Pomoc w doborze routera
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pomoc w doborze routera
Witam
Potrzebuje pomocy w doborze routera aktualnie mam Huawei B818 podpisując nowa umowe z play zastanawiam sie nad nowym routerem
wybór padł na TP-Link NX220v , 5G CPE 5s (H153-381) , Acer Connect X6E 5G mogł by mi ktos pomoc ktory z nich jest najlepszym wyborem 5g <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> w mojej okolicy nie ma do nadajnika z play 1800/2100/2600 mam ok 3 km na aktualnym routerze dl troche mi skacze bo potrafi być raz 50-60 mb a raz 120-150mb
Potrzebuje pomocy w doborze routera aktualnie mam Huawei B818 podpisując nowa umowe z play zastanawiam sie nad nowym routerem
wybór padł na TP-Link NX220v , 5G CPE 5s (H153-381) , Acer Connect X6E 5G mogł by mi ktos pomoc ktory z nich jest najlepszym wyborem 5g <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> w mojej okolicy nie ma do nadajnika z play 1800/2100/2600 mam ok 3 km na aktualnym routerze dl troche mi skacze bo potrafi być raz 50-60 mb a raz 120-150mb
- wojteks
- *** Administrator ***
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Pomoc w doborze routera
wojteks , testowałeś tego NX220v , czy po prostu po artykułach ostatnich ,że TP-link ma dziury i ich świadomie nie łata dla zasady mówisz ,że na pewno nie Tp-Link ?
Dziur nie może mieć na pewno router ( a ściślej firewall ) , ale modem to tak to średnio widzę... Przez tyle urządzeń przechodzą moje dane , zaczynając od BTSów poprzez kolejne urządzenia sieciowe nieznanych marek i jakoś nikt z tego hałasu nie robi. Nikt teraz już otwartym tekstem haseł nie przesyła , są uwierzytelniania dwuetapowe itp. podejrzewam ,że właśnie po to ,także nawet jakby ten konkretny modem był jawnym szpiegiem to niewiele zdziała logując moje transmisje , a firewall i tak wykryje próbę włamu do sieci.
Dziur nie może mieć na pewno router ( a ściślej firewall ) , ale modem to tak to średnio widzę... Przez tyle urządzeń przechodzą moje dane , zaczynając od BTSów poprzez kolejne urządzenia sieciowe nieznanych marek i jakoś nikt z tego hałasu nie robi. Nikt teraz już otwartym tekstem haseł nie przesyła , są uwierzytelniania dwuetapowe itp. podejrzewam ,że właśnie po to ,także nawet jakby ten konkretny modem był jawnym szpiegiem to niewiele zdziała logując moje transmisje , a firewall i tak wykryje próbę włamu do sieci.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Całkiem nie dawno miałem okazję bawić się pewnym routerem LTE T-Linka, który właścicielowi sprawił następująca niespodziankę. Otóż pewnego dnia (w sumie nie wiadomo kiedy) się zaktualizował i po tej aktualizacji strona www zarządzania routerem okazała się być zawirusowana w taki sposób, że wejście na nią instalowało 6 różnych malware na komputerze który się z nią połączył. Elekt był taki, że komputery zaczęły mu wyświetlać raz na jakiś czas dziwne strony typu _zabronione_ online lub XXX, itp. Nie był w stanie tego opanować ani dojść przyczyny. Dopiero jak podłączył się w domu komputerem służbowym na którym miał Avast Premium i wszedł w panel zarzadzania dostał alert o niebezpiecznej stronie routera i wykaz co w niej siedzi.Mig25 pisze: ↑2024-12-09, 22:02 Dziur nie może mieć na pewno router ( a ściślej firewall ) , ale modem to tak to średnio widzę... Przez tyle urządzeń przechodzą moje dane , zaczynając od BTSów poprzez kolejne urządzenia sieciowe nieznanych marek i jakoś nikt z tego hałasu nie robi. Nikt teraz już otwartym tekstem haseł nie przesyła , są uwierzytelniania dwuetapowe itp. podejrzewam ,że właśnie po to ,także nawet jakby ten konkretny modem był jawnym szpiegiem to niewiele zdziała logując moje transmisje , a firewall i tak wykryje próbę włamu do sieci.
Wtedy ten router trafił do mnie, ale niestety nie da się mu obecnie w żaden bezinwazyjny sposób zmienić firware, więc wylądował w składziku.
W sumie ten router normalnie działa i problem nie występuje do puki się nie wejdzie w panel zarządzania, jednak właściciel co jakiś czas to robił po prostu by sprawdzić zużyty transfer w abonamencie.
-
- Guru bezprzewodowy
No to co to za konkretny model routera?
Defender tego nie wykrył, tylko potrzeba do tego Avast premium....
Użytkownicy pewnie to potwierdza.
I zamiast go chować w kantorku to może warto pokazać to innym ( nie wiem ,przychodzi mi do głowy Niebezpiecznik).
Skąd to oprogramowanie się na nim znalazło, czy jest oficjalne itp.
A wracając do tematu , czy myślicie ze w TP-LINKu z dystrybucji Playa też jest takie cos ?
Defender tego nie wykrył, tylko potrzeba do tego Avast premium....
Użytkownicy pewnie to potwierdza.
I zamiast go chować w kantorku to może warto pokazać to innym ( nie wiem ,przychodzi mi do głowy Niebezpiecznik).
Skąd to oprogramowanie się na nim znalazło, czy jest oficjalne itp.
A wracając do tematu , czy myślicie ze w TP-LINKu z dystrybucji Playa też jest takie cos ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Tp-Link od jakiegoś czasu jest dla mnie elektrośmieciem już w momencie produkcji, szczególnie te najtańsze sprzęty ale nawet te drogie bywają fabrycznie ułomne co je dyskwalifikuje z użytkowana.
Nawet coś tak prostego jak switch potrafią zepsuć.
Nawet coś tak prostego jak switch potrafią zepsuć.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Niestety, ale wiele o podejściu do produktów mówi już sama strona producenta. Spróbujcie na polskiej stronie TP-LINKa znaleźć jakieś info o NX220v czy NE210.
-
@Mig25 - to jest TL-MR150, kupiony był w sklepie MediaExpert w 2020, "zaktualizował" się sam i to było najprawdopodobniej w 2021 lub 2022 r. Oczywiście nie wiadomo w jaki sposób.
Że się tak wyrażę, szydło wyszło z worka na wiosnę tego roku dopiero. U mnie defender w win10 i w win11 nic nie pokazał. Darmowy avast zablokował dostęp do strony natychmiast z komunikatem, że zneutralizował zagrożenie (zablokował ... coś tam, .. cos tam) i po zgaszenia okienka alertu dało się nim normalnie sterować przez www.
Że się tak wyrażę, szydło wyszło z worka na wiosnę tego roku dopiero. U mnie defender w win10 i w win11 nic nie pokazał. Darmowy avast zablokował dostęp do strony natychmiast z komunikatem, że zneutralizował zagrożenie (zablokował ... coś tam, .. cos tam) i po zgaszenia okienka alertu dało się nim normalnie sterować przez www.
-
- Guru bezprzewodowy
Na stronie tplimka jest kilka fw do pobrania , może zaktualizuj do najnowszej i zobacz czy jest to samo...
-
-
Takie tam dyrdymały we własnej obronie TP-Linka (aktualizacja).
https://ithardware.pl/aktualnosci/tp_li ... 37438.html
https://ithardware.pl/aktualnosci/tp_li ... 37438.html
-
- Guru bezprzewodowy
A właśnie , tp-link miał możliwość aktualizacji przez tftp ... przy wciśniętym resecie włącza się zasilanie , ustawia stały adres ip na kompie , no i router go pobiera po tftp...
-
Jeśli masz na myśli to, to również nie zadziałało.
https://support.purple.ai/hc/en-gb/arti ... uters-TFTP
- wojteks
- *** Administrator ***
A co mieli napisać, że robią podatne na zagrożenia sprzęty sieciowe?
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Tak , to , choć o takim programiku jak Pumpkin TFTP pierwsze słyszę.
- wojteks
- *** Administrator ***
To zapewne kolejna wersja serwera TFTP dla urządzeń które tego potrzebują (częsty przypadek to routery przeróżne w trybie awaryjnego ładowania firmware).
Nie pomagam na PW!