MC888/MC889

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: MC888/MC889

Post autor: matek451 »

Screeny z NetMonster na telefonie wykonane gdy łaczy siępo WiFI z MC889PRO nie maja nic wspólnego z danymi jakie pokazuje MC889 w panelu zarzadzania dotyczacymi jego połaczenia ze stacja/stacjami bazowymi na 5GNSA/LTE.
Tu chodzi o pokazanie screenów z samego MC889 PRO po zalogowaniu się na niego na stronie 192.168.254.1, będzie to materiał porównawczy dla tego z telefonu.
Play nie jest optymalnym operatorem dla twojej lokalizacji, nie posiada w tym rejonie stacji bazowych z N78, brak też pozwoleń na nie. Najbliższa stacja bazowa PLAY z N78 to Niemierzyńska 27a.
889pro
Początkujący użytkownik forum

Post autor: 889pro »

matek451 pisze: 2024-09-17, 08:22 Screeny z NetMonster na telefonie wykonane gdy łaczy siępo WiFI z MC889PRO nie maja nic wspólnego z danymi jakie pokazuje MC889 w panelu zarzadzania dotyczacymi jego połaczenia ze stacja/stacjami bazowymi na 5GNSA/LTE.
Tu chodzi o pokazanie screenów z samego MC889 PRO po zalogowaniu się na niego na stronie 192.168.254.1, będzie to materiał porównawczy dla tego z telefonu.
Play nie jest optymalnym operatorem dla twojej lokalizacji, nie posiada w tym rejonie stacji bazowych z N78, brak też pozwoleń na nie. Najbliższa stacja bazowa PLAY z N78 to Niemierzyńska 27a.
192.168.254.1 - tam prawie nie ma żadnych danych. Jedynie jest informacja, że siła sygnału to -65dBm, stan agregacji: CA nieaktywne oraz szerokość i długość geograficzna, numer IMEI itp.

Która sieć byłaby dla mnie lepsza? I czy teraz na próbę mogę połączyć się z BTS tej sieci?
matek451
Guru bezprzewodowy

Pokazuje dużo więcej tylko nie wiesz gdzie szukać, napisałem starter z 5 zł załatwia na m-c testy, oczywiście pre-paid z taryfą GO! w T-mobile i 1030GB/m-c za darmo bo to jest optymalny operator dla twojej lokalizacji i jedyny z N78 na BTS-ie Stołczyńska a do tego N1 na tym przy Plażowej.
889pro

Matek451: dziękuję za radę z tym starterem. A wiesz może gdzie znajdę dane o które pytasz?

A jeszcze mam głupie pytanie... gdzie się kupuje takie startery? W kiosku?
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Zeusek »

Startery są praktycznie w każdym sklepie lub przez Internet, tylko trzeba je potem zarejestrować.
https://www.google.com/search?q=t-mobil ... s-wiz-serp
Ostatnio zmieniony 2024-09-17, 15:56 przez Zeusek, łącznie zmieniany 1 raz.
MC888 -> Orange
matek451
Guru bezprzewodowy

Zaskładka Ustawienia na MC889 pokazuje potrzebne dane, na forum sa screeny z niej zamieszczane w tym temacie przez uzytkowników tego sprzetu.
889pro

Ok dziękuję za informacje.

W sieci Play i tak zostanę do czasu aż mi się skończy umowa na internet ale T-mobile mogę przetestować.

Dane mojego MC889 pro:

Obrazek
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Na moje oko to parametry masz dobre i agregujesz pasma z różnych nadajników. B20 mało co daje bo szerokość tylko 5MHz ale zawsze coś.
MC888 -> Orange
matek451
Guru bezprzewodowy

Tak jak na telefonie, 3 sektor z INWALIDZKIEJ, kotwica na LTE1800, agregacja z LTE800, pasmo LTE2600 moze się dołączać przy intensywnym ruchu sieciowym.PARAMETRY SYGNAŁU NA 1800-2100MHz poprawne, SINR Ok, pozwalana modulację QAM256 na DL i QAM64 na UL, sektor 3 świeci na Górniczą. T-mobile na Stołzcyńskiej z N78ma3 sektor wzdłyuz torów i Stołczyńskiej, Plażowa z N1 dla T-mobile ma 1 sektor na azymut 20 czyli na Górnicza. Mozesz wiec sam sobie odpowiedzieć jak wyglada zasiegtych operatorówu ciebie z tych stacji bazowych.
889pro

matek451 pisze: 2024-09-17, 16:52 Tak jak na telefonie, 3 sektor z INWALIDZKIEJ, kotwica na LTE1800, agregacja z LTE800, pasmo LTE2600 moze się dołączać przy intensywnym ruchu sieciowym.PARAMETRY SYGNAŁU NA 1800-2100MHz poprawne, SINR Ok, pozwalana modulację QAM256 na DL i QAM64 na UL, sektor 3 świeci na Górniczą. T-mobile na Stołzcyńskiej z N78ma3 sektor wzdłyuz torów i Stołczyńskiej, Plażowa z N1 dla T-mobile ma 1 sektor na azymut 20 czyli na Górnicza. Mozesz wiec sam sobie odpowiedzieć jak wyglada zasiegtych operatorówu ciebie z tych stacji bazowych.
Hahaha sam mogę sobie odpowiedzieć? Przeczytałem i czuję się jakbyś pisał do mnie w innym języku, nic z tego nie zrozumiałem.
Ja to jestem użytkownik co kupił sobie modem 5G, chce go w miarę "dobrze" ustawić a nie siedzieć miesiącami i zgłębiać wiedzę tajemną ;)

Czyli jak rozumiem polecacie dla mnie T-Mobile i ustawienie anteny na BTS na Stołczyńskiej, ok dziękuję, sprawdzę jakie będą efekty.
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Kolega uwielbia używać żargonu technicznego, w skrócie masz dobre parametry ale może być lepiej na T-Mobile ;)
MC888 -> Orange
diam0nd88
Stały użytkownik forum

Post autor: diam0nd88 »

889pro pisze: 2024-09-17, 18:10
matek451 pisze: 2024-09-17, 16:52 Tak jak na telefonie, 3 sektor z INWALIDZKIEJ, kotwica na LTE1800, agregacja z LTE800, pasmo LTE2600 moze się dołączać przy intensywnym ruchu sieciowym.PARAMETRY SYGNAŁU NA 1800-2100MHz poprawne, SINR Ok, pozwalana modulację QAM256 na DL i QAM64 na UL, sektor 3 świeci na Górniczą. T-mobile na Stołzcyńskiej z N78ma3 sektor wzdłyuz torów i Stołczyńskiej, Plażowa z N1 dla T-mobile ma 1 sektor na azymut 20 czyli na Górnicza. Mozesz wiec sam sobie odpowiedzieć jak wyglada zasiegtych operatorówu ciebie z tych stacji bazowych.
Hahaha sam mogę sobie odpowiedzieć? Przeczytałem i czuję się jakbyś pisał do mnie w innym języku, nic z tego nie zrozumiałem.
Ja to jestem użytkownik co kupił sobie modem 5G, chce go w miarę "dobrze" ustawić a nie siedzieć miesiącami i zgłębiać wiedzę tajemną ;)

Czyli jak rozumiem polecacie dla mnie T-Mobile i ustawienie anteny na BTS na Stołczyńskiej, ok dziękuję, sprawdzę jakie będą efekty.
Wyślij mi swoją lokalizację, tam gdzie chcesz używać modemu. Jak nie chcesz dokładnie, to chociaż przybliżone
matek451
Guru bezprzewodowy

A w czym ten żargon, to jest forum techniczne a nie pudelek. Parametry sygnału https://jackiewiczowie.blogspot.com/201 ... u-lte.html, porównujesz ze swoimi, szczególnie istotny jest SINR bo on odpowiada za to w jakiej modulacji korzystasz na sygnale z BTS-a, na dziś optymalna to QAM256 na DL i QAM64 na UL bo takie maksymalnie oferuja operatorzy, tym steruje stacja bazowa, SINR powyzej 16dB pozwalana załaczenie tych najwyzszych co przekłada sie na prędkośći o 1/3 większe niz gdybyć korzystał z QAM64 na DL i QAM16 na UL,telefon w domu zapewne działa na nizszych modulacjach bo SINR w domu ma nizsze wartości.
To technologia NSA czyli połaczenie jest inicjowane na LTE i to nazywamy kotwicą, wybór pasma do niej to kwestia BTS-a. Do tego dochodzi agregacja pasm LTE czy 5G bo MC889 to potrafi.
Co do kierunków na sektorach z BTS-a to tez istotne bo anteny sasektorowe a nie dookólne i od tego jak są skierowane anteny sektorowe wzgladem naszej lokalizacji zależą parametry sygnała a co za tym idzie osiagi, najgorzej jesli jestesmy pomiędzy sektorami a wynika to z charakterystyki promieniowania anten sektorowych na BTS-ie.
Stad dostałes informację otym jak to wyglada z Inwalidzkiej dla PLAY oraz ze Stołczyńskiej i PLAZOWEj oraz jakie pasma 5G/LTE działaja na nich.
To jest przydatne do ustawienia MC889 na konkretny BTS.
To jest napisane w przystępny jasny sposóbi wbrew temu co sądzisz warte przyswojenia,najlepiej jeszcze przed wyborem operatora i sprzetu.
Niestety 95% ludzi robi inaczej i potem ma kiepskie osiagi bo wybiera zły sprzęt czy operatora a na dodatek nie potrafi optymalnie skonfigurować. Internet mobilny wbrew temu co obiecuja konsultanci w salonach czy na słuchawce to nie jest taka prosta sprawa, potrzeba trochę wiedzy jesli chcemy mieć wysokie optymalne osiagi na nim w danej lokalizacji.
A co do T-mobile to jesli znajdujesz się w zasiegu N78 ze Stołczyńskiej to masz szanse na bardzo szybki internet od tego operatora.
Ogólnie infrastruktura NetWorks z 2 stacjami bazowymi na pozwoleniu T-mobile w twoim rejonie jest bezkonkurencyjna, T-mobile ma N78, mozliwe ze korzysta juz z niego Orange ale totez tyklko do sprawdzenia na ich karcie z wjazdem do 5G.
Mi nie musisz wysyłać lokalizacji bo ja na podstawie screenów z telefonu z karta PLAY oraz z MC889 domyslam się przyblizonej, twojej lokalizacji. Zreszta juz wczesniej napisałem o tym po testach na telefonie.
A teraz dostałes kompletne info o infrastrukturze PLAY i T-mobile w twoim rejonie, łacznie z kierunkami na które świecą ich BTS-y więc sam mozesz zweryfikować szanse na N78 z Stołczyńskiej.
diam0nd88
Stały użytkownik forum

matek451 pisze: 2024-09-17, 20:54 A w czym ten żargon, to jest forum techniczne a nie pudelek. Parametry sygnału https://jackiewiczowie.blogspot.com/201 ... u-lte.html, porównujesz ze swoimi, szczególnie istotny jest SINR bo on odpowiada za to w jakiej modulacji korzystasz na sygnale z BTS-a, na dziś optymalna to QAM256 na DL i QAM64 na UL bo takie maksymalnie oferuja operatorzy, tym steruje stacja bazowa, SINR powyzej 16dB pozwalana załaczenie tych najwyzszych co przekłada sie na prędkośći o 1/3 większe niz gdybyć korzystał z QAM64 na DL i QAM16 na UL,telefon w domu zapewne działa na nizszych modulacjach bo SINR w domu ma nizsze wartości.
To technologia NSA czyli połaczenie jest inicjowane na LTE i to nazywamy kotwicą, wybór pasma do niej to kwestia BTS-a. Do tego dochodzi agregacja pasm LTE czy 5G bo MC889 to potrafi.
Co do kierunków na sektorach z BTS-a to tez istotne bo anteny sasektorowe a nie dookólne i od tego jak są skierowane anteny sektorowe wzgladem naszej lokalizacji zależą parametry sygnała a co za tym idzie osiagi, najgorzej jesli jestesmy pomiędzy sektorami a wynika to z charakterystyki promieniowania anten sektorowych na BTS-ie.
Stad dostałes informację otym jak to wyglada z Inwalidzkiej dla PLAY oraz ze Stołczyńskiej i PLAZOWEj oraz jakie pasma 5G/LTE działaja na nich.
To jest napisane w przystępny jasny sposóbi wbrew temu co sądzisz warte przyswojenia,najlepiej jeszcze przed wyborem operatora i sprzetu.
Niestety 95% ludzi robi inaczej i potem ma kiepskie osiagi bo wybiera zły sprzęt czy operatora a na dodatek nie potrafi optymalnie skonfigurować. Internet mobilny wbrew temu co obiecuja konsultanci w salonach czy na słuchawce to nie jest taka prosta sprawa, potrzeba trochę wiedzy jesli chcemy mieć wysokie optymalne osiagi na nim w danej lokalizacji.
A co do T-mobile to jesli znajdujesz się w zasiegu N78 ze Stołczyńskiej to masz szanse na bardzo szybki internet od tego operatora.
Ogólnie infrastruktura NetWorks z 2 stacjami bazowymi na pozwoleniu T-mobile w twoim rejonie jest bezkonkurencyjna, T-mobile ma N78, mozliwe ze korzysta juz z niego Orange ale totez tyklko do sprawdzenia na ich karcie z wjazdem do 5G.
Mi nie musisz wysyłać lokalizacji bo ja na podstawie screenów z telefonu z karta PLAY oraz z MC889 domyslam się przyblizonej, twojej lokalizacji. Zreszta juz wczesniej napisałem o tym po testach na telefonie.
A teraz dostałes kompletne info o infrastrukturze PLAY i T-mobile w twoim rejonie, łacznie z kierunkami na które świecą ich BTS-y więc sam mozesz zweryfikować szanse na N78 z Stołczyńskiej.
Dobrze matek prawisz... Sieć mobilna nie jest zero-jedynkowa. Trzeba nieraz poświęcić czasu, na optymalne ustawienie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Szczególnie teraz jak weszło n78 w NSA, no i jak się jeszcze korzysta z Play. Ostatnio miałem trochę zabawy z MC889 u klienta tego operatora, niestety ale n78 okazało sie porazką, połaczenie z tym BTS-em gdzie jest bardzo niestabilne, zamrażanie połaczenia czyli brak transmisji mimo zalogowania do BTS-a.
Na szczęscie udało się skierować na inny BTS bez N78, do tego wyciąć w ustawienaich to pasmo i na agregacji N1+LTE1800+2600 jakoś to działa , szkoda bo na N78było kilka razy szybciej ale niestabilnie wiec przeszkadzało w pracy z klientami przez internet. Play nadalkuleje z konfiguracjasieci a szkoda bo buduje ją dość sprawnie, żle to wrózy na przyszłość jak n78 odpali na wiekszej ilości lokalizacji.
889pro

Zeusek pisze: 2024-09-17, 19:14 Kolega uwielbia używać żargonu technicznego, w skrócie masz dobre parametry ale może być lepiej na T-Mobile ;)
Hehe, dzięki :) jestem z wykształcenia inżynierem, natomiast nie odczuwam potrzeby aby znać żargon technicznego słownictwa z każdej dziedziny wiedzy ;) uważam, że lepiej specjalizować się w jednej dziedzinie i być z tego dobrym, niż znać się na wszystkim a tak naprawdę na niczym.
diam0nd88 pisze: 2024-09-17, 20:42 Wyślij mi swoją lokalizację, tam gdzie chcesz używać modemu. Jak nie chcesz dokładnie, to chociaż przybliżone
A to coś da? Bo chyba nic innego jak test T-Mobile i ustawienie modemu pod ten BTS się nie wymyśli? Koszt 5zł przeboleje ;) a modem obecnie jest podczepiony do poręczy balkonu więc mam do niego bardzo dobry dostęp.
matek451 pisze: 2024-09-17, 20:54 A w czym ten żargon, to jest forum techniczne a nie pudelek. Parametry sygnału https://jackiewiczowie.blogspot.com/201 ... u-lte.html, porównujesz ze swoimi, szczególnie istotny jest SINR bo on odpowiada za to w jakiej modulacji korzystasz na sygnale z BTS-a, na dziś optymalna to QAM256 na DL i QAM64 na UL bo takie maksymalnie oferuja operatorzy, tym steruje stacja bazowa, SINR powyzej 16dB pozwalana załaczenie tych najwyzszych co przekłada sie na prędkośći o 1/3 większe niz gdybyć korzystał z QAM64 na DL i QAM16 na UL,telefon w domu zapewne działa na nizszych modulacjach bo SINR w domu ma nizsze wartości.
Do mnie by wystarczyło: "Ziomuś kup sobie kartę Tmobile GO za piątaka, ustaw modem na BTS na Stołczyńskiej" i wiem wszystko co potrzebuje :D Natomiast oczywiście dzięki, że się tak rozpisałeś, zawsze coś tam w głowie zostanie ;)
Odnośnie wyboru sieci to mam ją jeszcze z poprzedniego miejsca zamieszkania (abonament) a modem... to myślałem, że to górna półka na rynku więc, że nic wyraźnie lepszego nie znajdę. A teraz o ile dobrze rozumie to modem dobiera się w zależności od siły sygnału i dostępnej infrastruktury.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Też sobie takie coś zamówiłem.... Najprawdopodobniej to zwrócę , bo i tak u mnie jeszcze N78 do szybkiego internetu jeszcze nie ma , ale popatrzę co to jest.
No i wygląda na to ,że to urządzenie umie agregować z trzech BTSów na raz. Nie mam już MC889 ,żeby zobaczyć czy T-Mobile coś dodał niedawno ( a wygląda ,że tak , bo odkryłem też całkiem niedawno agregację UL , tego nie było jakiś czas temu).
Obrazek

Łudziłem się ,że sięgnę N78 z odległego o 1,8km nadajnika , ale niestety coś go silnie jednak zasłania.
Choć ten nadajnik na Okrzei jest dobre 2,5km ode mnie....
No i to nie jest najlepsze ustawienie anteny ( bo jest skierowana na kominie na ten nadajnik , który ma n78 , a go i tak nie lapie , wiec speedtest kiepskawy).
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Ktoś na forum Orange pokazał na MC889 lub MC888 przy takim menu jak u Ciebie że agregował też z różnych nadajników.
Śmiał się że czasami ma nawet 5 nadajników :D
Wygląda na to że nowa aktualizacja robi robotę i agreguje z różnych nadajników.
MC888 -> Orange
Mig25
Guru bezprzewodowy

To raczej nie kwestia aktualizacji urządzenia ( choć to w tym MC889A PRO jest STDPLMC889A PROV1.0.0B03 ) , tylko rozbudowy infrastruktury , w tym przypadku Networks... Urządzenia od dawna mogły to robić ( chyba już LTE CAT.6 wprowadzając w ogóle agregację ,pozwalał na agregowanie z różnych BTSów , tylko w Polsce do tej pory infrastruktura operatorów na to nie pozwalała , a jak nie ta , to CAT.9).
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Jestem w zasięgu dwóch nadajników Orange, gdy ten ma awarie to jestem przełączany na drugi. Agreguje max 4 pasma, 4 LTE lub 3 LTE + 1 5G.
Obecnie na nadajniku mam LTE 800/900/1800/2100/2600 i 5G 2100/3500.
MC888 -> Orange
Mig25
Guru bezprzewodowy

No ale nikt nie mówi ,że od razu taka usługa będzie w całym kraju wszędzie jednocześnie .... Może musisz poczekać. No chyba ,że inne urządzenie już u Ciebie to robi...
Mig25
Guru bezprzewodowy

Jakby kogoś to interesowało tak wyglądają combosy ,wycięgnięte z tego MC889A Pro: https://uecapability.smartphonecombo.it ... e2665e0388
889pro

Kolego diam0nd88 gdy przeprowadzisz porównanie MC889 vs 889A daj znać, chętnie zobaczę jakie są różnice pomiędzy tymi modemami i czy warto było dopłacić.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Jednak widać różnicę w antenie , na MC889 nie byłem w stanie uzyskać 5G n41 ( transfer był porównywalny z LTE zimą ,ale teraz o rząd wielkości mniejszy ) , natomiast z tym potworem ( mam na myśli rozmiar i wagę ) jest o wiele szybciej niż z LTE w MC889 ( Samego LTE w MC889A PRO na razie nie testowałem).
Zdjęcie obrazujące wielkość ( to jest obudowa MC7010 , wielkościowo identyczna z MC889 )
Obrazek
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Teraz zauważyłem że na samym LTE agreguje mi 5 pasm...czyli na 5G mają ograniczenie na nadajniku 3 LTE + 1 5G.
MC888 -> Orange
diam0nd88
Stały użytkownik forum

889pro pisze: 2024-09-18, 16:56 Kolego diam0nd88 gdy przeprowadzisz porównanie MC889 vs 889A daj znać, chętnie zobaczę jakie są różnice pomiędzy tymi modemami i czy warto było dopłacić.
Znajdę tylko czas i spokój w domu, dzieciak mi cały czas ryczy, że neta mu wyłączam, a żona, że cały czas coś kombinuje :facepalm:
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Zaczynają się pojawiać pierwsze opisy MC889 Pro, oby niedługo były też testy.
https://gsmonline.pl/artykuly/w-polsce- ... r-zte-z-5g
https://www.telepolis.pl/wiadomosci/spr ... y-w-polsce
MC888 -> Orange
Tobiusz

Post autor: Tobiusz »

Mam pytanie z innej beczki. Zbliża się okres zimowy a na urządzeniu jest napisane że jest możliwość pracy na zewnątrz do -30C. Jak jest zasilanie to powinno być ok ale czy jak parę dni nie będzie prądu to nic się nie stanie np przy -20C?
Oxygene
Użytkownik forum

Post autor: Oxygene »

Tobiusz pisze: 2024-09-23, 18:32 Mam pytanie z innej beczki. Zbliża się okres zimowy a na urządzeniu jest napisane że jest możliwość pracy na zewnątrz do -30C. Jak jest zasilanie to powinno być ok ale czy jak parę dni nie będzie prądu to nic się nie stanie np przy -20C?
Cięzko powiedziec. Zapewne powstaną mikro czy nano pekniecia. Ale w lecie nagrzeje sie w srodku do 70 stopni.... wiec tez zle. Zapewne popracuje 5-10 lat zanim sie popsuje od wahań temperatur. A do tego czasu kupisz sobie jeszcze lepszy z 6G :)
diam0nd88
Stały użytkownik forum

889pro pisze: 2024-09-18, 16:56 Kolego diam0nd88 gdy przeprowadzisz porównanie MC889 vs 889A daj znać, chętnie zobaczę jakie są różnice pomiędzy tymi modemami i czy warto było dopłacić.
Siema
Zrobiłem porównanie, które wychodzi zdecydowanie na korzyść 889Pro. Powiesiłem dokładnie w tym samym miejscu, ustawiłem w tym samym kierunku i w ustawieniach również identycznie.

Tutaj pomiary na zwykłym 889:

Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-Il7Ry39150
Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-1IFV1ftc6z

a tutaj 889 Pro:

Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-HsYxwXWZa0

Jak widać, w moim przypadku różnica jest dość spora. :hyhy:
ODPOWIEDZ