Proszę o radę. Mam obecnie Huawei B818, korzystam z sieci T-mobile. Lokalizacja Stargrad, ul. Kępa. O ile w godzinach małego obciążenia sieci nie narzekam, bo prędkości osiągają powyżej 100 Mbps, to np. w weekendowe wieczory download potrafi spaść do 0,5 Mbps. Router jest na poddaszu. Przełożyłem kartę SIM do telefonu (Galaxy A54) żeby coś ustalić programem NetMonster, jednak przyznaję, że ciężko mi wyciągnąć wnioski, gdyż nie do końca orientuję się w tych kwestiach.
W każdym razie, na telefonie (z wyłączoną siecią 5G) wygląda na to, że telefon przełącza się co chwilę między dwoma masztami zlokalizowanymi na Sadowej i Bydgoskiej. Sprawdzałem w godzinach szczytu i co ciekawe, w testach telefonicznych momentami łącze jakby łapało oddech i udawało się osiągać ok 30 Mbps.
Sprawdziłem też z włączonym na telefonie 5G i tu prędkości były rzędu 90-300 Mbps.
W tej sytuacji wydaje mi się, że sytuację poprawi chyba tylko przejście na 5G. Zastanawiam się nad routerem ZTE MC889. Czy to byłby dobry wybór dla mojej lokalizacji? Byłby również podłączony na poddaszu.
Screeny z NetMonster:

Test 5G: