Router i sieć dla biura i domu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router i sieć dla biura i domu
Witam,
Proszę o poradę odnośnie doboru odpowiedniego sprzętu do zastosowania w biurze i domu (w jednym budynku). Internet z plusa, chciałbym aby router obsługiwał 5G. Dodatkowo proszę o dobór sprzętu do rozsyłania zasięgu po całym budynku. Mam kilka gniazd RJ45 sprowadzonych do pomieszczenia gdzie będzie router.
Myślałem o routerze ZTE 888 i systemie Deco lub Omada tylko nie wiem jakie elementy tych systemów dokładnie będą potrzebne.
Proszę o opinię i ewentualne inne rozwiązania.
Proszę o poradę odnośnie doboru odpowiedniego sprzętu do zastosowania w biurze i domu (w jednym budynku). Internet z plusa, chciałbym aby router obsługiwał 5G. Dodatkowo proszę o dobór sprzętu do rozsyłania zasięgu po całym budynku. Mam kilka gniazd RJ45 sprowadzonych do pomieszczenia gdzie będzie router.
Myślałem o routerze ZTE 888 i systemie Deco lub Omada tylko nie wiem jakie elementy tych systemów dokładnie będą potrzebne.
Proszę o opinię i ewentualne inne rozwiązania.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Router i sieć dla biura i domu
Pokaż jakieś testy tego Plusa zrobione smartfonem tam gdzie chcesz umieścić router (jak wewnątrz budynku to słabo raczej) a MC888 nie jest sprzętem na zewnątrz.
Jak masz kable to w tym miejscu dajesz switch gigabitowy (albo 2.5 Gbps) a dalej prawie dowolne AP według potrzeby (nawet takie z zasilaniem PoE).
Jak masz kable to w tym miejscu dajesz switch gigabitowy (albo 2.5 Gbps) a dalej prawie dowolne AP według potrzeby (nawet takie z zasilaniem PoE).
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Modem LTE - najlepiej na zewnątrz, tam gdzie się schodzą kable daj ruter (np. ubiquiti Cloud Gateway Ultra, który jest też kontrolerem wifi) oraz switch POE (np Ubiquiti Ultra 210 w (lub większy jak masz dużo tych gniazd) . W pomieszczeniach kabelkiem przyłącz sobie punkty dostępowe - mogą być U6+ jak ci pasuje kształt (preferowany montaż na suficie, ale śmiało można na ścianie) albo lepiej U6 in-wall, które się montuje zamiast gniazdka ethernet na ścianie i poza wifi są w nim jeszcze 4 gniazdka ethernet dla innych urządzeń). Te punkty dostępowe powinny być w takiej liczbie, żebyś miał max 1 ścianę do nich z miejsc używania. Można kupić wpierw mniej i potem zagęścić. Konfiguracja jest bardzo przyjazna, ale jakiś filmik na YT warto zobaczyć. Alternatywa to TP-Link Omada (tez podobny profesjonalny a nie drogi system) albo Mikotik - to z kolei dla zaawansowanych sieciowców. Ja mam modem LTE ZTE 889 (zewnętrzny), wspomniany Gateway Ultra (alternatywnie Gateway Max, który jest też rejestratorem do kamer i ma wszystkie porty 2,5G) switch ale bez POE bo obrabia mi siedzibę jeden U6pro (trochę overkill przy internecie 5G - lepiej mieć więcej tańszych).
- wojteks
- *** Administrator ***
Od kiedy Tp-Link to sprzęt profesjonalny? To sprzęt tani ale zdecydowanie nie profesjonalny.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Nie mówię o seriach domowych, ale urządzenia typu stackowalny switch L3 z portami 25G, podwójnym zasilaniem i wentylatorami hot-swap, to nie są sprzęty domowe. Seria Omada to zaś small business - dla mnie profesjonalny - punkty dostępowe są niezłe, są sprzętowe kontrolery i kontroler chmurowy - nie ma mocnych gatewayów, ale coś jest. Na pewno alternatywa dla Ubiquity (choć mniejszy wybór).
-
Zakupiłem zestaw Deco i działa super jeśli chodzi o zasięg WIFI. Zostałem przy starym routerze Huaweii B618 i do czasu działało wszystko dobrze (prędkości do 150Mb/s) ale teraz pojawił się problem z routerem, po wyłączeniu i ponownym włączeniu przywraca ustawienia fabryczne, jak działa dłużej bez wyłączania to prędkość spada do około 3Mb/s, po restarcie prędkość się poprawia ale ponownie wraca do fabrycznych ustawień.
Proszę o poradę odnośnie routera jaki warto zakupić. Wpadł mi w oko Acer Predator Connect X7 5G CPE, co myślicie o tym sprzęcie? O poprzednim modelu X5 czytałem, że po wyłączeniu i ponownym włączeniu zasilania sam się nie uruchamiał tylko trzeba go ręcznie włączać, czy wiecie jak jest z tym X7?
Proszę o poradę odnośnie routera jaki warto zakupić. Wpadł mi w oko Acer Predator Connect X7 5G CPE, co myślicie o tym sprzęcie? O poprzednim modelu X5 czytałem, że po wyłączeniu i ponownym włączeniu zasilania sam się nie uruchamiał tylko trzeba go ręcznie włączać, czy wiecie jak jest z tym X7?
-
- Guru bezprzewodowy
A na jakiej podstawie wybierasz Acera, to router 5G, masz zasięg wewnatrz na N78,jakiego operatora?
-
A czemu nie Acer? Po prostu w porównaniu parametrów z innymi urządzeniami wypada dobrze. Mam internet w plusie. Chcę 5g tak żeby nie wymieniać go za jakiś czas jak będę w zasięgu 5g, teoretycznie na mapach zasięgu prawie łapię się w 5g.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
A które to parametry ma takie dobre? Bo ja widzę większość słabych opinii o wydajności i zero pomocy technicznej producenta. Od kilku minut próbuję ustalić co w nim siedzi w środku, ale producent nie jest łaskawy się tym chwalić. Nawet 2,5G brak. A modem 5G to istna zagadka.
-
Ok, nie upieram się przy tym sprzęcie. Co w takim razie byście polecali? Może ZTE 888? Czy coś lepszego można kupić?
-
- Guru bezprzewodowy
Nie podałeś żadnych danych poza tym ze korzystasz z PLUSA i że prawie łapiesz się teoretycznie na to ich 5G2600 N41, na co ty liczysz wiesz jak PLUS buduje choć to słaowo na wyrost nawet to swoje N41 bo prawdziwego N78N na 3.5GHz to nawet pozwoleńnie ma a sieci to długo nie bedzie.
To nie jest operator z którym można łaczyć nadzieję na 5G, do PLUSA to nawet router za 250 złwystarczy o ile w ogóle korzystasz z agregacji LTE2600+1800 od tego operatora.
Póki co inwestowanie we wspólczesny sprzęt do tego operatora jest grubo na wyrost, dlatego podaj lokalizację ,to pozwala zobaczyć jak tam wyglada PLUS oraz infrastruktura pozostałych 3 operataorów i wtedy mozna myśleć o dalszych krokach.
To nie jest operator z którym można łaczyć nadzieję na 5G, do PLUSA to nawet router za 250 złwystarczy o ile w ogóle korzystasz z agregacji LTE2600+1800 od tego operatora.
Póki co inwestowanie we wspólczesny sprzęt do tego operatora jest grubo na wyrost, dlatego podaj lokalizację ,to pozwala zobaczyć jak tam wyglada PLUS oraz infrastruktura pozostałych 3 operataorów i wtedy mozna myśleć o dalszych krokach.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
-
Lokalizacja 52.371839, 21.290437
Proszę w takim razie o informację na jaką sieć warto w tej lokalizacji zmienić oraz jaki router proponujecie zakupić, mam do końca umowy kilka miesięcy i już mogę przedłużyć albo za jakiś czas zmienić operatora.
Proszę w takim razie o informację na jaką sieć warto w tej lokalizacji zmienić oraz jaki router proponujecie zakupić, mam do końca umowy kilka miesięcy i już mogę przedłużyć albo za jakiś czas zmienić operatora.
-
- Guru bezprzewodowy
Na dziś wybór Plusa nie taki zły, dwie stacje bazowe z 5G2600 N41, jedyna opcja na przedłuzenie abonamentu to ze sprzętem do 5G zew. CPE 5G czyli H352-381+AX3, w ratach za 24x20+49 zł czyli 529 zł, warte ponad 2 ray tyle. Operatorzy NetWORKS i Play bez 5G3500 N78 w okolicy, PLAY ma na Koscielnej ale tolokalny BTS z sektorami na ciebie, ten na kominie ZEC to na razie tylko pozwolenie.
Na dziś tylko PLUS ma 5G, pozostali pseudo 5g2100 N1 w DSS z LTE2100.
Reasumując PLUS tylko przedłuzenie z wymienionym zestawem do 5G.
Na dziś tylko PLUS ma 5G, pozostali pseudo 5g2100 N1 w DSS z LTE2100.
Reasumując PLUS tylko przedłuzenie z wymienionym zestawem do 5G.