MC888/MC889

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
CommScope Andrew
Stały użytkownik forum

Re: MC888/MC889

Post autor: CommScope Andrew »

Tylko jest jedno pytanie panowie. Czy w ogóle do czegoś wykorzystujecie tak szybki upload? 100mbps to już jest aż nad to. 🙂
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

No popatrz , Upload nieważny, ale kabel ,że zintegrowany z zaślepka to dyskwalifikacja :)
Każdy ma swoje priorytety.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

To fakt, dla niektórych upload jest bardzo wazny

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
CommScope Andrew
Stały użytkownik forum

alias pisze: 2024-10-08, 09:31
Tomaszglog pisze: 2024-10-08, 09:00 A może te same testy w tym samym położeniu wykonać na Brovie ?
Tylko po co? Panowie, przecież między tymi urządzeniami w naszym warunkach testy będą dość porównywalne. Raz mniej, raz bardziej, ale porównywalne.
U jednego ten będzie o 3% szybszy a u drugiego o 5% wolniejszy. Tylko przy tych prędkościach jakie znaczenie maja te różnice w normalnej eksploatacji? Tym bardziej, że sama zmienność obciążenia jakiegoś BTS daje nam znacznie większe fluktuacje wyników pomiarów.
A o osiągach uzależnionych od warunków pogodowych czy pory roku to już chyba nie muszę wspominać.

Teraz są potrzebne są raczej testy porównawcze pokazujące różnice w niezawodności urządzeń, łatwości montażu, stabilności pracy, jakości i funkcjonalności oprogramowania, częstości i dostępności aktualizacji, obsłudze supportu, itd.
Wiadomo, że to wymaga czasu, ale proponuję się właśnie nad tym troszkę bardziej pochylić. :)
Właśnie właśnie! Też poruszyłem te tematy. Nie oto w tym wszystkim chodzi który router jest szybszy, i który ma lepszy procesor. Ale tak jak napisałeś, te ostatnie zdania.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W przypadku 5G NA n78 podstawowym kryterium jest prędkość, sprzęty róznych producentów na tym samym modemie 5G potrafią mieć rózne osiagi, w wypadku tych 3 sprzetów mamy do czynienia z 3 róznymi modemami 5G więc te testy pokazują zasadnicze róznice miedzy nimi.
To zew. CPE 5G wiec główna rola jaka pełnią to wyjście na swiat, funkcje sieciowe szczególnie te zaawansowane mniej istotne dla ODU, to zadanie dla IDU.
Z potrzebnych funkcji to wybór pasm , PCI oraz diagnostyka połączenia .
Co do stabilności to testy i spostrzezenia uzytkowników, niech się nimi dzielą, wsparcie i aktualizacje to dla klonów HUAWEI zawsze zagadka, w przypadku ZTE proponuję bombardować ich też zapytaniami na FB, czy tutaj na PW jednego z użytkowników, w ZTE Polska zajmuje się sprzetem sieciowym ale to nie jest sprzęt od Netgeara więc raczej nie ma co liczyćna taki poziom supportu z ich strony
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Zeusek »

Właśnie niedawno wysłałem zapytanie o MC888 przez Meta (dawne FB) o aktualizację i naprawę błędów. Póki co nic nie odpowiedzieli.
MC888 -> Orange
Cipher
Stały użytkownik forum

Post autor: Cipher »

Mig25 pisze: 2024-10-08, 09:38 No popatrz , Upload nieważny, ale kabel ,że zintegrowany z zaślepka to dyskwalifikacja :)
Każdy ma swoje priorytety.
Kolego nigdzie nie pisałem że dyskwalifikacja, a już tym bardziej że przez zintegrowanie kabla z zaślepką.
Kupiłem właśnie Brovi, a on tym bardziej ma zintegrowany kabel z zaślepką. Tyle, że kabel jest zakończony gniazdem z wodoszczelnym dławikiem, więc można użyć dowolnego przewodu ;)
CommScope Andrew
Stały użytkownik forum

To logiczne że na Browee 5G CPE Max 5, będą większe prędkości UL ponieważ to urządzenie ma do 500mbps. A 889 Pro ma do 280mbps. Bez dwóch zdań.
Tomaszglog
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Tomaszglog »

889 Pro nie testowałem ale CPE 5 Max jest stabilny jak skała. Dwa miesiące i zero resetów, restartów czy gubienia sieci. Jak na światłowodzie.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Cipher pisze: 2024-10-08, 12:38 Kolego nigdzie nie pisałem że dyskwalifikacja, a już tym bardziej że przez zintegrowanie kabla z zaślepką.
Kupiłem właśnie Brovi, a on tym bardziej ma zintegrowany kabel z zaślepką. Tyle, że kabel jest zakończony gniazdem z wodoszczelnym dławikiem, więc można użyć dowolnego przewodu ;)
Kolego ,a czy to było do Ciebie ?
Ale jeśli to było Twoim jedynym kryterium to ok , masz czego chciałeś:)
CommScope Andrew pisze: 2024-10-08, 14:14 To logiczne że na Browee 5G CPE Max 5, będą większe prędkości UL ponieważ to urządzenie ma do 500mbps. A 889 Pro ma do 280mbps. Bez dwóch zdań.
To nie autostrada , że pojedzie tyle ile ma na naklejce , tu żaden nadajnik tyle do siebie nie wpuści choćby nie wiem jak szybki byłby ruter, to bardzo zła logika. Mam nadzieję ,że dałem radę w jednym zdaniu ( bo to się nie liczy ;)
CommScope Andrew
Stały użytkownik forum

Mig25 pisze: 2024-10-08, 15:26
Cipher pisze: 2024-10-08, 12:38 Kolego nigdzie nie pisałem że dyskwalifikacja, a już tym bardziej że przez zintegrowanie kabla z zaślepką.
Kolego ,a czy to było do Ciebie ?
Ale jeśli to było Twoim jedynym kryterium to ok , masz czego chciałeś:)
CommScope Andrew pisze: 2024-10-08, 14:14 To logiczne że na Browee 5G CPE Max 5, będą większe prędkości UL ponieważ to urządzenie ma do 500mbps. A 889 Pro ma do 280mbps. Bez dwóch zdań.
To nie autostrada , że pojedzie tyle ile ma na naklejce , tu żaden nadajnik tyle do siebie nie wpuści choćby nie wiem jak szybki byłby ruter, to bardzo zła logika. Mam nadzieję ,że dałem radę w jednym zdaniu ( bo to się nie liczy ;)
Mnie nie musisz pouczać, co to jest zła logika. Na temat UL, już pisałem dużo wcześniej. To że nie mam jakiegoś tytułu guru czy wyga, nie znaczy że jestem głupi.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Kluczem nie jest to ,żeby Cię pouczać co to jest zła logika , tylko żebyś zrozumiał ,że takie myślenie nie jest logiczne( że Brovie ma gdzieś w specyfikacji napisany UL 5G 500Gbps , a MC889A PRo 280Mbps to logiczne ,że będzie szybszy). Pomijając fakt ,ze to 5G może być dla SA ...
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

matek451 pisze: 2024-10-08, 10:24 W przypadku 5G NA n78 podstawowym kryterium jest prędkość, sprzęty róznych producentów na tym samym modemie 5G potrafią mieć rózne osiagi, w wypadku tych 3 sprzetów mamy do czynienia z 3 róznymi modemami 5G więc te testy pokazują zasadnicze róznice miedzy nimi.
No ale słowo "testy" musimy traktować w takich realiach jakimi są te testy.

Nie wiem jak u kolegów, ale u mnie to takie porównanie miało by sens gdyby:
- wszystkie trzy urządzenia były w jednym miejscu i korzystały z tego samego operatora
- speedtest byłby wykonywany idealnie jednocześnie przy każdym pomiarze, z ustawieniem tego samego serwera na trzech podobnych wydajnościowo komputerach
- pomiarów byłoby np. tysiąc w ciągu tygodnia w wszelkich porach dnia i wyniki wrzucone do excela pokazałyby wartości uśrednione

A dlaczego tak? Bo co pomiar na swoim urządzeniu mam wyniki inne niż w poprzednim pomiarze i to niezależnie od pory dnia. I te różnice bywają spore u mnie.

Tak sobie myślę, że sensowniejszy pomiar byłby gdyby mierzyć transfer danych (ilość GB) np. podczas 6 godzin uploadowania i downldowania z tego samego serwera FTP (oczywiście znów pomiar w tym samym czasie).
Tomaszglog

Post autor: Tomaszglog »

Oczywiście że kolega @alias ma rację. Wystarczy wziąć któryś z tej dwójki routerów i wykonać 3 testy. Każdy test będzie z inną prędkością. U mnie różnice zawsze są do 50-70Mb/s. Skoro zatem różnice między tymi dwoma routerami są tak niewielkie to nie można mówić że jeden jest szybszy od drugiego.
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Zeusek »

Nie da się zrobić w 100% rzetelnie testów internetu mobilnego, jednak jeżeli za każdym razem lepiej wypada dany model to można wyciągnąć pewne wnioski statystyczne.
U mnie osiągi potrafią być w granicach 400-900 choć na ogół jest 700-800.
MC888 -> Orange
CommScope Andrew
Stały użytkownik forum

A wam panowie też tyle reklam wali ze stringami itd.?
sicyb
Stały użytkownik forum

Post autor: sicyb »

Taka jest prawda, nie da się mieć w tym samym czasie, miejscu i pod takim samym kątem urządzeń, nie zapominajmy że w takim razie należałoby mieć do testów przynajmniej 2 modemy, 2 takie same karty i 2 takie same urządzenia tj. laptop czy telefon, aby wyeliminować potencjalne różnice w procesorach, kartach WIFI i sposobie ich podłączenia. Pamiętajmy również że przy takich testach prędkości byłby niższe i potencjalnie mogłoby się to inaczej skalować, jak i mechanizmy QoS na BTSie mogłyby przycinać prędkości więc praktycznie nie możliwe jest zrobienie 100% obiektywnych testów
Cipher
Stały użytkownik forum

wojcio pisze: 2024-09-26, 08:36 Mój 889 pracuje z Ubiquiti a testowałem z Mikrotikiem i GLI-net - wszystko jedno - jest OK
Jakich ustawień użyłeś dla WAN, żeby dogadać modem z Unifi? Obecnie czekam na nowy modem, ale właśnie próbowałem spiąć UCG–Ultra z B818 w trybie mostka i poległem.
CommScope Andrew
Stały użytkownik forum

Cipher pisze: 2024-10-08, 19:58
wojcio pisze: 2024-09-26, 08:36 Mój 889 pracuje z Ubiquiti a testowałem z Mikrotikiem i GLI-net - wszystko jedno - jest OK
Jakich ustawień użyłeś dla WAN, żeby dogadać modem z Unifi? Obecnie czekam na nowy modem, ale właśnie próbowałem spiąć UCG–Ultra z B818 w trybie mostka i poległem.
Teoretycznie żadnych ustawień nie potrzeba. Wystarczy aby router na WAN miał ustawione dynamic IP. I wtedy już sobie sam wszystko pociągnie z MC889.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Cipher pisze: 2024-10-08, 19:58
Masz wyłączone w tym B818 WiFi ? bo może jakiś klient wifi się dostaje pierwszy i to on dostaje IP modemu...
No i tam chyba było konkretne gniazdo do wpięcia kabla ,żeby to IP przekazać.
A tak to jak kolega pisze , w routerze nic nie powinno być do ustawienia . Tak samo zresztą komputer dostanie to ip , jeśli karta sieciowa będzie w standardowym ustawieniu i będzie pobierać ip po dhcp.
wojtekPBK23

Post autor: wojtekPBK23 »

Przy pomiarach porównawczych o ile ten sam operator i ten sam rodzaj umowy, to zgrubsza dwa urządzenia da się porównać, robiąc kilka pomiarów w 2-3 porach dnia/nocy.
Ale gorzej jeśli porównanie dotyczy różnych urządzeń i kart roznych operatorow gdy wiadomo że azymuty ich anten są w różnych kierunkach. To gdy celem jest wybór potencjalnego najkorzystniejszego operatora W TYM MIEJSCU, wtedy jedynie zintegrowane "urzadzenie" jakim jest telefon z 5G, daje sensowne wyniki.
Cipher
Stały użytkownik forum

Mig25 pisze: 2024-10-08, 20:54 Masz wyłączone w tym B818 WiFi ? bo może jakiś klient wifi się dostaje pierwszy i to on dostaje IP modemu...
A tak to jak kolega pisze , w routerze nic nie powinno być do ustawienia . Tak samo zresztą komputer dostanie to ip , jeśli karta sieciowa będzie w standardowym ustawieniu i będzie pobierać ip po dhcp.
WiFi mam w nim wyłączone od samego początku, a na potrzeby powyższego eksperymentu przełączyłem go w tryb mostka, więc powinno to działać tak jak piszecie. Do GW podpiąłem pod port WAN oczywiście. Ani automatycznie nie wykryło połączenia, ani po zabawie na oślep ustawieniami IPv4 i później IPv6.
Sprawdzę jeszcze z tym portem ale byłem wpięty do LAN1, a drugi to LAN2/WAN (WAN jak ktoś chce użyć łącza po kablu zamiast LTE).

Na ten moment wygląda na to, że to jakiś problem bardziej z B818. To napawa nadzieją, że przy nowym ODU może pójdzie od kopa bez problemów... Myślałem od początku, że to najpewniej kwestia ustawień WAN w USG-Ultra.
CommScope Andrew
Stały użytkownik forum

Problem jest na tym urządzeniu, które służy do realizacji internetu. Nie nie działa na nim prawidłowo tryb bridge, i stąd jest problem.
CommScope Andrew
Stały użytkownik forum

Cipher pisze: 2024-10-09, 06:17
Mig25 pisze: 2024-10-08, 20:54 Masz wyłączone w tym B818 WiFi ? bo może jakiś klient wifi się dostaje pierwszy i to on dostaje IP modemu...
WiFi mam w nim wyłączone od samego początku, a na potrzeby powyższego eksperymentu przełączyłem go w tryb mostka, więc powinno to działać tak jak piszecie. Do GW podpiąłem pod port WAN oczywiście. Ani automatycznie nie wykryło połączenia, ani po zabawie na oślep ustawieniami IPv4 i później IPv6.
Sprawdzę jeszcze z tym portem ale byłem wpięty do LAN1, a drugi to LAN2/WAN (WAN jak ktoś chce użyć łącza po kablu zamiast LTE).

Na ten moment wygląda na to, że to jakiś problem bardziej z B818. To napawa nadzieją, że przy nowym ODU może pójdzie od kopa bez problemów... Myślałem od początku, że to najpewniej kwestia ustawień WAN w USG-Ultra.
Problem jest na tym urządzeniu, które służy do realizacji internetu. Nie nie działa na nim prawidłowo tryb bridge, i stąd jest problem.
Cipher
Stały użytkownik forum

Olałem wczoraj zabawę B818, bo przyszedł Brovie. Sprawdzę pewnie jeszcze raz B818 z ciekawości w weekend, ale wygląda na to że problem mógł być trywialny – po podpięciu modemu do portu WAN w UCG-Ultra trzeba zrestartować router, żeby ogarnął nowe połączenie. Głupota.

Wczoraj test Brovie był na szybko i zza okna, ale wyniki są obiecujące. Nie chcę robić off'a tutaj, więc na tym poprzestanę, a wyniki ew. dalszych testów zamieszczę w dedykowanym temacie ;)
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Gdzie kupiłeś Brovie ? I za ile ?

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Cipher
Stały użytkownik forum

onken pisze: 2024-10-10, 09:09 Gdzie kupiłeś Brovie ? I za ile ?
W masterkom.pl mieli dwie sztuki, zestaw ODU + IDU. Jedna po testach chyba, a druga tylko odpakowana nówka nieśmigana. Wziąłem oczywiście tę drugą za 1335 zł.
Kontakt telefoniczny bdb, przesyłka przyszła na następny dzień i faktycznie ledwo odpakowany zestaw, bez najmniejszych śladów użytkowania.
diam0nd88
Stały użytkownik forum

Post autor: diam0nd88 »

Cipher pisze: 2024-10-04, 12:32
CommScope Andrew pisze: 2024-10-04, 12:27 Właśnie gdzie tutaj logika?
https://zteshop.pl/zte-connector-do-mc889-

Za takie coś 69zl…
Wszystko fajnie, tylko to nadal adapter jedynie do MC889. Do MC889A Pro raczej nie podejdzie. Nie szukałem dokładnie, ale w oficjalnym PL sklepie nie ma nawet odpowiednika do nowej wersji _Pro_...
Jest taki sam. Kolejna kwestia. Zawsze można "wyciągnąć" fabryczny kabel i sobie samemu zarobić. Mam 889 PRO i instalacja jest od a do z zrobiona ręcznie. Skrętka 5e, bo 6 za sztywna. Dom nowo wybudowany i wszystkie kable wyciągnięte tam gdzie mają być. Lekkie przeróbki, to nie problem. Z całym szacunkiem, ale kupując sprzęt za prawie 2k, to wiemy co chcemy. Ok, dali płaski kabel, od razu go na bok dałem i sobie sam zarobiłem Rj45. w Leroy można kupić za niecałe 70 zł tester. Do użytku domowego wystarczający. Mam Router TP Link Archer72 i 3 Meshe również 72 i cały dom ogarnięty, że w każdym miejscu 80% łącza net.
diam0nd88
Stały użytkownik forum

Post autor: diam0nd88 »

matek451 pisze: 2024-10-05, 17:54 @onken u ciebie to raczej róznicy za duzej nie będzie bo ty nie masz jakiś duzych dystansów do BTS-ów PLAY i T-mobile z N78, pasmo dziala na tych BTS-ach u ciebie ze sporą mocą, szczególnie z T-mobile.
Poza tym BROVIE tez ma anteny o duzym zysku na 3.5GHz.
Wersja PRO to raczej przyda się przy dalszych odległosciach od BTS-a z N78.
Moze ktoś przetestuje właśnie w trudniejszych warunkach przy większej odległosci od BTS-a.
A co do tego ze zew. CPE 5G/LTE są dedykowane do N78 to jest normalna sprawa a działanie 5G NSA wymusza taki a nie inny uklad anten w nich,kluczowa jest poprawa sygnału na C-band wiec anteny są kierunkowe i maja największy zysk, LTE jest traktowane pomocniczo stad anteny dookólne o mniejszym zysku.
Taki sprzet ma zapewnić dostep i zasięg do N78 w trudniejszych lokalizacjach, dla bliskich odległosci wystarczaja wewnetrzne routery 5G/LTE i anteny wew. w nich ,dlatego producenci odchodza nawet od routerow wew. 5G ze złaczami anten zew., w to miejsce oferują zew. CPE 5G co jest logicznym ruchem.
Szkoda ze jeden z producentów tego nie zauważa i nie oferuje obok routerów 5G swojego zew. CPE 5G/LTE w ofercie.
Wynika to z kilku przesłanek, MIMO4X4 na 5G więc 4 złącza anten zew, i 4 anteny zew . szerokopasmowe lub na 3.5GHz, do tego wysoka tłumienność kabli na 3.5GHz i jeszcze kwestia NSA.
Sa juz oferty anten zew MIMO4X4 dedykowanych pod C-band , cena powyżej 1000 zł co czyni całkowicie niepłacalnym bo z routerem 5G wychodzi ponad 2 tysiace.
Takie rozwiązania odejdą do lamusa jak kiedyś gdy zew. punkty dostepwoe WiFi na 2.4/5GHz odesłąły do grobu druciarstwo czyli routery wewnętrzne WIfi z antenami MIMO2X2.
Matek ja mam 3.2 km do BTS, nie widzę go z okna, bo drzewa i lasy, ale SINR na poziomie 25 przy n78, kotwica była na inny nadajnik, kątem 90 st, ale na Cell ustawiłem na sztywno, żeby wszystko szło z tego jednego bts. Fakt, bo 11dbi na n78 zrobiło robotę, ale już mniejsze zyski na niższych pasmach są gorsze (ten sam bts i na 800mhz 8 SINR i pozostałem pasma podobnie), ale nie przeszkadza, żeby agregacja zrobiła swoje i przez cały dzień w granicach 700 Mb/s i 110 Mb/s na Up było. Jak dla mnie, w moich warunkach to jest rewelacyjny sprzęt. Mowa oczywiście o 889Pro
Cipher
Stały użytkownik forum

diam0nd88 pisze: 2024-10-10, 21:06 Z całym szacunkiem, ale kupując sprzęt za prawie 2k, to wiemy co chcemy. Ok, dali płaski kabel, od razu go na bok dałem i sobie sam zarobiłem Rj45. w Leroy można kupić za niecałe 70 zł tester. Do użytku domowego wystarczający. Mam Router TP Link Archer72 i 3 Meshe również 72 i cały dom ogarnięty, że w każdym miejscu 80% łącza net.
Jeśli produkt jest najdroższy na rynku, to mam prawo oceniać również to co producent przewiduje (lub nie) w zestawie. Też potrafię zarobić RJ45, mam zaciskarkę i tester, ale nie o to chodzi...
ODPOWIEDZ