Na wstępie zaznaczę, że jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi o internet, pasma, agregację, modemy, anteny itp. Także proszę o wyrozumiałość i naprawdę proste wyjaśnienie i pomoc jak dla 5-cio letniego dziecka

Jakieś dwa lata temu się przeprowadziłem na wieś i byłem zmuszony przejsc na internet z karty SIM, poniewaz w mojej okolicy na ta chwile nie ma mozliwosci podlaczenia po kablu. Pisalem, zglaszalem problemu z predkością i stabilnościa internetu oraz chęc podlaczenia swiatlowodu, ale niestety jedyne co slysze to to, ze mam sobie wymienic caly sprzet... dwa telefony i router, bo wina jest w sprzecie, a nie po ich stronie (wszystkie uslugi mam w Orange od jakichś 15 lat).
Po przeprowadzce zakupiłem zestaw D-Link DWP-812kt + AC1200, ale jakoś szału nie było z internetem. Popytałem na jakimś forum na FB i polecono mi przejście na Mikrotik LTE12... tak się złożyło, że przez tamto forum znalazł się gościu, który miał na zbyciu taki właśnie modem. Na start pomógł zdalnie skonfigurować wszystko i było nawet ok... do czasu.
Od jakichś 3-4 miesięcy znowu jest dramat... telewizja internetowa się tnie (Polsat), Netflix chodzi średnio, telefon po WiFi to juz tragedia... dla przykładu olx potrafi się ładować z 3 minuty, a i tak wyskoczy blad, że brak internetu.
Po ustawieniu modemu przez sprzedającego nic nie przestawiałem, nie resetowałem, bo bałem się, że nie dam rady już tego ustawić.
Czy możecie mi pomoc, bo ja juz nie wiem co jest grane... czy jakas antene dokupic (jak tak to jaka, zeby nie była jakas mega droga), czy wymusic jakos pasma (jak tak, to jak to zrobic i na jakie?), a moze sprzedac ten modem i kupic zupelnie cos innego (jak tak, to co by się sprawdziło w moim przypadku?)
Moja lokalizacja: 83-115 Swarożyn, Zduny 23A. Modem stoi w oknie, które znajduje się po stronie budynku zaznaczonej na scr
Jeżeli bedziecie potrzebowac wiecej informacji, chetnie podam (prosze tylko wytlumaczyc jak mam to sprawdzic i tu przeslac?
Z gory bardzo dziekuje za pomoc.