matek451 pisze: ↑2024-10-12, 08:50
Póki co to ten pobliski maszt Play gdzie wisi też NetWORKS ma tylko pozwolenie na N78 dla Play, pewnie kiedyś odpala, póki co cały klaster bez N78 a Orange/T-mobile z niego ubogo.
Ten T-mobile z N78 ma 2 sektor na Bieganów.
Ja mam podobnie, wszyscy operatorzy na pobliskich 2 masztach, komplety na LTE więc dziaja z dobrymi prędkościami ale chciałoby się popróbować z N78 bo sprzętu cała kupa, niedawno Orange powiesił graty na 3.5GHz, pozwolenie jest więc pozostaje czekać na odpalenie.
No na to też czekam, ale coś mi się wydaje ,że Play raczej postawił na nowy maszt ZYR3317A ,który w sumie już stoi , ma już przeprowadzone pomiary , stoi obok tego T-Mobile z N78 , i też ma skierowany sektor na Bieganów , więc też mogę się smakiem obejść....
Mig25 pisze: ↑2024-10-12, 08:04
Tak , Lock Cell na każde z pasm robiłem , nic to nie dawało.
U sąsiada obok już nie ma problemu ,żeby to n78 złapać.
Próbowałem anten parabolicznych . Problem w tym ,że 90stopni na zachód jest dużo bliżej nadajnik , ( ale zupełny golas) , i on wszystko przejmuje , a ten jest zasłonięty ścianą lasu zaraz za płotem.
Z drugiej strony nie ma co na siłę walczyć o jakiś szczątkowy sygnał z T-Mobile n78, skoro z Plusa mam LTE na wszystkich 4pasmach silny sygnał , i prędkości w 200Mbps nawet w szczycie.
Nadal jest to możliwe aby złapać te pasmo N78. 1,9km to nie jest daleko.
Nie widzę nic innego tylko 20m maszt ,wtedy może się zrównam z drzewami i go uchwycę, i pewnie nawet sygnał będzie dobry. Ale to chyba nielegalne...
A na tym poziomie z którego operuję ( max 2m ponad komin , czyli ok 10m) jest ciągle za nisko.
Kiedyś jakiś odbity sygnał na podłodze odbierałem ( wtedy pojawiało się N1 z tego masztu )ale w ogóle nie do użycia , pingi co najwyżej chodziły , strona żadna się nie chciała wgrać.
Tak jak pisałem , sąsiad to odbiera i na NR7103 ma prędkość nie spadającą 200Mbps także jak najbardziej odległość przy której da się to łapać ( u niego jest dużo dalej do tego lasu , no i też ma tunel na tym kierunku w postaci drogi) , no ale lasu nie pójdę wyciąć.
Mig25 pisze: ↑2024-10-12, 12:34
Nie widzę nic innego tylko 20m maszt ,wtedy może się zrównam z drzewami i go uchwycę, i pewnie nawet sygnał będzie dobry. Ale to chyba nielegalne...
A na tym poziomie z którego operuję ( max 2m ponad komin , czyli ok 10m) jest ciągle za nisko.
Kiedyś jakiś odbity sygnał na podłodze odbierałem ( wtedy pojawiało się N1 z tego masztu )ale w ogóle nie do użycia , pingi co najwyżej chodziły , strona żadna się nie chciała wgrać.
Tak jak pisałem , sąsiad to odbiera i na NR7103 ma prędkość nie spadającą 200Mbps także jak najbardziej odległość przy której da się to łapać ( u niego jest dużo dalej do tego lasu , no i też ma tunel na tym kierunku w postaci drogi) , no ale lasu nie pójdę wyciąć.
Ja bym moim sprzętem próbował. Jak potrzebuje to nawet na 20km łącze się ze stacją BTS. I prędkości nie najgorsze były.
@Mig ta stacja T-mobile jest dość nietypowa bo anteny na 3,5GHz to Huawei 32T32R czyli typowe dla Play, T-mobile wiesza z reguły 64T64R.Moze w tym tez jest coś na rzeczy z tym zasiegiem, ale zapewne te drzewa i azymut anten maja decydujacy wpływ.
To było na próbę na dachu ,czy coś <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> zatrybi. Też bym miał zagwostkę jak to w ogóle powiesić.
Miałem kompas , miałem azymut więc cierpliwie szukałem ,ale nic z tego.
Jak takie coś nie zadziałało , to i inne anteny nie dadzą rady.
Mig25 pisze: ↑2024-10-12, 17:24
To było na próbę na dachu ,czy coś <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> zatrybi. Też bym miał zagwostkę jak to w ogóle powiesić.
Miałem kompas , miałem azymut więc cierpliwie szukałem ,ale nic z tego.
Jak takie coś nie zadziałało , to i inne anteny nie dadzą rady.
Dopiero się okaże czy u mnie N78 zadziała, na 3,6km od stacji BTS. I to jest Play.
Montaz MC7010/MC889 w roli promiennika do anteny ofset z satelity zamiast konwertera to żaden problem 19x11 cm to jego wymiary, uchwyt mozna samemu zrobić z kawałka rurki PCV fi38 plus podstawka i ławo przykręcić do otworów montażowych, ewentualnie projekt i wydruk uchwytu na drukarce 3D.
matek451 pisze: ↑2024-10-12, 17:51
Montaz MC7010/MC889 w roli promiennika do anteny ofset z satelity zamiast konwertera to żaden problem 19x11 cm to jego wymiary, uchwyt mozna samemu zrobić z kawałka rurki PCV fi38 plus podstawka i ławo przykręcić do otworów montażowych, ewentualnie projekt i wydruk uchwytu na drukarce 3D.
To tak nie do końca. Bo musi wytrzymać w trudnych warunkach. Czasem potrafi być bardzo silny wiatr. A mc889 taki lekki nie jest.
Waży około 0.5 kg, zamocowany w uchwycie konwertera spokojnie daje sobieradę, sprawdzoneu klienta, wisi juzponad 2 lata.
Przy wietrze to bardziej obawiłabym się o czaszę SAT.
Mogę prosić o jakieś zdjęcia podglądowe jak by taki zestaw wyglądał ? Czasza jaka średnica? Rozumiem, że to działa na zasadzie, że antena offsetowa jak skierowana w kierunku nadajnika, a w miejscu konwertera jest zamontowany 889Pro i sygnał jest wzmocniony o odbicie z talerza? Tylko jak wtedy z tymi kątami ? Talerz jest wklęsły, a uchwyt idzie pod kątem względem talerza. Ustawianie na podstawie prób i błędów?
Mogę prosić o jakieś zdjęcia podglądowe jak by taki zestaw wyglądał ? Czasza jaka średnica? Rozumiem, że to działa na zasadzie, że antena offsetowa jak skierowana w kierunku nadajnika, a w miejscu konwertera jest zamontowany 889Pro i sygnał jest wzmocniony o odbicie z talerza? Tylko jak wtedy z tymi kątami ? Talerz jest wklęsły, a uchwyt idzie pod kątem względem talerza. Ustawianie na podstawie prób i błędów?
Tak jak piszesz. Tylko talerz musi być skierowany w dół. Jakieś 28 stopni. I najlepiej mieć telefon przy sobie, i być zalogowanym do routera. Aby mieć podgląd sygnału. I według tego korygować antena w prawo/lewo, i góra/dol. Tak aby uzyskać możliwie jak najlepszy sygnał.
Tak jak piszesz. Tylko talerz musi być skierowany w dół. Jakieś 28 stopni. I najlepiej mieć telefon przy sobie, i być zalogowanym do routera. Aby mieć podgląd sygnału. I według tego korygować antena w prawo/lewo, i góra/dol. Tak aby uzyskać możliwie jak najlepszy sygnał.
Czyli rozumiem, że jak ustawiamy talerz pod Hot Bird ok 30st w górę, to te ok 28st można ustawić w dół i względem uchwytu będzie to mniej więcej linia prosta/pozioma, którą chcemy osiągnąć do nadajnika. Oczywiście zachowując kąt "patrzenia" routera na talerz jak to robi konwerter. Są może jakieś mierniki, które potrafią sprecyzować ustawienia? Takie jak są do ustawień anten satelitarnych? Takie coś znalazłem :
Te mierniki to są nie bardzo. Szkoda że zdjęcia nie można wstawić, to bym Ci pokazał jak antena ma być ustawiona. Ona mocno patrzy w dół, ja Ci źle napisałem. Tylko ja używam MikroTik, więc tutaj jest specjalny promiennik.
Standardowo antena sat mametalowy uchwyt z podziałką do ustawiania kata elewacji , tak aby patrzyław górę,np.u mnie do sat około 30 stopni, do internetu odwracam ten uchwyt i mam wtedy mozliwość ustawienia anteny w dół, takze ookreslony kąt na tej podziace, inny sposób to montaż anteny do góry nogami.Daje to taki mniej wiecej efekt jak z tym rozwiązaniem https://yagi.pl/paraboliczna-antena-dua ... 4-hv-2x-nz
A miernikiem sygnału i tak sa parametry pokzywane w przypadku MC889 na stronie 192.168.254.1 jeśli toon mabyć promiennikiem, w przypadku tego typu promiennika https://pl.aliexpress.com/item/10050050 ... pt=glo2pol i routera Mikrotika parametry pokazuje router.
matek451 pisze: ↑2024-10-14, 07:59
Standardowo antena sat mametalowy uchwyt z podziałką do ustawiania kata elewacji , tak aby patrzyław górę,np.u mnie do sat około 30 stopni, do internetu odwracam ten uchwyt i mam wtedy mozliwość ustawienia anteny w dół, takze ookreslony kąt na tej podziace, inny sposób to montaż anteny do góry nogami.Daje to taki mniej wiecej efekt jak z tym rozwiązaniem https://yagi.pl/paraboliczna-antena-dua ... 4-hv-2x-nz
A miernikiem sygnału i tak sa parametry pokzywane w przypadku MC889 na stronie 192.168.254.1 jeśli toon mabyć promiennikiem, w przypadku tego typu promiennika https://pl.aliexpress.com/item/10050050 ... pt=glo2pol i routera Mikrotika parametry pokazuje router.
To ja mam inny promiennik. Wygląda podobnie, ale to nie to samo.
Zeusek pisze: ↑2024-10-12, 15:24
Bajery typu NFC i MESH, jak nie potrzebujesz to nie dopłacaj, nie warto.
proszę o wytłumaczenie zatem czy na pewno osiągi są takie same ponieważ Pro ma przekrój kwadratowy a zwykły taki owalny;
skoro piszą że anteny kierunkowe są umieszczone na przednim panelu to zastanawiam się nad ich umiejscowieniem i zyskiem
tak przy okazji to te Plusowe są tylko z napisem Plus na obudowie i beż żadnych innych ograniczeń narzuconych przez operatora ?
Zeusek pisze: ↑2024-10-12, 15:24
Bajery typu NFC i MESH, jak nie potrzebujesz to nie dopłacaj, nie warto.
proszę o wytłumaczenie zatem czy na pewno osiągi są takie same ponieważ Pro ma przekrój kwadratowy a zwykły taki owalny;
skoro piszą że anteny kierunkowe są umieszczone na przednim panelu to zastanawiam się nad ich umiejscowieniem i zyskiem
tak przy okazji to te Plusowe są tylko z napisem Plus na obudowie i beż żadnych innych ograniczeń narzuconych przez operatora ?
Oczywiście że różnica będzie. Teraz już nikt sprzętu nie branduje. Soft wszędzie jest taki sam.