Router do łącza backup (zewnętrzny) Orange

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sixkiller
Początkujący użytkownik forum

Router do łącza backup (zewnętrzny) Orange

Post autor: sixkiller »

Witam wszystkich,
na wstępie przepraszam, ale nie jestem w stanie wrzucić informacji dotyczących nadajnika z netmonster gdyż w interesującej mnie lokalizacji będę za ok 2 tygodnie i wtedy chciałbym dokonać modernizacji. Do rzeczy, obecnie mam łącze VDSL z Orange które nieraz zawodzi, dlatego chciałbym backup z wykorzystaniem Orange/nju. Lokalizacja 62-040 Puszczykowo, ul. Ogrodowa. Co do sieci, to VDSL jest podpięty do routera drayteka który obsługuje dual wan (failover oraz load balance) jednak ze względu na jego umieszczenie modem LTE po USB nie sprawdza się ze względu na moc sygnału jaki odbiera. Jakie rozwiązanie byście polecali? Nie musi być 5G, może być LTE, najlepiej tylko ODU które podepnę do drayteka. Wg BTS Swatch najbliższym nadajnikiem jest prawdopodobnie ten z ulicy Wysokiej 2, jednak jest on zasłonięty przez ścianę drzew (Wielkopolski Park Narodowy). Jako że rozważane łącze backup chodzi o rozwiązanie stosunkowo mocno budżetowe. Z góry dziękuję za odpowiedzi
ODPOWIEDZ