Zmiana B818 na router z 5G, nadajnik Orange
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Zmiana B818 na router z 5G, nadajnik Orange
Dzień dobry,
moja lokalizacja to: 51°21'58.1"N 22°56'40.3"E
mój aktualny sprzęt to: Huawei B818-263 bez dodatkowych anten zewnętrznych, router położony na biurku, przy stacjonarnym PC.
Łączę się z: Ludwin1c - własna wieża ID Stacji: 26489
Korzystam z internetu T-mobile, bez limitu (oferta od użytkownika forum), od dwóch tygodni T-mobile zaczął stosować regulamin, gdzie ogranicza UP do max 20-30 Mb/s dla tej oferty.
Przed wdrożeniem lejka mój UP w godzinach nocnych/porannych wynosił ok. 100-150 Mb/s, ping 20-25ms., w godzinach wzmożonego ruchu na nadajniku ok. 60-80 Mb/s, ping 30-35ms.
Postanowiłem zmienić ofertę na Orange, z takimi samymi warunkami (no limit). W dodatku istnieje możliwość dopłacenia za dostęp do sieci 5G.
Jeśli dobrze zweryfikowałem, to mój aktualny router nie posiada 5G, maksymalnie odbiera 4G. Posługując się mapą ze strony Orange https://www.orange.pl/view/mapazasiegu moja lokalizacja pozwala na odbiór 5G do 370 Mb/s.
Jaką poprawę osiągnę zmieniając sprzęt na ten obsługujący 5G w mojej lokalizacji?
Czy pozwoli to na zwiększenie stabilności połączenia w godzinach szczytu i pozwoli zmniejszyć ping?
Dodatkowo nurtuje mnie pewna kwestia - stacja z którą się łączę jest wieżą (własnością) Orange, którą T-mobile "wypożycza", czy w momencie kiedy nadajnik jest przeciążony to klienci Orange, mogą mieć pierwszeństwo (lepsze połączenie/UP/ping), przed klientami T-mobile? Z tego co się orientowałem to większość osób w mojej lokalizacji ma ofertę z T-mobile, stąd moje zapytanie.
moja lokalizacja to: 51°21'58.1"N 22°56'40.3"E
mój aktualny sprzęt to: Huawei B818-263 bez dodatkowych anten zewnętrznych, router położony na biurku, przy stacjonarnym PC.
Łączę się z: Ludwin1c - własna wieża ID Stacji: 26489
Korzystam z internetu T-mobile, bez limitu (oferta od użytkownika forum), od dwóch tygodni T-mobile zaczął stosować regulamin, gdzie ogranicza UP do max 20-30 Mb/s dla tej oferty.
Przed wdrożeniem lejka mój UP w godzinach nocnych/porannych wynosił ok. 100-150 Mb/s, ping 20-25ms., w godzinach wzmożonego ruchu na nadajniku ok. 60-80 Mb/s, ping 30-35ms.
Postanowiłem zmienić ofertę na Orange, z takimi samymi warunkami (no limit). W dodatku istnieje możliwość dopłacenia za dostęp do sieci 5G.
Jeśli dobrze zweryfikowałem, to mój aktualny router nie posiada 5G, maksymalnie odbiera 4G. Posługując się mapą ze strony Orange https://www.orange.pl/view/mapazasiegu moja lokalizacja pozwala na odbiór 5G do 370 Mb/s.
Jaką poprawę osiągnę zmieniając sprzęt na ten obsługujący 5G w mojej lokalizacji?
Czy pozwoli to na zwiększenie stabilności połączenia w godzinach szczytu i pozwoli zmniejszyć ping?
Dodatkowo nurtuje mnie pewna kwestia - stacja z którą się łączę jest wieżą (własnością) Orange, którą T-mobile "wypożycza", czy w momencie kiedy nadajnik jest przeciążony to klienci Orange, mogą mieć pierwszeństwo (lepsze połączenie/UP/ping), przed klientami T-mobile? Z tego co się orientowałem to większość osób w mojej lokalizacji ma ofertę z T-mobile, stąd moje zapytanie.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Zmiana B818 na router z 5G, nadajnik Orange
Daruj sobie, to jest "udawane" 5G w paśmie współdzielonym z LTE, poczekaj na 5G w paśmie C czyli do prędkości 1Gbps
Ostatnio zmieniony 2024-08-27, 17:33 przez pawel_b, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
NetWorks to spólka obydwu operatorów, uzyczają sobie wzajennie struktury radiowej na BTS-ach ale kazdy posiada własne pasma radiowe oraz sieć szkieletową, dlatego przeciązenie w T-mobile nie ma nicwspólnego z Orange i vice-versa.
Test na pre-paidzie Orange, stArter za 5 zł, 1050GB/m-c za darmo z dostępem do 5G, test w domu na telefonie 5G ANDROID i screen z aplikacji NetMonster i speedtestu, potem taki sam na zewnątrz.
BTS ma sektor na Dąbrowę , działa w agregacji 4 pasm LTE a pasmo 2100MHz jest dynamicznie dzielone pomiędzy LTE a pseudo 5G2100 na N1.
Test na pre-paidzie Orange, stArter za 5 zł, 1050GB/m-c za darmo z dostępem do 5G, test w domu na telefonie 5G ANDROID i screen z aplikacji NetMonster i speedtestu, potem taki sam na zewnątrz.
BTS ma sektor na Dąbrowę , działa w agregacji 4 pasm LTE a pasmo 2100MHz jest dynamicznie dzielone pomiędzy LTE a pseudo 5G2100 na N1.
-
Pawel_b, w takim razie zweryfikuje to jutro testując starter.
Na ten moment w tym samym miejscu z telefonem obsługującym 4G prędkość wewnątrz budynku to 20mb/s, a z telefonem obsługującym 5G to 90mb/s. Nie mam zrzutów z NetMonstera, jutro zrobię test kartą z Orange z 5G.
Matek451, dzięki za wyjaśnienie. Czy kupując starter za 5zł, wystarczy, że aktywuję pakiet kodem 1050GB/m-c? To https://doladowania.orange.pl/najlepsza ... 4n130966h_? Czy starter zadziała w routerze, czy Orange blokuję tę możliwość?
Czy w przypadku modernizacji nadajnika (takie informacje zawsze dostawałem na infolinii T-Mobile w przypadku problemów), modyfikowana została cała struktura radiowa nadajnika, czy tylko indywidualne pasma radiowe lub sieć szkieletowa dla danego dostawcy?
Na ten moment w tym samym miejscu z telefonem obsługującym 4G prędkość wewnątrz budynku to 20mb/s, a z telefonem obsługującym 5G to 90mb/s. Nie mam zrzutów z NetMonstera, jutro zrobię test kartą z Orange z 5G.
Matek451, dzięki za wyjaśnienie. Czy kupując starter za 5zł, wystarczy, że aktywuję pakiet kodem 1050GB/m-c? To https://doladowania.orange.pl/najlepsza ... 4n130966h_? Czy starter zadziała w routerze, czy Orange blokuję tę możliwość?
Czy w przypadku modernizacji nadajnika (takie informacje zawsze dostawałem na infolinii T-Mobile w przypadku problemów), modyfikowana została cała struktura radiowa nadajnika, czy tylko indywidualne pasma radiowe lub sieć szkieletowa dla danego dostawcy?
-
- Guru bezprzewodowy
Nie rozumiem po co ludzie kontaktująsię z dyletantami w T-MOBILE, by wysłuchiwać te bzdury. Ludwin to stacja bazowa Orange i tam ten operator robuił jesienią 2023 modernizację a nie NIEMIEC i to ORANGE dodawał tam infrastrukturę radiową .
-
Matek451, czy ta zmodernizowana infrastruktura radiowa ma bezpośredni wpływ na mój internet mobilny z T-mobile?
W mojej lokalizacji 80% to klienci T-mobile i przez ostatni rok LTE wysypywało się tutaj wiele razy (przynajmniej raz w tygodniu), więc skoro Orange i T-mobile na jednej stacji mają oddzielne pasma radiowe oraz sieć szkieletową to ciekawe czy LTE z Orange też będzie miał problemy z tak częstymi awariami...
W mojej lokalizacji 80% to klienci T-mobile i przez ostatni rok LTE wysypywało się tutaj wiele razy (przynajmniej raz w tygodniu), więc skoro Orange i T-mobile na jednej stacji mają oddzielne pasma radiowe oraz sieć szkieletową to ciekawe czy LTE z Orange też będzie miał problemy z tak częstymi awariami...
-
- Guru bezprzewodowy
A testowałes u siebie Play?
-
Tak, w jednym z telefonów u domowników jest Play, bardzo słaby zasięg, download nie przekraczający 1Mb/s, w praktyce prawie brak internetu... Na zewnątrz minimalnie lepiej, download dochodzi do 4-5Mb/s.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Z tą siecią szkieletowa to chyba nie do końca tak jest, bo na moim biurowcu wiem na pewno, że jest to wspólne łącze światłowodowe a jedynie rozdział następuje na V-LAN'ach routera obsługującego BTS.
No ale może w innych lokalizacjach są to fizycznie rozdzielone szkielety, choć wydaje mi się, że byłoby to marnotrawstwo i niepotrzebne dublowanie infrastruktury sieciowej.
-
- wojteks
- *** Administrator ***
No ale to nic nie zmienia, światłowód to tylko medium transmisyjne do stacji końcowej (bo tak było taniej/prościej albo było już gotowe).
Infrastruktura szkieletu O i TM to są różne urządzenia w różnych lokalizacjach zarządzane przez własne dla każdego operatora systemy kontroli/nadzoru/bilingowe i co tam jeszcze trzeba.
Nie pomagam na PW!
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Nie zmienia i zmienia, bo przecież np. jego awaria lub wysycenie przez jednego z operatorów będzie miała wpływ na obie usługi. "Rura" dla transmisji jest jedna i nie jest z gumy. Mam nadzieje, że przynajmniej jest tam zapas przepustowości, ale czy wszędzie i zawsze takowy jest?
Mam w szczególności na myśli przede wszystkim obiekty podpięte nadal radioliniami.
Technicy z NetWorsk mówili mi, że teraz na wielu obiektach zmodernizowanych do 5G jest sytuacja że całkowita wydajność BTS jest większa niż karmiącego go szkieletu więc stosowane z ograniczenia do czasu modernizacji tego szkieletu.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
To że 'rura jest jedna" nie zmienia faktu że każdy operator zarządza swoim pasmem, swoimi slotami do połączeń. Więc Wspomaganie drugiego w razie awarii, to musi być DECYZJA że blokuję świadomie cześć swojego ruchu by wpuścić ruch drugiego operatora. Na pewno nie dzieje się to bez nadzoru, a takie sytuacje muszą być opisane w umowie między nimi.