Pomoc w doborze urządzeń dla słabego zasięgu.

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
KruQ1
Początkujący użytkownik forum

Pomoc w doborze urządzeń dla słabego zasięgu.

Post autor: KruQ1 »

Cześć,

Standardowa regułka na początek :) Pierwszy post z prośbą o pomoc, więc z góry sorry za ewentualnie gadanie głupot. :)

Lokalizacja to 53.801308, 20.573305

Dwa najbliższe BTSy , w takiej samej odległości ode mnie około 2km,
1:
Orange (26003) ID: T-34039 (N!)
Wójtowo - gm. Barczewo, ul. Modrzewiowa 6 - wieża T-Mobile
2:
Orange (26003) ID: 44663 (N!)
Olsztyn, ul. Jesienna 3 - komin zakładu Indykpol S.A.

Zaraz postaram się wrzucić screeny z NetMonitora , ogólne wartości słabe dosyć . Telefon do testów to Huaw P20 PRO z 2018roku.

Plan jest na wyciągnięcie anteny nad dach. Na telefonie robi to zysk około 10-12dBm.

Celowałem w urządzenia Microtika LHG , ATL LTE 18 ze względu na zyski anten ale po postach na tym forum odeszła mi ochota :) szczególnie @matek451 wybija to z głowy :)
Teraz skierowałem się w stronę tych urządzeń :

1. ZTE 889
2. H352-381
3. ZyXEL FWA510

1-2 wiadomo zewnętrzne modemy ale z dosyć małymi zyskami anten. Natomiast Zyxel , wydaje mi się dobry sprzętem i do tego 4 wyjścia na anteny ale tutaj mam spory problem z doborem anten do tego i obawiam strat na około 8-10m koncentryka. to co bym uzyskał zysk z anten pewnie bym stracił na tłumieniu kabli , chyba że jestem w błędzie to mnie poprawcie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ewentualnie , może macie jakieś sugestie co by mogło być sprzętowo podobne do , np H352-381 ale z większym zyskiem na antenach ??

Wiem , że na BTSach nie ma n78 według btssearch a ja celuje w modemy 5g ale to jest raczej podejście przyszłościowe ( wiadomo nie kupuje się za często nowego sprzętu)
Mig25
Guru bezprzewodowy

Re: Pomoc w doborze urządzeń dla słabego zasięgu.

Post autor: Mig25 »

No najnowszy MC889A PRO ma większe zyski z anten niż MC889. Aktualnie to testuję , i faktycznie widać różnicę , PRO widzi dużo więcej nadajników i łączy się z nimi , gdzie MC889A woli najbliższy , i trzeba używać LOCK CELL ,żeby go do tego zmusić.
Ostatnio zmieniony 2024-09-20, 11:13 przez Mig25, łącznie zmieniany 1 raz.
KruQ1

o widzisz , dziękuje za sugestie , czyli dochodzi pkt 4
pkt 4
MC889 PRO :)
i trzeba poczytać specyfikację różnic między 889 i 889 pro
Antena Kierunkowa,
700-960MHz: 0-2dBi
1400-2700MHz: 4-6dBi
3300~4200MHz: do 11dBi
  • PRO jest na X65 vs X62 na 889.
  • antena w zakresach dla mnie dostępnych daje zysk około 5dBm kierunkowe czyli praktycznie to samo co 889 - tylko tutaj jest dookólna
To chyba główne zmiany , tak na szybko
Mig25
Guru bezprzewodowy

To jest MC889A PRO , ta literka A to wyróżnik SX65 ( bez A to sprzęty na SX62).
Nie wiem ,czy jest MC889 PRO , ale na pewno jest MC889A.....

Co do anten , to przy pewnej częstotliwości trudno ,żeby były kierunkowe , więc tak stricte to żadna antena kierunkowa nie jest tylko bardziej "sektorowa" (choć prawdziwe sektorowe to znowu mają inną konstrukcę) , obojętne czy to MC889 czy MC889A PRO :)
KruQ1

Mig25 pisze: 2024-09-20, 10:30 No najnowszy MC889A PRO ma większe zyski z anten niż MC889. Aktualnie to testuję , i faktycznie widać różnicę , PRO widzi dużo więcej nadajników i łączy się z nimi , gdzie MC889A woli najbliższy , i trzeba używać LOCK CELL ,żeby go do tego zmusić.
a podrzucisz jakieś wnioski bardziej szczegółowe swoich testów ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Ja nie polecam Mikrotików z modemami 18 kat. LTE jak ktoś ma w krótkim czasię szanse na zasięg na N78 a tym bardziej gdy ktoś ma potencjalny zsieg na tym pasmie już dziś tak jak ty.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Na razie wniosek jest taki ,że u mnie w T-Mobile , jest w odległości 1,9km nadajnik z n1 i pozostałymi pasmami LTE na azymucie ok 180 , i jest nadajnik na azymucie ok 270 stopni w odległości 1,4km z pasmami lte B1 i B3. I teraz w tym samym miejscu ze skierowanym na pierwszy nadajnik:
-MC7010 ( załóżmy że ma te same anteny co MC889) woli drugi nadajnik ( czyli ten pierwszy ma dla niego za słaby sygnał)
- NR7103 ( czyli taki FWA510 bez tego clauda nebula) ustawia jako pasmo podstawowe B20 , B7 i B8 jako SCC , no i n1 ( dla n1 SINR w okolicach 0db)
-MC889A PRO ustawia pasmo podstawowe jako B7 , n1 SINR ok 5dB. DL i UL 2x większy niż na NR7103

Także z tych wszystkich MC889A PRO ma zdecydowanie najlepsze anteny.
Ostatnio zmieniony 2024-09-20, 19:45 przez Mig25, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

U niego sytuacja jest specyficzna, około2 km od BTS-a przez pola, anteny N78 na 58m i moc na tym paśnie ponad 22kW czyli wali mocno, azymut anten na 90 stopni,kolega jest na azymucie 70 więc spokojnie złapie zasięg z tego sektora.
Test nalezy wykonać na telefonie 5G z kartą tylko T-mobile posiadającą dostęp do 5G, na zewnatrz i pokazać screny z całej zakładki NetMonster łacznie z sąsiadami.
W jegolokalizacji jest bogactwo wyboru stacji bazowych ale niekoniecznie nalezy korzystaćz 2 pokazanych, chyba ze to z nich zapnie się kotwica na LTE w NSA do agregacji N78+N1.
KruQ1

Kurcze, skad macie takie info o tym n78 u mnie i tych azymutach? Czytajac inne posty mocno mnie to zastanawia bo nigdzie tego znalezc nie moge. A btssearch to stare dane :(
@matek451 czyli mowisz zeby raczej w tmobile isc?? Mam sporo orange love i chcialem sie pod to tez z netem podpiac ale wiadomo jak mam miec n78 dzialajace to wezme tmobile.
Niestety nie mam dostepu do tele z 5g :( zeby takie testy zrobic :( na moim starym p20 pro orange jednak na speedtestach lepiej wypada :(
KruQ1

A jeszcze dodam, dom mam w zaglebieniu, do jednego i drugiego bts mam po drodze linie 400V i sporo domow i drzew niestety.
Niebqiem tez na ile wiarygodne sa mapy zasiegu ale tylko orange pokazuje mi ze mam zasieg 5g tmobile na swojej nie. Do reszty btsow tele nawet nie probuje sie podpinac. Skacze pomiedzy tymi dwoma, zaleznie z ktorej strony domu jestem hehe
matek451
Guru bezprzewodowy

btsearch.pl jest niekompletny,co nie dziwi bo to baza tworzona przez społeczność dlatego wymagana jest szczegółówa analiza danych oparta o rózne źródła, dlatego tak istotne jest podanie lokalizacji czego niektórzy nie rozumieją . U ciebie zasieg na N78 zapewnia stacja bazowa na pozwoleniu T-mobile na TRACKIEJ 2, napisałem szczegółowo jak wygladaja pasma na nim na 1 sektorze dla T-mobile , bo on tam ma komplet 5 pasm na LTE oraz N78 i N1.
A poniewaz to NSA to kotwica LTE zapewne z 1 sektora(azymut110) BTS-a na Indykpolu lub 3 z Wójtowa( azymut290) bo to do nich loguje sie telefon na LTE. Stąd te skoki pomiędzy nimi.
KruQ1

A czy na mc889a pro bede mial mozliwosc zablokowania sie na tym bts z n78? Bo o ile mi wiadomo nie mozna agregacji robic z roznych btsow wiec jak zapnie mi sie z ktoryms z blizszych to kaplica. Ciekawi mnie tez czy taka odlegosc nie jest za duza dla n78. Karte z 5g to nie prpblem nawet jakis starter do testow, gozej z urzadzeniem :(
A wracajac do map z zasiegiem 5g to orange zapewne pokazuje u mnie n1 tylko dziwi dlaczego tmobile nie pokazuje ale widocznie malo wiarygodne to jest.
Trzeba testowac.
KruQ1

Udalo mi sie testy zrobic na tele z 5g w miejscu gdzie bedzie antena nad dachem.
Telefon pozyczony wiec testy na szybko robione ale chyba udalo sie zlapac to co najwazniejsze. Udalo sie zapiac z n78 tmobile i speedtest tez zacny na moja lokalizacje "w dolku" szczerze nie spodziewalem sie tego i nie wierzylem ze sie uda to zapiac.
@matek451 w innych postach nie zachwalaes ofert tmobile i faktycznie net mobilny dla domu to jakas porazka. Umowa na 24 mce z max 300Mb speed, tragedia jakas, pozostaje chyba tylko oferta na karte GO! No chyba ze te predkosci nie beda stabilne.

No to chyba trzeba zamawiac mc889a pro, chyba ze cos innego zapronujecie dla mnie???

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

W GO promocja jest czasowa. Nie wiadome czy będzie przedłużana.

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
KruQ1

Moze do tego czasu naprawia oferte z mobilnym dla domu. Jak mozna dac speed dac mac 300Mb na 5G. Jak ktos ma w zasiegu n78 to lata duuuzo wiecej. Oferte sprawdzilem na szybko i dla mnie tragedia ogromna z takimi ofertami.
Z drugiej strony nawet nie mazylem o takich predkosciach u mnie bo nie wiedzialen ze mam zasieg n78, DZIEKI matek541 za wskazanie danych szczegolowych o nadajnikach. Ndal nie wiem skad bierzesz tak szczwgolowe dane, z pozwolen UKe z tego pliku xls na ich stronie?? :)))))) (
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

KruQ1 pisze: 2024-09-21, 19:31 Jak mozna dac speed dac mac 300Mb na 5G
Normalnie, to radio więc trzeba jakoś zapewnić jego wydolność dla wszystkich użytkowników. Wielu użytkowników na światłowodach ma 100Mbps i jakiś śmieszny upload.
Nie pomagam na PW!
sicyb
Stały użytkownik forum

Post autor: sicyb »

Dane zazwyczaj bierze się ze strony Si2pem tzn. ze zgłoszeń lub/i sprawozdań
KruQ1

W sumie jest cos w tym. Jak sie wariaty rzuca na jednym bts to idzie zapchac kazde lacze na uplinku do btsa.
matek451
Guru bezprzewodowy

N78 póki co ma mniej klientów a do tego toinna technologia, 100MHz pasma w TDD, MIMO 4X4, dużo większa pojemność sieci, agregacja pasm LTE czy nawet 5g2100 na N1 wiec robi robotę do jutra T-mobile zniósł limity na abonamentach i prędkości średnio wzrosły o 50% a sieć na 5G spokojnie daje radę. W perspektywie też przyrost stacji bazowych z N78 wiec jak na razie o zapchanie sektora z 5G N78 bym się raczej nie martwił o ile operatorzy tak jak T-mobile na abonamentach nie przytną sztucznie prędkości. No i jest szansa ze Orange też odpali w twojej okolicy N78, mozesz sprawdzić nawet teraz bo na pre-paidzie za 5 zł jest ponad 1TB danych, ogólnie to na pewno działa na dalszych BTS-ach na pozwoleniu Orange ale nie mozna wykluczyć ze T-obile wpuści ich na swoje na zasadach wzajemności bo juz tak się dzieje.
A co do identyfikacji stacji z N78 to kompilacja z kilku źródeł pozwala uzyskać wiarygodne dane lata doświadczenia i mozolne szukanie to podstawa.
KruQ1

wracając do meritum ...
który z wymienionych sprzętów sie sprawdzi najlepiej wg tych danych ?? A może coś innego będzie lepsze tutaj ?

Polecicie konkretnie ??
KruQ1

Hej, rozumiem , że te modele co wskazałem to wg forum tzw. TOPka - takie udało mi sie wyciągnąć wnioski po czytaniu postów i tak naprawdę jaki nie wybiorę będzie działać.
Mam tylko wątpliwości co do stabilności ...

Który z routerków będzie najbardziej stabilny przy tych moich parametrach (dość słabych) i czy dało by coś jak bym wziął ZyXEL FWA510 i do tego 2 anteny 1800-2600 oraz 3300-3800 (chyba) z porządnym zyskiem plus koncentryk około około 8-10m. ??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Pomysł z tym Zyxelem i antenami zewnętrznymi na 10m kablach zupełnie bez sensu.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Jak chcesz sobie walnąćsamobója to kupuj FWA510 i kombinuj z tym druciarstwem na antenach zew. Pójdziesz drogą tych róznych magików co na YT pokazuja jakieś filmiki z takimi pseudo pomysłami, nawet kombinują z większa ilością anten. Oczywiście nic sensownego nie osiagaja a w zamian wydająkupę kasy na sprzęt i anteny.
Tłumaczyłem setki razy, nawet ostatnio tutaj na Forum jednemu to mnie zwyzywał, powodów jest kilka aby nie iść w takie pomysły,wypunktowałem dlaczego.
Nie bez powodu dziś sznujacy sieproducenci mają w ofercie routery wewnętrzne 5G, teraz nawet nie dajaim złacz anten zew. bo one dedykowane saludziomktórzy mają niewielki dystans do BTS-a z N78,dla tych co maja dalej produkują zew. punkty dostępowe 5G czyli router z modemem 5G jest zintegrowany z anteną zew. kierunkowa do MIMO4X4 na 5G o najwiekszym zysku na 3.5GHz i do tego dookólne do pasm LTE bo to dziś 5G NSA a i kotwica na LTE a do tego agregacja N1 i pasm LTE.
Sam widzisz jakie osiagi mająkoledzy tutaj dzieki takim rozwiązaniom na N78,podobnie jak goście na Elektrodzie.
Niestety ale w necie jest dużo szamanów wypisujacych bzduryi pokazujacych głupawe filmiki więc nie warto tracić na to czasu.
KruQ1

@matek451 , dziękuje za wyjaśnienia.

- Zamawiam tego ZTE 889A PRO bezpośrednio ze sklepu ZTE

a tak z ciekawości , podasz linka do posta co punktujesz takie pomysły ... ??

A co do tych magików to się zgodzę z Toba w 100% wysyp na youtubie speców od wszystkiego jest ogromny . Jest to przerażające bo ludzie na nich się wzorują i potem pełno kłopotów ... :(
matek451
Guru bezprzewodowy

KruQ1

@matek451 ,
Czy mogę na jednym maszcie ( około 1m) zamontować ZTE 889A PRO oraz antene TV ? Jedno pod drugim ?
Będzie to miało wpływ na siebie , czy lepiej odpuścić temat i z tv kombinować coś innego ??
matek451
Guru bezprzewodowy

Montuj, TV to pasma niskie.
KruQ1

Hej , udało mi się podłączyć nad dachem testowo ZTE 889A PRO z kartą T MOB ( no limit + stałe IP).

Myślę , że jeszcze delikatne korekty anteny się przydadzą , dosłownie o kilka stopni.

To co udało mi się z modemu złapać :

Obrazek

speed test 450-700Mb/s , także SPOKO :P

@matek451 dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ