MC889 zawiesza się przy torrentach
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
MC889 zawiesza się przy torrentach
Cześć,
mam MC889 zamontowany ładnie na balkonie, ma widoczność do BTS Orange z N78, ma kartę Flex Unlimited i generalnie działa ekstra - speedtesty po kilkaset mbitów, tak 400 - 800mbit, upload do 100, no bajka.
Ale jak uruchomię torrenty, szczególnie parę sztuk naraz i popularnych, jak transmisja przekracza ok 100 mbit - modem zalicza zwiechę i wymaga prądowego restartu, żeby internet wrócił. Modem jest zasilany oryginalnym POE injectorem ZTE 15W 48V 0,31 A.
Rozumiem że mogę sobie podmienić zasilacz jeszcze do testów, ale może ktoś się spotkał z tym problemem? Latają Wam torrenty "pełną rurą" na 5G na ZTE MC889 bez problemu? Modem kupiłem na allegro jako używkę za ok 1200zł, ale poza zwiechami z torrentami, działa idealnie - żadnych uwag, płynna praca, bez utraty jakości w stosunku do wcześnieszego, kablowego UPC.
mam MC889 zamontowany ładnie na balkonie, ma widoczność do BTS Orange z N78, ma kartę Flex Unlimited i generalnie działa ekstra - speedtesty po kilkaset mbitów, tak 400 - 800mbit, upload do 100, no bajka.
Ale jak uruchomię torrenty, szczególnie parę sztuk naraz i popularnych, jak transmisja przekracza ok 100 mbit - modem zalicza zwiechę i wymaga prądowego restartu, żeby internet wrócił. Modem jest zasilany oryginalnym POE injectorem ZTE 15W 48V 0,31 A.
Rozumiem że mogę sobie podmienić zasilacz jeszcze do testów, ale może ktoś się spotkał z tym problemem? Latają Wam torrenty "pełną rurą" na 5G na ZTE MC889 bez problemu? Modem kupiłem na allegro jako używkę za ok 1200zł, ale poza zwiechami z torrentami, działa idealnie - żadnych uwag, płynna praca, bez utraty jakości w stosunku do wcześnieszego, kablowego UPC.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: MC889 zawiesza się przy torrentach
Pewnie zabijasz mu procesor ilością pakietów jakie masz router ma do przerutowania w każdej sekundzie. Nie transfer ma tu znaczenie ile ilość pakietów.
-
Ale zaraz zaraz, łaski nie robi, ma działać. Rozumiem że problem może wynikać z dużej liczby pakietów, ale modem za tysiaka nie powinien się ot tak zawieszać. Stąd pytanie o doświadczenia innych użytkowników.
-
- Guru bezprzewodowy
A dlaczego modem za tysiaka nie powinien , może za dwa tysiaki nie powinien 
Jak MF889 tak robi , to nie wiem czy znajdzie się jakiś co tego nie robi.
W programie do torrentów ustawia się chyba jakieś limity połączeń ,limity prędkości , może tak to wyżyłowałeś ,że i światłowód tego nie wytrzyma

Jak MF889 tak robi , to nie wiem czy znajdzie się jakiś co tego nie robi.
W programie do torrentów ustawia się chyba jakieś limity połączeń ,limity prędkości , może tak to wyżyłowałeś ,że i światłowód tego nie wytrzyma

-
Nie no Panowie, to nie jest mój pierwszy mobilny sprzęt. Ogólnie torrenty potrafią zamulić łącze, na ADSLu pingi były czterocyfrowe i wypadały, na LTE było lepiej, na DOCSISie tylko lekko rosły a latać potrafiło pół gigabita, ale tutaj jak urządzenie dostanie trochę ruchu to się tak zawiesza, że w ogóle nie ma dostępu do internetu, do momentu restartu urządzenia. Moim zdaniem to może być wada tej konkretnej sztuki, ale nie mam drugiej na podmianę, żeby porównać.
Oczekuję od drogiego sprzetu stabilności, jakby mi się zawieszał dziesięcioletni Hilink na usb to bym pewnie nie zakładał wątku.
Oczekuję od drogiego sprzetu stabilności, jakby mi się zawieszał dziesięcioletni Hilink na usb to bym pewnie nie zakładał wątku.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
To są przykładowo router które się nie zawieszą takich warunkach (sprawdzone empirycznie), ale kosztują kilka tys. dolców.
https://cradlepoint.com/products/endpoi ... expandable
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
A moja rada nie piracić, jak stać Cię na sprzęt za tysiaka, to i na legalne treści chyba też.
-
- Stały użytkownik forum
Jak jesteś podpięty do MC889, bezpośrednio czy przez T3000 który był w zestawie?
Jak przez T3000 to może ten badziewny router nie daje rady z ilością pakietów albo połączeń do wielu peerów.
Jak przez T3000 to może ten badziewny router nie daje rady z ilością pakietów albo połączeń do wielu peerów.
-
Ja mam taki sam problem i mam MC889 w trybie bridge'a połączony do 2 x T5400 w trybie mesh.
Zgłosiłem problem do suportu, nawet odzwyał się do mnie tester, ale od 2-3 miesięcy nic się nie dzieje.
Dodam, że nawet liczbę globalnych połączeń zmniejszyłem do 20 a per torrent do 5. I nadal po jakimś czasie to się dzieje.
Zgłosiłem problem do suportu, nawet odzwyał się do mnie tester, ale od 2-3 miesięcy nic się nie dzieje.
Dodam, że nawet liczbę globalnych połączeń zmniejszyłem do 20 a per torrent do 5. I nadal po jakimś czasie to się dzieje.
-
U mnie to samo niestety. MC889 a za nim PC z OPNsense i zgon przy torrentach po losowym czasie, ale z reguły w ciągu kilkunastu minut.
Żeby było ciekawie to Huawei B818 jest stabilny jak skała w tych samych warunkach (poza brakiem obsługi 5G).
Żeby było ciekawie to Huawei B818 jest stabilny jak skała w tych samych warunkach (poza brakiem obsługi 5G).
-
Znalazłem identyczny problem na reddicie, niestety bez rozwiązania.
Czy jest ktoś, komu MC889 działa bez problemu przy oporowym torrentowaniu? Nic specjalnego na nim nie robię, nie da się niczego pobrać w całości - - po nastu procentach wysypie się na pierwszym lepszym filmie z zatoki.
https://www.reddit.com/r/torrents/comme ... orrenting/
Czy jest ktoś, komu MC889 działa bez problemu przy oporowym torrentowaniu? Nic specjalnego na nim nie robię, nie da się niczego pobrać w całości - - po nastu procentach wysypie się na pierwszym lepszym filmie z zatoki.
https://www.reddit.com/r/torrents/comme ... orrenting/
Ostatnio zmieniony 2024-10-13, 21:38 przez fafarafa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
U mnie działa dobrze - tj nie wiesza się, ale potrafi mocno przyblokować WWW.
Tyle, że ja mam zasilony przez zasilacz buforowy 12V + przetwornica na 54V + adapter gigabit POE Mikrotika, może w zasilaczu leży problem ?
Miałem ostatnio MC7010, który gubił LAN co jakiś czas i właśnie to zasilacz/injector był przyczyną.

U mnie jest w trybie bridge, podłączony do WAN w Asus Tuf-AX3000, następnie do ZTE T5400 i dopiero do komputera. Średni ping około 40ms, transfer 200mbit (lejek t-mobile), w sieci wewnętrznej lecą transfery ok 900mbit.
Tyle, że ja mam zasilony przez zasilacz buforowy 12V + przetwornica na 54V + adapter gigabit POE Mikrotika, może w zasilaczu leży problem ?
Miałem ostatnio MC7010, który gubił LAN co jakiś czas i właśnie to zasilacz/injector był przyczyną.

U mnie jest w trybie bridge, podłączony do WAN w Asus Tuf-AX3000, następnie do ZTE T5400 i dopiero do komputera. Średni ping około 40ms, transfer 200mbit (lejek t-mobile), w sieci wewnętrznej lecą transfery ok 900mbit.
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli standardowo jest PoE z 48V to wymiana na 54V to dość ryzykowne podejście , a już na 100% nie jest to zasługa tego ( bo zakładam ,że masz standardowy 10m kabel , a nie zmienioną skrętkę o mniejszym przekroju przewodów i wydłużoną do 100m ) . Tylko w tym drugim przypadku jeszcze podwyższanie napięcia miałoby jakiś sens .
W samym modemie jest przetwornica na wejściu ,która najpierw obniża napięcie do 12V a później następna niżej , więc wystarczy ,że na końcu skrętki napięcie pod obciążeniem będzie o parę voltów wyższe , pójdzie nawet na 15V ( tyle ,że prąd przez skrętkę będzie w porywach 1A..)
W każdym razie może się okazać ,że te kilka voltów wyższe napięcie spowoduje uszkodzenie tej przetwornicy wejściowej ....
Co trzeba zrobić ,żeby obciążyć bardzo MC889 torrentami ? Dla testów przetestuję MC889A PRO , czy to spowoduje zablokowanie...
Instaluje się transmission ,i później jak kojazę jakieś pliki z rozszerzeniem torrent trzeba mieć ... Ile , jakich ?
W samym modemie jest przetwornica na wejściu ,która najpierw obniża napięcie do 12V a później następna niżej , więc wystarczy ,że na końcu skrętki napięcie pod obciążeniem będzie o parę voltów wyższe , pójdzie nawet na 15V ( tyle ,że prąd przez skrętkę będzie w porywach 1A..)
W każdym razie może się okazać ,że te kilka voltów wyższe napięcie spowoduje uszkodzenie tej przetwornicy wejściowej ....
Co trzeba zrobić ,żeby obciążyć bardzo MC889 torrentami ? Dla testów przetestuję MC889A PRO , czy to spowoduje zablokowanie...
Instaluje się transmission ,i później jak kojazę jakieś pliki z rozszerzeniem torrent trzeba mieć ... Ile , jakich ?
-
U mnie wystarczy pierwszy lepszy torrent który jest na tyle popularny, żeby osiągnąć kilkadziesiąt mbit na downloadzie.
Weź jakąś dystrubucję linuxa na testy, one się szybko ściągają. Jeśli ściągniesz całą, to u Ciebie działa dobrze, u mnie nie ma takiej opcji. Podmienię zasilacz na testy i napiszę czy pomogło.
Weź jakąś dystrubucję linuxa na testy, one się szybko ściągają. Jeśli ściągniesz całą, to u Ciebie działa dobrze, u mnie nie ma takiej opcji. Podmienię zasilacz na testy i napiszę czy pomogło.
-
- Guru bezprzewodowy
Myślisz ,że to było ok do testów:

Ściągnęło się szybko , i w międzyczasie mogłem wchodzić po web MC889A PRO bez problemu.
Może to problem routera jest ? Próbowałeś bezpośrednio wpiąć w kompa gdzie ten klient torrentów jest ? bez T3000 czy T5400 ? Ja ich nie używam , mam swój router.

Ściągnęło się szybko , i w międzyczasie mogłem wchodzić po web MC889A PRO bez problemu.
Może to problem routera jest ? Próbowałeś bezpośrednio wpiąć w kompa gdzie ten klient torrentów jest ? bez T3000 czy T5400 ? Ja ich nie używam , mam swój router.
-
- Stały użytkownik forum
Może być też kwestia kabla. Pytanie czy oryginalny, czy własny, jaka długość i jak był traktowany.
- wojteks
- *** Administrator ***
To były prędkości rzędu 27MB/s czyli 220Mbps, ściągaj kilka różnych dystrybucji równocześnie i zdejmij ograniczenia z torrenta (ilość połączeń itp.)
Jeżeli nie masz zewnętrznego IP i wysokiego uploadu to raczej ciężko będzie wysycić łącze.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Dodałem więcej torrentów , ograniczeń żadnych ten Transmission nie miał wrzuconych ,zwiekszyłem tylko liczbę max aktywnych pobierań.
I wszystko ok , strona web MC889A Pro działa ok.
Te 220Mbps to może być górna granica mojego połącznenia niestety. Ale z tego co rozumiem to nie prędkości są tu problemem , tylko samo to ,że jest torrent...
No i to też nie jest MC889 na SX62 , tylko MC889A PRO na SX65...

Akurat się złapało ,że jest DL 6MB/s ,ale to skacze nawet od 400kB/s do 30MB/s.. Ale UL ciągle 0 , widać wszyscy już to mają
I wszystko ok , strona web MC889A Pro działa ok.
Te 220Mbps to może być górna granica mojego połącznenia niestety. Ale z tego co rozumiem to nie prędkości są tu problemem , tylko samo to ,że jest torrent...
No i to też nie jest MC889 na SX62 , tylko MC889A PRO na SX65...

Akurat się złapało ,że jest DL 6MB/s ,ale to skacze nawet od 400kB/s do 30MB/s.. Ale UL ciągle 0 , widać wszyscy już to mają

-
Standard POE zakłada i do 57V na kablu (niektóre switche poe w trybie EXTEND dają takie napięcie)Mig25 pisze: ↑2024-10-15, 22:08 Jeśli standardowo jest PoE z 48V to wymiana na 54V to dość ryzykowne podejście , a już na 100% nie jest to zasługa tego ( bo zakładam ,że masz standardowy 10m kabel , a nie zmienioną skrętkę o mniejszym przekroju przewodów i wydłużoną do 100m ) . Tylko w tym drugim przypadku jeszcze podwyższanie napięcia miałoby jakiś sens .
Oj nie chcesz wiedzieć jak mam to zrobione - z braku chęci ładowania się na bardzo dużą drabinę (przewieszka 15m, ale na 7 metrach i muszę łapać w połowie kilka razy opaskami) to mam puszczone z garażu (zasilacz buforowy 12v, przetwornica 54v) do domu, gdzie jest to rozdzielone na injectorze właśnie na zasilanie POE dla MC889, zasilanie POE do kamery IP na domu i przetwornicą step-down na 12V zasilania do routera ASUS TUF-AX3000.
O dziwo działa to wszystko na tej skrętce piątej kategorii, ale właśnie musiałem nieco podbić napięcie bo kamera świrowała.
Ogólnie to było dużo prościej wcześniej jak stał mikrotik, bo ten akceptuje od 5 do 60V na wejściu, ale z powodu niespecjalnej wydajności musiałem podmienić na ASUSA i stąd dodatkowa przetwornica POE -> 12V 1A. Miałem jeszcze w planach tego ZTE T5400 podpiąć pod to zasilanie buforowe ze skrętki, ale dałem sobie spokój - pociągnę jak człowiek kabelek 2x1.5mm2 z zasilacza buforowego i kiedyś to zrobię jak należy - póki co działa od pół roku perfect - zarówno MC889 jak i MC7010 chodzą OK.
No i się nie wiesza, wkurza tylko 1 restart co około 20-30 godzin, ale to pewnie już przez operatora wymuszony - pomimo stałego zewnętrzego IP w t-mobile to każdy router mi się rozłączał na 2-3 minuty średnio raz na dobę ( mam włączony watchdog i przez to też to rozłączenie chwilę trwa bo się router wtedy restartuje).
-
- Guru bezprzewodowy
Tak standard zakłada, ale jak sam piszesz jest tam magiczne "do".
Skąd wiesz , że Mikrotik akceptuje napięcie do 60V ? Pewnie z jego tabliczki znamionowej, i to jest ok.
Tyle że na tabliczkach znamionowych MC7010, MC889 czy MC889A PRO jest napisane napięcie 48V.
Z kolejnie strony Huawei N5368x ,czy inne pohuaweiowskie klony w stylu Brovi H352-381 mają zasilanie na poziomie 19V , jakiś chiński zewnętrzny ma zasilacz 24V , to samo MF258... Czy he też odważył byś się zasilić 57V bo tak mówi standard ?
Od razu mówię, że mam takiego spalonego N5368x , bo właśnie to zrobił poprzedni właściciel.
Skąd wiesz , że Mikrotik akceptuje napięcie do 60V ? Pewnie z jego tabliczki znamionowej, i to jest ok.
Tyle że na tabliczkach znamionowych MC7010, MC889 czy MC889A PRO jest napisane napięcie 48V.
Z kolejnie strony Huawei N5368x ,czy inne pohuaweiowskie klony w stylu Brovi H352-381 mają zasilanie na poziomie 19V , jakiś chiński zewnętrzny ma zasilacz 24V , to samo MF258... Czy he też odważył byś się zasilić 57V bo tak mówi standard ?
Od razu mówię, że mam takiego spalonego N5368x , bo właśnie to zrobił poprzedni właściciel.
-
Zawsze jest ryzyko. Na przykład miałem ponad 100 netisów WF2419D - większość działała na 12.8V (zasilanie z kamer), ale z 10 sztuk poszło z dymem na dzień dobry jak im się te 12.8V podało - ten sam model.
Np. Ubiquiti NS2 Loco działa na 12.8Volta, ale nie daj boże go mocno obciążać bo zwiechy łapie
Czasem się kombinuje jak brakuje kabli, a klient blisko.
Np. Ubiquiti NS2 Loco działa na 12.8Volta, ale nie daj boże go mocno obciążać bo zwiechy łapie

Czasem się kombinuje jak brakuje kabli, a klient blisko.
-
- Guru bezprzewodowy
No tak , zawsze jest ryzyko.... Też przykładowo działał u mnie switch Mercusys MS105G na zasilaniu 12V ( standardowy zasilacz ma 9V) , i to dobre blisko 2 lata... Aż pewnego dnia odłączyłem mu na chwilę zasilanie i za jakąś chwilę podłączyłem ( może to 10s nie było , ale też nie było to od razu , poniżej 2s ), no i był jeden strzał , trochę dymu i smrodu. No i z jednej strony wydawać się mogło ,że jak już tyle czasu jest ok to ,że przetwornica to wytrzymuje, a z drugiej strony takie coś... Ledwo się w gwarancji wyrobiłem
Ale następny też ma podane 12V i już działa ponad rok...

-
Zamykając wątek, rozwiązałem problem przez zmianę urządzenia ;-)
Na Huawei h312-371 problem nie występuje, można ciągnąć z torrentów najnowsze dystrybucje linuxa ile dusza zapragnie.
Na Huawei h312-371 problem nie występuje, można ciągnąć z torrentów najnowsze dystrybucje linuxa ile dusza zapragnie.
-
Już naprawdę kończąc wątek:
-Zawieszający się router trafił ostatecznie na reklamację / rękojmię do sprzedawcy z allegro.
-Sprzedawca odesłał na serwis do ZTE, ZTE stwierdziło brak części i w związku z tym mam otrzymać zwrot pieniędzy.
Polecam sprzedającego MD-KOM1 z allegro i firmę ZTE za proklienckie podejście ;-)
-Zawieszający się router trafił ostatecznie na reklamację / rękojmię do sprzedawcy z allegro.
-Sprzedawca odesłał na serwis do ZTE, ZTE stwierdziło brak części i w związku z tym mam otrzymać zwrot pieniędzy.
Polecam sprzedającego MD-KOM1 z allegro i firmę ZTE za proklienckie podejście ;-)