Miejscowość do wieś Augustynka w powiecie Siemiatyckim . Najbliższa stacja bazowa to Play/Plus na ul. Okrężnej w Nurzec-Stacja. Kawałek dalej jest też BTS T-mobile/Orange. Sam posiadam telefon w TM i zasięg jest fatalny. Praktycznie łapię go tylko w kilku miejscach na działce (i to 5G co ciekawe). Operuję więc na karcie Playa - ale nie mam żadnej umowy, więc zawsze mogę to zmienić. Działka jest w otoczeniu wysokiego i gęstego lasu.
Na wyposażeniu mam na razie router przenośny ZTE985T, bo dużo podróżuję i mi się przydaje w trasie. Docelowo jak w przyszłym roku będę na działce przebywał dłużej to mogę (a nawet będę chciał) zainwestować w inny sprzęt.
Wygląda to następująco:

Testy przeprowadzane na zewnątrz. Od razu zaznaczam, że DL 60Mb to są jednostkowe przypadki - zazwyczaj na agregacji oscyluje on w okolicach 30Mb. Martwi mnie jednak bardzo słaby upload niezależnie od wybranego pasma. Siła sygnału z tego co widzę też jest raczej mierna.
Jeśli jest sens walczyć tutaj o lepsze wyniki podpinając jakąś antenę to jestem skłonny zainwestować w nią w pierwszej kolejności zanim kupię jakiś stacjonarny router. Potrzebuję jednak porady jakiego sprzętu szukać. Mogę ją umiejscowić na kominie na wysokości ok. 6m lub nawet wyżej na jakimś maszcie - pytanie czy jest sens ciągnąć długi kabel.