Stabilny router LTE - wifi zbędne
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Stabilny router LTE - wifi zbędne
Cześć,
Szukam stabilnego routera wewnętrznego. Nie mam możliwości wyciągnięcia anten, czy accesspointów na zewnątrz, ale przy tak bliskim maszcie (~300m) to raczej zbędne.
Głównym problemem z jakim się borykam po tym jak 2 lata temu wziąłem od T-Mobile jakieś ich cudo (TCL H515V) jest stabilność połączenia. Prędkości które nie są kosmiczne mi nie przeszkadzają, ale to że odcina internet już jest nieakceptowalne przy mojej pracy.
Jedyne co pomaga gdy zerwie połączenie to albo wybór innego profilu dostępu i powrót na 'poprawny', albo po prostu restart, bo router pokazuje że ma połączenie LTE, ale bez internetu.
Wifi mi nie potrzebne, mam rozprowadzone po domu accesspointy.
Teraz w ramach przedłużenia umowy T-Mobile zaproponował mi jakiegoś WNC 5g Home-office, ale boje się że to kolejny sprzęt w którym nic nie da się ustawić w opcjach. Chyba lepiej wziąć umowę bez sprzętu i kupić coś normalnego.
Nie wiem czy obsługa 5G mi tak na prawdę potrzebna. Nigdy ani tu na wsi ani w mieście nie miałem lepszych osiągów niż na 4G - różnice były nawet 10-20krotne.
Polecicie coś?
Pewnie przy prośbie o stabilny a nie jakiś super-szybki sprzęt to ma mniejsze znaczenie, ale załączam screen z netmonstera: https://drive.google.com/file/d/1UjKrWR ... p=drivesdk
Szukam stabilnego routera wewnętrznego. Nie mam możliwości wyciągnięcia anten, czy accesspointów na zewnątrz, ale przy tak bliskim maszcie (~300m) to raczej zbędne.
Głównym problemem z jakim się borykam po tym jak 2 lata temu wziąłem od T-Mobile jakieś ich cudo (TCL H515V) jest stabilność połączenia. Prędkości które nie są kosmiczne mi nie przeszkadzają, ale to że odcina internet już jest nieakceptowalne przy mojej pracy.
Jedyne co pomaga gdy zerwie połączenie to albo wybór innego profilu dostępu i powrót na 'poprawny', albo po prostu restart, bo router pokazuje że ma połączenie LTE, ale bez internetu.
Wifi mi nie potrzebne, mam rozprowadzone po domu accesspointy.
Teraz w ramach przedłużenia umowy T-Mobile zaproponował mi jakiegoś WNC 5g Home-office, ale boje się że to kolejny sprzęt w którym nic nie da się ustawić w opcjach. Chyba lepiej wziąć umowę bez sprzętu i kupić coś normalnego.
Nie wiem czy obsługa 5G mi tak na prawdę potrzebna. Nigdy ani tu na wsi ani w mieście nie miałem lepszych osiągów niż na 4G - różnice były nawet 10-20krotne.
Polecicie coś?
Pewnie przy prośbie o stabilny a nie jakiś super-szybki sprzęt to ma mniejsze znaczenie, ale załączam screen z netmonstera: https://drive.google.com/file/d/1UjKrWR ... p=drivesdk
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Stabilny router LTE - wifi zbędne
Co do stabilności na LTE to mogę polecić Huawei B818. Używałem przez 3 lata, trzyma LTE jak skała.
Ps. Jak by coś to mam do sprzedania. Obecnie używam router 5G.
Ps. Jak by coś to mam do sprzedania. Obecnie używam router 5G.
MC888 -> Orange
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Jeśli do wewnątrz to polecam MC801A lub MC888. Jeden wisi w puszcze 3 rok i nie pamiętam czy kiedykolwiek go restartowałem, poza awariami sieci elektrycznej. MC888 też pracuje od jakiegoś czasu 24/7/365 i bez uwag. Jedyna uwaga, ponieważ to ZTE, więc nie nadają się do Play, gdyż co rano może je rozłączać DHCP Playa.
-
- Guru bezprzewodowy
A dlaczego akurat T-mobile skoro nawet na TCL z 5g działa to kiepsko?
-
> A dlaczego akurat T-mobile skoro nawet na TCL z 5g działa to kiepsko?
Bo mam ich własną antenę blisko, ale co ważniejsze brak limitu danych (oferta dla firm), gdy ją zawierałem nie było takiej opcji u konkurencji.
Teraz widzę że jeszcze Orange ma pakiety po 500-700GB które byłyby wystarczające, więc mogę wziąć pod uwagę zmianę dostawcy
Mówisz że to może nie być kwestia routera tylko samej sieci?
Bo mam ich własną antenę blisko, ale co ważniejsze brak limitu danych (oferta dla firm), gdy ją zawierałem nie było takiej opcji u konkurencji.
Teraz widzę że jeszcze Orange ma pakiety po 500-700GB które byłyby wystarczające, więc mogę wziąć pod uwagę zmianę dostawcy
Mówisz że to może nie być kwestia routera tylko samej sieci?
-
- Guru bezprzewodowy
Niestety ale mylisz się we wszystkich kwestiach, oferta bez limitu T-mobile nie byla i nie jest jedyna , Playod dawna ma tezno limit, Orange również. No i po co operator który jest u ciebie niestabilny a podejrzewam ze i prędkości nie powalają bo z 2sektora na telefonie masz dostateczny sygnał na LTE2100.
Ogólnie to biedna stacja NetWorks na pozwoleniu T-mobile z agregacją LTE2100+1800+900, więc trudno zeby działała lepiej od konkurenta który ma na tym samym maszcie swoje LTE2600+2100+1800+800 na 2x większej szerokości pasm LTE.
Ogólnie to biedna stacja NetWorks na pozwoleniu T-mobile z agregacją LTE2100+1800+900, więc trudno zeby działała lepiej od konkurenta który ma na tym samym maszcie swoje LTE2600+2100+1800+800 na 2x większej szerokości pasm LTE.
- onken
- ** Moderator **
Jest dużo ofert bez limitu i wybiera się tego który najlepiej działa w danym miejscu.
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
>Niestety ale mylisz się... [cut]
Ale na szczęście na forum są ludzie którzy dzielą się wiedzą
W takim razie nie będę na oślep szukał problemu w routerze, tylko czekam na koniec aktualnej umowy i testuję play.
Dopiero wtedy jak się okaże że problem pozostał, wrócę do tematu urządzeń.
Dzięki!
Ale na szczęście na forum są ludzie którzy dzielą się wiedzą

W takim razie nie będę na oślep szukał problemu w routerze, tylko czekam na koniec aktualnej umowy i testuję play.
Dopiero wtedy jak się okaże że problem pozostał, wrócę do tematu urządzeń.
Dzięki!
-
- Guru bezprzewodowy
Play testuj teraz, kup starter VIRGIN MOBILE za 5 zł, zarejestruj, doładuj za 10 zł, potem kodem *222*41*1# odplasz pakiet #GIGAWYPAS , dostaniesz za darmo na m-c 750GB , A DO TEGO W aplikacji P24 uruchamiasz kolwjne 150+20GB czyli razem 920GB/m-c za darmo bo 15 zł zostanie na tym koncie. Testy robisz na tym TCL co masz.