Dobór routera i anteny lte
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Re: Dobór routera i anteny lte
Przestawiłem, na wewnętrznych łapie 1Mb/s, więc antena działa.
-
- Użytkownik forum
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, mianowicie router ma 2 wejścia na antenę jak również antena cybertech ma 2 kable. Dla testu podłączyłem kabel nr 1 od anteny do złącza 1 w routerze i router nie nawiązał połączenia. Więc podłączyłem kabel nr 1 od anteny do złącza nr 2 w routerze i router nawiązał połączenie. W taki razie coś jest nie tak ze złączem nr 1 w routrze, że na złączu 1 nie nawiązuje połączenia? Czy trzeba coś przekonfigurować?
-
- Użytkownik forum
Testowałem różne ustawienia, najgorzej wyszedł Plus w kierunku Kazanowa. Play w kierunku Ciepielowa osiągnął max 30mb. Natomiast zwycięzcą okazał się T-Mobile przy agregacji 1, 7 i 3 osiągnął prędkość w rozbieżności 40-80mb/s. Jednak moje szczęście nie trwało zbyt długo po dwóch dniach prędkość spadła do poziomu 20 mb i jakość połączenia strasznie się zepsuła wręcz ma duży problem, żeby nawiązać połączenie i je utrzymać. Czy tu da się jeszcze jakoś pomóc?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Czy notujesz sobie id nadajnikow BTS, pasmo, poziom SINR itp ?
Bo może to skacze między nadajnikami ?
A poza tym 10 m kabla antenowego to niezły tłumik. Ja bym próbował na kablu 3m czyli na niskim maszcie, którym będziesz mógł obracać.
Bo może to skacze między nadajnikami ?
A poza tym 10 m kabla antenowego to niezły tłumik. Ja bym próbował na kablu 3m czyli na niskim maszcie, którym będziesz mógł obracać.
-
- Użytkownik forum
Łączy się cały czas z tą samą wieże - id się nie zmienia, SINR jest niestabilny 0-8, podobnie jak rsrp 117-126, pasma skacz pomiędzy 1,3 i 7. Mam bardzo blisko las więc obniżenie anteny pewnie nie przyniesie skutku. Spróbuję zrobić jeszcze jeden kabel około 5m i router przenieść do innego pomieszczenia tak aby zachować podobną wysokość anteny. Czy długość kabla ma, aż takie znaczenie? Sprawdzalem na kablu 0,5m to w zysk był lepszy o 5dbi w porównaniu do dokręconego 10m, łącznie (10,5m).