Ale na Eko.one mogę go cały czas edytować , więc tam będzie z czasem aktualniejszy....
Dzięki uprzejmości kolegi @matek451 do testów dostałem router jak w temacie.
Szanse na OpenWRT raczej mizerne , ale jest w nim konsola , która działa z zatrwarzającą prędkością 921600 boud.... Jest komunikatywna , niestety potrzeba login i pass ( to z obudowy nie działa).
Brak tam czegoś takiego jak uboot ,od razu ładuje się fw.
Link do bootloga: https://www.mediafire.com/file/mstody63 ... eteor/file
Po IMEI można odczytać , że modem tam siedzący to Fibocom FG360-EAU , z logów , że procesor to MT6890.
WiFi z AX , dla 5Ghz szerokość 80Mhz z MIMO4x4.
Z gniazd posiada WAN 2,5Gbps ( który w trybie Mobile WAN jest przypięte do LAN) , i 4 porty LAN RJ45 1Gbps.
Jest też gniazdo USB do udostępniania plików w sieci.
Gniazdo telefoniczne również w standardzie RJ45 ! ale da się wetknąć wtyczkę telefoniczną).
Menu jest tak proste , że nawet nie da się odczytać stanu sygnału. Tak wygląda informacja o sygnale ( przy połączonym modemie do sieci T-Mobile z N78

Oto wyniki speedtestu pod nadajnikiem T-Mobile z N78. W zasadzie nie wiadomo jakie pasma są agregowane , ale wyniki całkiem ok :

Dla porównania podłączony do laptopa przez kabel USB3.0 telefon Galaxy S21 ( taki mam , wiem ,że pewnie srajfonem mogłoby być szybciej) osiągał w tym samym czasie coś takiego :

Ten router na Aliexpresie można kupić za 350PLN...
Ma też dziwną zależność ( być może to keys Fibocomów 5G ) ,że jakby nie zapamiętuje ustawienia APN , i po każdym włączeniu trzeba je ustawić.... I to ustawić najpierw na inne niż jest wpisane , bo modem tej zmiany nie przyjmie ( najprawdopodobniej uzna ,że skoro zastosowywujemy tą samą nazwę ,to nie ma sensu jej w modemie zmieniać , stąd nic się nie stanie).