dosyć długo już korzystam z internetu mobilnego Play (Virgin) (pre paid kupowany co miesiąc nowy sim) ale jeśli można coś ulepszyć to dlaczego nie.
Korzystam z routera Huawei B628-265 na LTE+ (Agregacja 1800+2100 MHz). Nie narzekam na transfery chociaż wiadomo, zawsze może być lepiej. Przy dobrych wiatrach Osiągam jakieś 80 Mbps DL i jakies 1,5 Mbps UL i 50 ms ping do onet.
Czasami jednak, w totalnie różnych godzinach RSRP skacze z tych około -95 dBm do -105 dBm. Czasami też RSRP zostaje na stałym poziomie ale ping skacze do np 2000 ms i potrafi to trwać np 20 min ale nieraz i półtorej godziny i totalnie nie da się korzystać z internetu.
Router obecnie stoi na parapecie, na parterze, na oknie na ścianie najbliżej BTS Sławków, Śląskie ul. Walcownia 1 - wieża Cellnex / Play. W zależności od tego jak ustawię router nawet na tym parapecie potrafię mieć -92dBm ale też -105dBm. Nadajnika nie widzę z mojego okna nawet z okna na piętrze. Pasma 2600 Mhz nie udało mi się złapać z mojej lokalizacji, raz miałem -108 dBm i internet nie działał wcale - nawet inne parametry na hmanager się nie wyświetlały. Nie jestem do końca pewny czy przy 2600 Mhz nie chciało złapać innego nadajnika.
W związku z tym 5 pytań:
1. Czy też odczuwacie skoki pingu do tak ogromnych wartości korzystając z virgin/playa?
2. Czy dołożenie anteny oprócz poprawy parametrów może zmniejszyć ping z tych 50ms ja jeszcze mniejszy? Czy może jak zależy mi głównie na pingu, lepiej nie korzystać z agregacji i kosztem prędkości da się ten ping obniżyć?
3. Dla moich parametrów i lokalizacji, jaką antenę polecacie kupić?
4. Pytanie techniczne - dokładając antenę, muszę wywiercić dziurę w ścianie zewnętrznej. Kabel od anteny do routera ma zawsze zarobioną końcówkę, zapewne dlatego, że samemu ciężko to zrobić poprawnie (ja mam dwie lewe ręce do takich prac). Jak grubym wiertłem to trzeba wiercić żeby przeciągnąć kabel?
5. Jakie długości takiego kabla mają ogólnie sens uwzgledniając straty sygnału na kablu? Teoretycznie mógłbym mieć ten kabel o długości do 1m jakby dać antenę na wysokości parteru a około 5 jakby dać ją na wysokości piętra.