Acer vs zyxel router

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
PARKER98
Początkujący użytkownik forum

Acer vs zyxel router

Post autor: PARKER98 »

Cześć, czy ktoś doradzi mi jaki router wybrać? Waham sie pomiędzy Router ACER Predator Connect X7 5G CPE 2.4 / 5 / 6 GHz a Router ZYXEL Nebula FWA-510-EU0102F 2.4 / 5 GHz.

Od około 6-8 lat korzystam z Huawei b818 ale do jego minusów zaliczam: słaby zasięg wifi (słabe pokrycie w domu), brak 5G oraz mocne spowolnienie internetu gdy zaczyna sie weekend. Mieszkam nad plaza więc dużo osób korzysta wtedy z sieci i wiem ze to nie jest wina routera a stacji nadawczej ale tak sie zastanawiam czy skorzystanie z 5G wyeliminuje mocne obciążenie sieci w porze szczytowej i pozwoli mi korzystać z internetu, skoro inni będą korzystać np z LTE a ja z 5G. Jeśli moje myślenie jest głupie, to sorry.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Acer vs zyxel router

Post autor: wojteks »

Po pierwsze to czy jesteś w zasięgu 5G N78 (3600MHz)? Jeżeli tak to prędkości mocno się poprawią i spadki będą mniejsze w weekendy/wakacje.

Osobiście rozdzieliłbym funkcje urządzeń, urządzenie zewnętrzne (ODU/CPE) byłoby tylko "modemem" a wewnętrzne routerem i to jedynie słuszne rozwiązanie.
Nie pomagam na PW!
PARKER98

Jeśli chodzi o zasięg to jestem w zasięgu 5G 2100 MHz (nadajnik 3km od miejsca zamieszkania) i 3500 MHz (Play) (nadajnik 3 km od miejsca zamieszkania). Obecnie mam internet w orange i musiałbym zmienić operatora na play.

Czy oba te routery nie są CPE? Myślałem ze oba pełnią funkcję routerów wewnętrznych.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Jak je wystawisz na zewnętrz w puszce hermetycznej to może taką funkcję będą pełniły :)
No ale znowu WIFI nie będzie w domu.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Egzotyczny wybór sprzetu zamiast podania lokalizacji i wykonania testów na zewnatrz na telefonie 5G z kartami Orange i Play z dostępem do5G i pokazania screenów z aplikacji NetMonster i speedtestów. Poczytaj podobne posty, zobacz jakie rezultaty uzyskali pytajacy po zastosowaniu się do zaleceń i pomocy ze strony fachowców.
Wybieranie sprzętu w ciemno tokiepski pomysł, nawet najlepszego.
PARKER98

Odpowiadając na pytanie. Adres to ul. Zegrzynska 31, 05-126 Nieporęt, przy rondo Zegrze południowe. Nie umiem dołączyć tutaj zdjęć. Test speedtest wczoraj o 12 pokazał: download 2mb/s, upload 0,83. Ping 3000 dla download, 2800 dla upload. Test wykonałem przy użyciu sieci 5G
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Obrazki wystawiasz jako link do własnego dysku google albo innego publicznego serwera obrazków.

Te prędkości to słabe 3g przypominają a nie 5g. Bez obrazka nie oczekuj na jakieś sensowne odpowiedzi. Program netmonster i zakładka live z niego.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Nie widzę potrzeby zmiany operatora, tym bardziej bez rzetelnych testów Orange/T-mobile i Play bo u tych 3 operatorów są szanse na 5G N78, oczywiście nie na zadnym z tych wymienionych routerów. W takiej lokalizacji nawet do B818 konieczna jest anten zew. na wysokie pasma, kierunkowa a do 5GN78 wiadomo tylko zew. punkt dostępowy 5G.
PARKER98

W takim razie poproszę o polecenie takich routerów które obsługują pasmo n78 5G. Dziękuję
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Zeusek »

Np. MC889 Pro, Huawei H352-381
MC888 -> Orange
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Wysil się trochę, przeczytaj 2-3 aktualne i aktywne tematy o routerach.
Nie pomagam na PW!
PARKER98

Zakładam że te posty zawierają bardzo dużo informacji które do niczego nie sam mi potrzebne. A ja potrzebuje tylko informacji jaki model konkretnie kupić. Koniec
matek451
Guru bezprzewodowy

Ty to sobie mozesz wiele zakladać i kupować,szczególnie na podstawie tych speedtestów które opisałeś.
Efekt murowany a najlepiej to idź do salonu dowolnego operatora , tak jak robi 99% klientów.
Goście w salonie to sa dopiero fachowcy oni ci dobiorą sprzęt ze mucha nie siada i bedziesz się potem cieszył podobnymi osiagami jak na telefonie.
Też uważam ze nie ma ci co zawracać głowy informacjami na temat infrastruktury sieciowej operatorów w tej okolicy,upatrzyłes sobie fajne zabawki więc one muszą działać i dawać mega szybkie prędkości, kosztujaprzeciez sporo kasy a pieniądz jak wiadomo czyni nawet cuda..
Nieistotne przy tym ze nawet mapy zasiegu operatorów nie pokazuja zasiegu 5G na N78 u ciebie a Play z Wieliszewa nawet nie ma sektora na twój kierunek i na najblizszym sektorze N78 wali z mocą 2kW a nie 57.
Jak npisał klasyk "Koniec i bomba, a kto czytał ten trąba!" więc faktycznie nie marnuj czasu na takich jak ja.
PARKER98

Co Ty taki jesteś agresywny? Ja mam się prawo nie znać i zadawać głupie pytanie. Zrobiłem pierwszy krok ze szukałem porady u Was. Wybrałem takie routery z myślą ze są najlepsze a nie wiedziałem ze nie oferują n78 5G. Można mi na spokojnie wytłumaczyć i jestem w stanie to zrozumieć a nie przedrzeźniać. Miłego dnia
tomekwwa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: tomekwwa »

Jeśli szukałeś porady to już wiesz, że najpierw robisz testy, a potem dobierasz sprzęt. Na odwrót się nie da.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

PARKER98 pisze: 2024-09-23, 16:03 Wybrałem takie routery z myślą ze są najlepsze a nie wiedziałem ze nie oferują n78 5G.
No przecież to są routery z n78 5G NSA/SA ale ..... wewnętrzne/pokojowe a nie zewnętrzne do montażu na maszt.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Kolejny na forum,ja jestem agresywny? Przeczytaj swój 5 post, w którym deklarujesz
'niezwykle chętnie wspólpracę przy rozwiązywaniu twoich problemów,bije z niego grzecznością i szacunkiem "'dla kogoś kto takie problemy jak twoje rozwiązuje w kilka minut od wielu lat.
Na dodatek na odległość, nie bez powodu polecono ci poczytać podobne do twojego tematy, w kazdym z nich nawet dzisiejszych tłumaczę dlaczego takie routery które wybrałes się nie nadają.
Jestem cierpliwy ale co za duzo to niezdrowo, nie ty będziesz mnie oceniał i pisał ze te informacje sa ci niepotrzebne i kończył stanowczym Koniec.

95% uzytkowników postępuje tak jak ty i nigdy nie osiaga na internecie mobilnym optymalnych dla ich lokalizacji prędkości.Kupuje szmelc, pseudo anteny,rzeźbi jakies dziwne rozwiązania i cieszy sie jak ma kilkanaście/kilkadziesiat Mb/s.
Sądzisz ze mam cię prosić na kolanach o wspólpracę, ja jestem fachowcem,potrzebuję danych a te mogę uzyskać tylko od ciebie bo ty tam jesteś na miejscu, w ciemno nikomu nie polecę żadnego sprzętu bo to jest radio a w kwestii 5G na N78 to póki co nie jest tak prosto.
Ja zawsze polecam sprzęt który sam sprawdzę. Acera mam X5 ,poprzednika X7 i nie zamierzam kupować kolejnego, od Zyxela mam NR5103E czyli taki FWA510 bez Nebula, sprzętowo to samo.
Sprzęt OK ale nie dla takich lokalizacji jak twoja.
To forum techniczne tutaj obowiązują zasady i minimalny wkład własny,polegajacy na zapoznaniu się przynajmniej z podobnymi tematami tytułem wstępu.
To nie miejsce gdzie dostajesz informację kup taki a taki bo u mnie działa i będziesz Pan zadowolony.
Nawet najdrozszy i najładniejszy sprzęt nie pomoze jesli wybierzesz złego operatora, niewłaściwą technologię i rozwiązani.
Sieci operaorów mobilnych i związane z tym zagadnienia to nie sa łatwe rzeczy, szczególnie gdy chcemy mieć osiagi na poziomie kilkuset Mb/s i stabilne łacze internetowe.
PARKER98

OK, i po co te emocje? Nie mam problemu żeby się przyznać ze źle zrobiłem.
matek451
Guru bezprzewodowy

To nie emocje tylko pewne zasady.I
nformacje których udzielam to nie są powszechnie dostępne dane, wymagają pracy i grzebania w kilku źródłach, wyciagania na ich podstawie wniosków, trzeba mieć wiedzę i doświadczenie. Tego nie dostaniesz w salonie operatora czy na infolinii.
Tak samo jak sprzęt,na rynku jest go mnóstwo ale tylko niewielka część jest warta uwagi, sytuacja jest zmienna , pojawia się nowy więc trzeba cały czas w tym siedzieć, kupować, testować i porównywaćbo tylko na tej podstawie mozna rzetelnie podejść do pytań zaineresowanych.
To nie sa płatne pseudo testy czy opinie jakich mnóstwo w internecie, grupa ludzi majacych o tym pojęcie jest dość wąska, to z reguły pasjonaci na których opinii można polegać.
Dlatego na fachowych forach nie dostaniesz odpowiedzi bez analizy wrunków radiowych w twojej lokalizacji, testów i dodatkowych pytań botu nie ma miejsca na opinie i porady bez rzetelnego podejścia do pytajacego.
Od tego zalezy czy dobrze wydasz niemałe pieniadze i uzyskasz znaczną poprawę prędkości w internecie mobilnym.
matek451
Guru bezprzewodowy

Tpwdomu czy na zewntrz, słąbo to wyglada, to 5G ale nie widomo czy na N1 czy na N78, kotwica to LTE800 z BTS-A na Myśliwskiej z 3 sektora który świeci na azymut 310 stopni, parametry sygnału bardzo słabe, SINR tragiczny. Nie pokazuje tych na 5G i danych dla niego, Myśliwska nie ma 2100MHz więc jesli to N1 to nie z niego, możliwe ze to 5G N1 z Zegrzyńskiej bo 3 sektor na ciebie a może Wieliszew bo to stacja Orange na wypasie, ma 4 pasma LTE, N1 w DSS z LTE2100 oraz N78 NA 5g3500, 1 sektor na 90 stopni https://si2pem.gov.pl/media/28/lab/3803 ... 024-OS.pdf
Speedtest sałabiutki.
PARKER98

Na zewnątrz. W środę będę testował Play.
matek451
Guru bezprzewodowy

Nie masz telefonu 5G na Android bo na IoS jest w kwestii testów kiepsko.
PARKER98

Niestety nie mam. Nie mam androida
ODPOWIEDZ