobrze. Na 5G działa jak dla mnie bardzo dobrze nawet przy słabym (do testów) zasięgu. Nie ma zaników, zawieszeń się samego dostępu do sieci. Sieć wifi działa stabilnie. Stąd mam wątpliwości podejrzewać awarie samego sprzętu.
TCL 5G CPE HH512LV a watchdog?
Moderator: Moderatorzy
- kill649
- Stały użytkownik forum
-
- Guru bezprzewodowy
Re: TCL 5G CPE HH512LV a watchdog?
A mi to przypomina stan , w którym router nie dostaje ponownie adresu IP...
Spróbuj znaleźć w opcjach coś takiego jak "DHCP lease" ,i zmienić z 24godzin na więcej ( bądź mniej jak chcesz testować) , i zobacz ,czy wtedy ewentualny restart będzie krotnością połowy tego ustawionego casu ( czyli dla standardowych 24 godzin to krotność 12godzin).
Spróbuj znaleźć w opcjach coś takiego jak "DHCP lease" ,i zmienić z 24godzin na więcej ( bądź mniej jak chcesz testować) , i zobacz ,czy wtedy ewentualny restart będzie krotnością połowy tego ustawionego casu ( czyli dla standardowych 24 godzin to krotność 12godzin).
- kill649
- Stały użytkownik forum
NIestety to nie dhcp ani watchdog bo zwyczajnie go tutaj nie ma. Urządzenie było już w serwisie. Wrzucony nowy soft i dalej restartuje się. Leci znów do CCS. Te mity o TCL jednak nie są takie bezpodstawne 

-
- Guru bezprzewodowy
To nie mity tylko fachowa opinia, TCL/Alcatel to taka 3 liga, softowo ubogie,materiały kiepskiej jakości a wykonanie też pozostawia dużo do zyczenia, większość znich ze złaczami TS9 do anten zew. już ich nie ma bo wyłamuja sie płyty głównej przy podpinaniu konektorów. Po prostu tandeta, przy sprzedazy i zakupie z 2 ręki w duzo nizszycvh cenach od porównywalnych modeli konkurentów.