Jaki internet 5G wybrać?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki internet 5G wybrać?
Cześć. Mieszkam w bloku Słowiańska 8 78-400 Szczecinek, niestety po kablu max prędkość to tylko 150/15 mbps. Do pracy potrzebujemy (w kilka osób) minimum około 300 mbps pobierania i 50-80 mbps wysyłania. Miesięcznie zużywamy 1000-2000 gb. Jaki sprzęt, internet wybralibyście na moim miejscu i od jakiego operatora?
Na dzień dzisiejszy znalazłem takie opcje:
1. 40 zł REDBULL MOBILE niby bez żadnego limitu https://www.redbullmobile.pl/
2. Opcja 50 zł karta SIM nielimitowana do 26 roku życia https://www.t-mobile.pl/c/oferta-specja ... r-of-youth
3. Kupowanie co miesiąc startera T-Mobile z limitem GB
Do tego myślę nad zakupieniem tego potwora: https://zteshop.pl/zestaw-zte-mc889a-pr ... idu-czarny
Zrobiłem speedtesty ze starterów wszystkich operatorów i za oknem wyniki wyglądają tak (download/upload/ping):
T-Mobile 670/94,2/24
Plus 78,9/13,8/24
Orange 268/2,04/39
Play 350/37,5/27
Na mapie znalazłem 2 btsy z których mógłbym skorzystać, jeden jakieś 400 metrów od domu Play 5G 2100MHz, drugi trochę dalej T-Mobile 5G 3500MHz i 2100MHz. Najbardziej sensowny wydaje mi się być tutaj T-Mobile, ale obawiam się o lejki plus straszą, że ich karty SIM nie działają w routerach/modemach. Nie chcę się wiązać na dłużej niż 12 miesięcy umowami/abonamentami bo za rok światłowód inwestycje ma podłączyć tu światłowód.
Na dzień dzisiejszy znalazłem takie opcje:
1. 40 zł REDBULL MOBILE niby bez żadnego limitu https://www.redbullmobile.pl/
2. Opcja 50 zł karta SIM nielimitowana do 26 roku życia https://www.t-mobile.pl/c/oferta-specja ... r-of-youth
3. Kupowanie co miesiąc startera T-Mobile z limitem GB
Do tego myślę nad zakupieniem tego potwora: https://zteshop.pl/zestaw-zte-mc889a-pr ... idu-czarny
Zrobiłem speedtesty ze starterów wszystkich operatorów i za oknem wyniki wyglądają tak (download/upload/ping):
T-Mobile 670/94,2/24
Plus 78,9/13,8/24
Orange 268/2,04/39
Play 350/37,5/27
Na mapie znalazłem 2 btsy z których mógłbym skorzystać, jeden jakieś 400 metrów od domu Play 5G 2100MHz, drugi trochę dalej T-Mobile 5G 3500MHz i 2100MHz. Najbardziej sensowny wydaje mi się być tutaj T-Mobile, ale obawiam się o lejki plus straszą, że ich karty SIM nie działają w routerach/modemach. Nie chcę się wiązać na dłużej niż 12 miesięcy umowami/abonamentami bo za rok światłowód inwestycje ma podłączyć tu światłowód.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Jaki internet 5G wybrać?
T-Mobile stosuje jakieś dziwne zagragra a to lejki a to ograniczenia. Najbardziej sensowne wydaje się Orange, wieże mają wspólne z T-Mobile i będzie 5G3600. Jeśli jeszcze nie mają 5G3600 to będą w ramach N.
Flex masz bez limitu internet za 80zł.
Flex masz bez limitu internet za 80zł.
MC888 -> Orange
- onken
- ** Moderator **
Skąd pomysł że Orange w ramach N będzie miał dzielone n78 wspólnie ?
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Gdzie napisałem że będą dzielić N78 wspólnie ?
Jeżeli ma TM to i Orange będzie miało (prawdopodobnie), Orange do końca roku zamierza uruchomić około 800 nadajników 5G3600 i logiczne że zapewne uruchomią wszędzie tam gdzie TM już nadaje.
Jeżeli ma TM to i Orange będzie miało (prawdopodobnie), Orange do końca roku zamierza uruchomić około 800 nadajników 5G3600 i logiczne że zapewne uruchomią wszędzie tam gdzie TM już nadaje.
MC888 -> Orange
-
- Stały użytkownik forum
@onken
Wydaje mi się (patrząc na parametry sygnału i to że CPE ustawiłem kierunkowo na ten BTS), że u siebie N78 w Orange łapię właśnie z BTS Networks gdzie pozwolenie ma T-Mobile. Testy pewnie widziałeś w innym temacie, DL podskakuje w nocy ponad 900 Mbps, a UL ponad 200 Mbps.
Wydaje mi się (patrząc na parametry sygnału i to że CPE ustawiłem kierunkowo na ten BTS), że u siebie N78 w Orange łapię właśnie z BTS Networks gdzie pozwolenie ma T-Mobile. Testy pewnie widziałeś w innym temacie, DL podskakuje w nocy ponad 900 Mbps, a UL ponad 200 Mbps.
-
- Guru bezprzewodowy
Pasmo N78 nie ma nic wspólnego z NetWorks, Orange jest daleko w tyle za T-mobile, ma ponad 2 tys. lokalizacji z N78 ale gros z nich to sa i tak ze stacji bazowych T-mobile bo operatorzy na zasadzie wzajemności wpuszczają partnera na swoje maszty z N78, T-mobile wiekszość to z własnych pozwoleń aczęść z Orange ale to nie działajak w NetWorks z automatu,sa rejony gdzie Orange ma więcej pozwoleń niż T-MOBILE więc fioletowy musi się ratować taką współpracą, w ramach rewanżu T-MOBILE wpuszcza Orange na N78 tam gdzie pomarańczowy nie ma pozwoleń. Raczej nie spodziewam się że Orange dorówna szybko T-MOBILE.
Szczecinek to idealny przykład,Orange nie ma tam zadnego pozwoleni n N78,korzysta z jednej stacji bazowej T-mobile na N78 przy Wyszyńskiego, T-mobile ma jeszcze 2, na Sikorskiego i Winnicznej.
Pierwszy sektor z Wyszyńskiego na twój kierunek,pozostale nie świecą na ciebie.
Brak screenów z NetMONSTER dla T-MOBILE na telefonie, speedtest w domu czy na zewnątrz?
Tosamo dla Orange i PLAY bo on ma BTS-a na Wyszyńskiego 90 z N78i sektor 1 też na ciebie, PLAY dziala na sprzęcie ERICSSONA ,z mniejszymi mocami.
To 800 stacji bazowych zapowiadane przez Orange wcale nie oznacza ze będą to uruchomienia na ich pozwoleniach.
A co do polityki T-mobile w kwestii wpuszczania na N78 , lejków itp to oddzielny temat.
Szczecinek to idealny przykład,Orange nie ma tam zadnego pozwoleni n N78,korzysta z jednej stacji bazowej T-mobile na N78 przy Wyszyńskiego, T-mobile ma jeszcze 2, na Sikorskiego i Winnicznej.
Pierwszy sektor z Wyszyńskiego na twój kierunek,pozostale nie świecą na ciebie.
Brak screenów z NetMONSTER dla T-MOBILE na telefonie, speedtest w domu czy na zewnątrz?
Tosamo dla Orange i PLAY bo on ma BTS-a na Wyszyńskiego 90 z N78i sektor 1 też na ciebie, PLAY dziala na sprzęcie ERICSSONA ,z mniejszymi mocami.
To 800 stacji bazowych zapowiadane przez Orange wcale nie oznacza ze będą to uruchomienia na ich pozwoleniach.
A co do polityki T-mobile w kwestii wpuszczania na N78 , lejków itp to oddzielny temat.
-
- Początkujący użytkownik forum
Speedtest robiłem telefonem z 5G wyciągając rękę za okno.
A okna mam jedynie w stronę tego masztu Play'a na ul. Słowiańska 36.
Czyli co, najsensowniejsza opcja to T-Mobile i ZTE MC889A PRO 5G wycelowany w Sikorskiego 28? Swoją drogą centrum 38 000 miasta i brak światłowodu w bloku - xD
A okna mam jedynie w stronę tego masztu Play'a na ul. Słowiańska 36.
Czyli co, najsensowniejsza opcja to T-Mobile i ZTE MC889A PRO 5G wycelowany w Sikorskiego 28? Swoją drogą centrum 38 000 miasta i brak światłowodu w bloku - xD
-
- Stały użytkownik forum
Ja mieszkam w milionowym mieście i nie mam światłowodu, bo jakiś kretyn z Orange kiedyś za**bał się w akcji doprowadzając światło tylko do jednego mieszkania z kilkunastu w 1. budynku bez robienia rozdzielni i pozwolenia na przepuszczenie kabla dalej, a kolejne 2 budynki mają problem.tau_Ceti_e pisze: ↑2024-10-23, 12:06 Swoją drogą centrum 38 000 miasta i brak światłowodu w bloku - xD
-
- Guru bezprzewodowy
Nadal brak screenów z https://play.google.com/store/apps/deta ... l=pl&gl=US na telefonie wystawionym zaokno podczas testów dla wszystkich operatorów.