Wymiana Mikrotika LHG LTE4

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
andrzemn
Początkujący użytkownik forum

Wymiana Mikrotika LHG LTE4

Post autor: andrzemn »

Cześć, posiadam aktualnie RBLHGR&R11e-LTE i zacząłem zauważać, że prędkości osiągane na nim są kilkukrotnie niższe niż na telefonach; chciałbym go wymienić na coś lepszego.
Nadajnik 1: 400 metrów w linii prostej, pełna widoczność, pasma 5G 2100; LTE 2600, 2100.
Nadajnik 2: 1.5 km w linii prostej, pasma 5G 3500, 2100; LTE 2600, 2100.
Na każdym z nich jest MIMO 4x4.
Potrzebuję zewnętrznego routera, który będzie pracował w trybie bridge, router i AP mam inne.

Czy możecie coś polecić? Zastanawiam się nad ATL LTE18, Huawei B818 i ZTE MC888.
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Wymiana Mikrotika LHG LTE4

Post autor: Zeusek »

Jeśli już wymieniasz sprzęt to w taki z 5G.
Jeżeli celujesz w ten dalszy nadajnik to tylko zewnętrzny np. MC889.
MC888 -> Orange
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Lokalizacja i operator, zmiana na sprzęt bez 5G bezcelowa skoro masz 5G na N78, w cenie ALT LTE18 kupis jaiś ew. punkt dostępowy 5G/LTE,kolega wymienił MC889 ale sa tezinne.
andrzemn

matek451 pisze: 2024-09-03, 07:01 Lokalizacja i operator, zmiana na sprzęt bez 5G bezcelowa skoro masz 5G na N78, w cenie ALT LTE18 kupis jaiś ew. punkt dostępowy 5G/LTE,kolega wymienił MC889 ale sa tezinne.
Adresu wolałbym nie podawać, OPL. W okolicy mam wszystkich operatorów, Plusa z oczywistych względów wykluczam, a nie myślę o zmianie na kogoś innego bo Orange działa dobrze, na iPhonie 13 mam 130 Mb/s pobierania (w budynku). Jakie jeszcze urządzenia polecasz?
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Zależy w jaki maszt celujesz, przy dalszym to ostatnio jest polecany przez niektórych: Huawei H352-381, Bovie CPE MAX 5, Zowee 5G CPE MAX 5
viewtopic.php?t=65475
Na ten 400m wystarczy np. ten co napisałeś MC888, którego zresztą używam.
MC888 -> Orange
andrzemn

Zeusek pisze: 2024-09-03, 13:38 Zależy w jaki maszt celujesz, przy dalszym to ostatnio jest polecany przez niektórych: Huawei H352-381, Bovie CPE MAX 5, Zowee 5G CPE MAX 5
viewtopic.php?t=65475
Na ten 400m wystarczy np. ten co napisałeś MC888, którego zresztą używam.
Jeśli dobrze rozumiem, H352 dobrze obsłuży oba te nadajniki, a MC888 tylko ten bliższy, tak?
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

W skrócie tak to wygląda, na ten 400m wystarczy wewnętrzny a na ten dalszy musi być zewnętrzny...jeśli chcesz odebrać 5G3600. Jednak gwarancji nie ma i dopiero testy to wykażą jak będzie.
MC888 -> Orange
andrzemn

Zeusek pisze: 2024-09-03, 13:58 W skrócie tak to wygląda, na ten 400m wystarczy wewnętrzny a na ten dalszy musi być zewnętrzny...jeśli chcesz odebrać 5G3600. Jednak gwarancji nie ma i dopiero testy to wykażą jak będzie.
Wiadomo, myślisz że H352 lepiej się sprawdzi niż MC889? Czy porównywalnie?
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Moim zdaniem może być lepszy po tym co inni piszą o nim. Routery ZTE są niby dobre ale czasami mają "humory", zresztą jak każde inne. Sam bym obecnie kupił coś ze stajni Huawei (występuje pod innymi markami bo Huawei ma bana).
Jak kupowałem MC888 to właśnie się wahałem między ZTE i Huawei.

Ewentualnie masz 14 dni na oddanie przy kupowaniu zdalnym, ja tak oddałem swój router Oppo.
MC888 -> Orange
andrzemn

Dzięki, przetestuję H352. Z ciekawości - dlaczego nie ATL LTE18?
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Nie warto kupować routera tylko z LTE. Masz na nadajnikach 5G (jeden 5G2100 (pewnie będzie modernizowany) a ten drugi ma 5G3600), przy takim układzie kupowanie routera tylko LTE to wyrzucenie pieniędzy. Poza tym jak widzę jest dosyć drogi, ~1000zł nie jest tyle wart.

Ps. Uprzedzając Twoje pytanie co do Huawei B818, tylko LTE i to już dosyć stara konstrukcja. Używałem przez kilka lat, router bardzo dobry ale jego czas minął.
MC888 -> Orange
jfk
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: jfk »

andrzemn pisze: 2024-09-03, 15:53 Z ciekawości - dlaczego nie ATL LTE18?
Może i warto w specyficznych warunkach/gdzie mamy problemy z zasięgiem. Z tym że nawet i w takim układzie sprzęt nie jest wart więcej niż 800zł. W Twoim przypadku to całkowity bezsens-gdyż bliskie odległości do 5G N78.
andrzemn

Uruchomiłem H352-381 z wymuszonym B1/B7, z prędkościami są skoki. Raz jest 10 Mbps, raz 80 Mbps, na stacji ponoć nie ma przeciążenia, ale martwi mnie parametr SINR.
RSSI:-46dBm
RSRP:-74dBm
RSRQ:-8.5dB
SINR:-2dB

Czy tak to powinno wyglądać, zakładając że łączę się z pierwszym nadajnikiem?
jfk

andrzemn pisze: 2024-09-18, 20:02 H352-381 z wymuszonym B1/B7, z prędkościami są skoki. Raz jest 10 Mbps, raz 80 Mbps, na stacji ponoć nie ma przeciążenia, ale martwi mnie parametr SINR.
RSSI:-46dBm
RSRP:-74dBm
RSRQ:-8.5dB
SINR:-2dB
Czy tak to powinno wyglądać, zakładając że łączę się z pierwszym nadajnikiem?
SINR to parametr pokazujący obciążenie nadajnika, skąd info że nie ma obciążenia? Sprawdzałeś telefonem w okolicy nadajnika? Jaki jest upload przy tych parametrach sygnału? Ja w mieście czekam na odpalenie na moim nadajniku Orange 5G w N78/bo ono też uwalnia zasoby w 4G+/do którego mam zamiennie 2 modemy-LBR20 i MF289F (pierwszy pozwala na wyciągnięcie wyższych transferów download w MIMO, drugi daje stabilniejszy transfer i agregację upload).
andrzemn

Infolinia powiedziała mi, że na nadajniku brak przeciążeń, zalogowanych mniej niż 1000 sesji.
Aktualny test wskazuje 39 (download) i 43 (upload) Mbps przy -3dB SINR (H352-381).
iPhone 11 Pro (dla przykładu), 71 (download) i 13 (upload).
matek451
Guru bezprzewodowy

Brk jakich kolwiek danych na temat które to stacje bazowe, brak danych Iphona , szczatkowe dane z H352-381 co w połaczeniu z brakiem nawet lolaizacji typu miasto/ulica nie pozwala na fachowe podejście do tematu. Ja z fusów wrózyć nie potrafię.
andrzemn

matek451 pisze: 2024-09-19, 21:54 Brk jakich kolwiek danych na temat które to stacje bazowe, brak danych Iphona , szczatkowe dane z H352-381 co w połaczeniu z brakiem nawet lolaizacji typu miasto/ulica nie pozwala na fachowe podejście do tematu. Ja z fusów wrózyć nie potrafię.
Na początku wątku opisywałem pasma dostępne na nadajnikach najbliżej mnie (faktycznie dostępne, a nie pozwolenia UKE).
Router łączy się po 4G+, stąd zakładam (jak opisywałem kilka zdań wyżej) że łączy się z pierwszym nadajnikiem, bo jest po prostu bliżej.
Czy z niego mogę uzyskać jeszcze jakieś dodatkowe informacje, oprócz parametrów które podałem?
O jakich danych z iPhone'a mówisz? Podałem model aby wskazać na brak obsługi 5G, nie wiem co jeszcze mogę wyciągnąć.
matek451
Guru bezprzewodowy

Nie moj problem, wystarczy zapoznać się z moimi licznymi wpisami, takze tymi dotyczacymi testów na IoS i współpracować. Odległóść od BTS-a to nie wszystko, one maja anteny sektorowe. Weryfikacja na btserach.pl to nie wyrocznia, stąd moje pytania.
Na podstawie tego co napisałeś nie ma mozliwości fachowej analizy problemu.
andrzemn

matek451 pisze: 2024-09-20, 06:47 Nie moj problem, wystarczy zapoznać się z moimi licznymi wpisami, takze tymi dotyczacymi testów na IoS i współpracować. Odległóść od BTS-a to nie wszystko, one maja anteny sektorowe. Weryfikacja na btserach.pl to nie wyrocznia, stąd moje pytania.
Na podstawie tego co napisałeś nie ma mozliwości fachowej analizy problemu.
Twoja wypowiedź nic nie wnosi do tematu, zadałem Ci pytanie a Ty mi odpowiadasz że powinienem "współpracować".
Jeżeli to "nie mój problem", to po prostu się nie udzielaj.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

jfk pisze: 2024-09-19, 21:17 SINR to parametr pokazujący obciążenie nadajnika
Od kiedy? SINR to parametr określający poziom zakłóceń, interferencji w stosunku do sygnału głównego/pożądanego. Niski SINR=dużo zakłoceń/interferencji na sygnałach odbieranych i nie ma zbyt wiele wspólnego z obciążeniem stacji bazowej.
Nie pomagam na PW!
tomekwwa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: tomekwwa »

Przede wszystkim nie wiadomo czy iPhone i Bovie łączą się z tym samym BTS. Po co wymuszasz B1/B7? Jeszcze bym rozumiał skierować go w stronę tego BTSa z N78 i blokować N78/B7, a w Orange to częściej na dłuższy dystans B1/N78. U mnie w ogóle w Orange teraz mam LTE z zupełnie innej stacji niż N78. Generalnie ani nie wiemy na co go skierowałeś i z czym się łączysz. Więc co możesz zrobić? Podać dane o które prosi matek lub samemu kombinować. Bovie skoro ma DL niższy niż UL to może ktoś tam widzi jakąś ilość sesji (panienki z BOK z pewnością nie mają dostępu do tych danych w takich szczegółach), ale nadal to pasmo jest przeciążone. Niski SINR, więc więcej szumu niż danych. Więc pewnie odbiera coś bokiem albo tyłem.
jfk

wojteks pisze: 2024-09-20, 08:22 Od kiedy? SINR to parametr określający poziom zakłóceń, interferencji w stosunku do sygnału głównego/pożądanego. Niski SINR=dużo zakłoceń/interferencji na sygnałach odbieranych i nie ma zbyt wiele wspólnego z obciążeniem stacji bazowej.

Kod: Zaznacz cały

SINR
SINR (Signal Interference + Noise Ratio) zwany również CINR (Carrier to Interference + Noise Ratio) to stosunek poziomu sygnału do poziomu szumu (lub po prostu stosunek sygnału do szumu). Wartość SINR jest mierzona w dB (dB). To proste: im wyższa wartość, tym lepsza jakość sygnału. Przy wartościach SINR poniżej 0 prędkość połączenia będzie bardzo niska, ponieważ oznacza to, że w odbieranym sygnale jest więcej szumu niż użytecznej części, a także istnieje prawdopodobieństwo utraty połączenia.

To tak od strony teoretycznej/praktycznie głównym czynnikiem jest ilość urządzeń logujących się do kanału radiowego, zakłócając się. Oczywiście mogą być też inne czynniki wpływające na ten parametr-ukształtowanie terenu, inne urządzenia radiowe, elektroenergetyczne, odbicia sygnału, czy przeszkody po drodze. @andrzemn teraz sytuacja się komplikuje-gdy jesteśmy w zasięgu kilku nadajników/sprzęt, operatorzy pozwalają na agregację z kilku.
matek451
Guru bezprzewodowy

To co ty uznajesz za współpracę nijak ma się do tego czego oczekują zaawansowani uzytkownicy w tym ja. Poczytaj sobie najpierw jak to wyglada w podobnych tematach i zapewniam cię ze ci którzy ze mną współpracowali osiagnęli dużo więcej niz ty. Sam sobie szkodzisz i masz jeszcze pretensję że oczekuję od ciebie koniecznych danych, twoja ocena co jest potrzebne i ważne do rozwiązania problemu niestety nie ma znaczenia bo to wymaga wiedzy na ten temat.
Dlatego zaczyna się od podania lokalizacji oraz screenów z urzadzenia czy telefonu z aplikacji NetMonster które dostarczają danych do analizy, na ich podstawie ktoś kto się na tym zna wyciaga wnioski i rozwiązuje problem. To schemat postępowania wypracowany na forach do którego sam przyłozyłem rękę.
Twoje chamskie odzywki do mnie powodują że sam sobie strzelasz w kolano ale nic na siłę, moze kto inny na podstawie twoich skromnych niby danych rozwiąze twoje problemy.
ODPOWIEDZ