Programy DOSowe uruchamianie z pamieci USB

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pluskwa_skarzysko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Programy DOSowe uruchamianie z pamieci USB

Post autor: pluskwa_skarzysko »

Witam.to znowu ja i moje dziwne problemy :D
Dzisiaj wpadłem na ganialny pomysł.żeby stworzyć USB-HDD z dosem.i uruchamiać na nim Subiekta 4. stworzyłem bootowalny napęd na karcie pamięci SD 512 MB. dorzuciłem do tego w/w program.uruchamiam komputer..i wyskakuje jakiś błąd...ze..."za dużo otwartych okien,zwiększ liczbę okien w pliku config.sys".
Teraz moje pytania do Was.
1.czy jeżeli uruchomię program na karcie SD to czy będą sie tam zapisywać dane z tego programu?
2. czy mogę drukować na drukarce USB.jeżeli Subiekt nie widzi takiego portu ( tylko LPT)
3.dlaczego nie mam polskich znaków? ;/
4.jak zniwelować wyskakujący blad

poradźcie coś....naprawdę to ważne dla mnie by takie dane przechowywac na karcie pameici a nie na dysku twardym...

Pozdrawiam :)
Instrukcja została napisana tylko dla systemu Windows, bo użytkownicy Linuksa sami sobie poradzą, a użytkownicy Mac'ów przyzwyczajeni są, że ich wszyscy olewają ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Programy DOSowe uruchamianie z pamieci USB

Post autor: Jo_gurt »

pluskwa_skarzysko pisze:"za dużo otwartych okien,zwiększ liczbę okien w pliku config.sys".
Google nic nie wie na temat takiego bledu, dobrze przepisales?
pluskwa_skarzysko pisze:2. czy mogę drukować na drukarce USB.jeżeli Subiekt nie widzi takiego portu ( tylko LPT)
Bardzo watpie
pluskwa_skarzysko pisze:3.dlaczego nie mam polskich znaków? ;/
A zaladowales sterownik z polska mapa klawiatury? keybrd4.sys zdaje sie
pluskwa_skarzysko pisze:4.jak zniwelować wyskakujący blad
Wrzuc zawartosc config.sys'a

Inna sprawa to taka, ze mozesz te sprobowac odpalac Subiekta emulatorem Dosa (DOSBox) pod linuksem zainstalowanym na SD, np Damn Small Linux
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

pluskwa_skarzysko pisze:1.czy jeżeli uruchomię program na karcie SD to czy będą sie tam zapisywać dane z tego programu?
To zależy od programu i jego konfiguracji. Teoretycznie tak powinno być.
pluskwa_skarzysko pisze:2. czy mogę drukować na drukarce USB.jeżeli Subiekt nie widzi takiego portu ( tylko LPT)
Chyba są specjalne programy pod DOSa, które umożliwiają dostęp do drukarek USB. Wiem, że Insert chyba taki programik ma. Chociaż nie wiem czy to nie był programik pod windowsa dla programów pracujących w oknie DOSa.
pluskwa_skarzysko pisze:3.dlaczego nie mam polskich znaków? ;/
Bo w DOSie, potrzebujesz paru sterowników, żeby te znaki były a do tego było parę standardów i jak będziesz miał inny, to znaków nie będzie.
pluskwa_skarzysko pisze:4.jak zniwelować wyskakujący blad
Jaki błąd?? :zdziwko:

[ Dodano: 2008-01-25, 13:59 ]
pluskwa_skarzysko pisze:."za dużo otwartych okien,zwiększ liczbę okien w pliku config.sys".
A, o to chodziło. Może nie chodziło o okna tylko o bufory, czy jak tam się to zwało pod DOSem??

EDIT:
Zobacz np. tu >KLIK<
Aby zwiększyć liczbę buforów dodajesz w pliku config.sys:

Kod: Zaznacz cały

buffers=xx
gdzie xx to wymagana liczba, może również chodzić o files=yy
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Raczej watpie, zeby USB dzialalo pod DOSem w ogole jako interfejs szeregowy, ale ktos moze cos wyczarowal przez lata :)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Jo_gurt pisze:Raczej watpie, zeby USB dzialalo pod DOSem
Może masz racje. Czytałem coś o tym ostatnio, ale problem mnie nie dotyczył wiec nie wnikałem. Na 99% była możliwość pracy drukarki USB pod tego typu programem. Ale faktycznie mogło to być pod Windowsem w "oknie DOSa".
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
pluskwa_skarzysko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: pluskwa_skarzysko »

pomęczyłem sie i prawie osiągnąłem to o co mi chodziło.
po pierwsze...błąd o tych oknach wyskakiwał ponieważ na karcie nie było pliku config.sys. :niepewny:
wrzuciłem plik keybrd4.sys i polska czcionka sie pojawiła. :hyhy:
program zapisuje ustawienia bezproblemowo wiec i z danymi nie będzie problemu....
pozostaje jedynie problem drukowania...;/ jest taki program o którym mówicie..naszukałem sie w googlach.ale on działa tylko przy wersji subiekta 5.na dodatek tylko pod windą ;/ a tu mam jedynie dos..i to dos w pełnym znaczeniu tego słowa..system składający sie z 3 plików.... :hyhy:
jedynym wyjściem będzie chyba zapisywanie danych do pliku i drukowanie z pliku już pod Windowsem...
dzięki wszystkim za porady :) za to lubię to forum :) :ok: :zdrowko:
Instrukcja została napisana tylko dla systemu Windows, bo użytkownicy Linuksa sami sobie poradzą, a użytkownicy Mac'ów przyzwyczajeni są, że ich wszyscy olewają ;)
ODPOWIEDZ