Połączenie LAN-LAN
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Połączenie LAN-LAN
Posiadam połączenie Lan Lan z dwoma routerami huawei. Od pewnego czasu zrywa mi internet w drugim routerze. Pierwszy chodzi bez problemu. Wymianiłem kable sprawdziłem jeszcze raz ustawienia i jest to samo. Chodzi różnie raz kilka min raz kilka godz. i internet znika tylko na drugim routerze. Połączenie lan-wlan nic nie zmienia jest identyko. Jakieś pomysły?
-
- Stały użytkownik forum
Re: Połączenie LAN-LAN
Nie rozumiem, o co chodzi. Wpierw myślałem, że masz site to site VPN (połączenie dwóch sieci LAN), ale teraz domyślam się, że masz jeden ruter podłączony do internetu, a drugi podłączony do tego pierwszego kablem tak, że połączone są gniazda LAN w obu ruterach?
Czy tak jest? Jakie to rutery? Czy pracują w trybie access point? Czy jeden z nich ma wyłączone DHCP? Co chcesz osiągnąć? Jeśli mam rację i chcesz mieć jeden ruter podłączony do internetu, a drugi ma być podłączony do niego kablem i służyć zwiększeniu zasięgu wi-fi, to ten drugi przełącz w tryb Access Pointa i jego port WAN podłącz do LAN tego pierwszego (który jest twoim głównym ruterem).
P.S. zajrzałem do instrukcji HUAWEI WiFi AX2 i tam akurat nie ma trybu access point, ale jak świeżo zresetowany do ustawień fabrycznych ruter podłączysz portem WAN do portu LAN rutera z internetem, to się auto-magicznie mają łączyć w jedną sieć - nie wiem, nie sprawdzałem.
Czy tak jest? Jakie to rutery? Czy pracują w trybie access point? Czy jeden z nich ma wyłączone DHCP? Co chcesz osiągnąć? Jeśli mam rację i chcesz mieć jeden ruter podłączony do internetu, a drugi ma być podłączony do niego kablem i służyć zwiększeniu zasięgu wi-fi, to ten drugi przełącz w tryb Access Pointa i jego port WAN podłącz do LAN tego pierwszego (który jest twoim głównym ruterem).
P.S. zajrzałem do instrukcji HUAWEI WiFi AX2 i tam akurat nie ma trybu access point, ale jak świeżo zresetowany do ustawień fabrycznych ruter podłączysz portem WAN do portu LAN rutera z internetem, to się auto-magicznie mają łączyć w jedną sieć - nie wiem, nie sprawdzałem.
-
Router 1 DG8245V Router 2 B535-A03E. R1 jest podłączony do internetu od dostawcy. R2 ma pełnić funkcje AP oraz switcha w innej kondygnacji. Połączone są ze sobą Lan-Lan z uwagi na wymóg jednej sieci. W R2 wyłączony jest DHCP. R1 iP 192.168.100.1 R2 192.168.100.2 przyznawanie puli IP w R1 od 192.168.100.3. W tej konfiguracji internet w R2 chodził kilka lat. Od tygodnia R2 zrywa internet a R1 działa bez problemu.
- wojteks
- *** Administrator ***
-
- Stały użytkownik forum
Jesteś pewien, że R2 ma nadal wyłączony DHCP? Kolega miał taki problem - nagle mu sieć zaczęła wariować, a przez przypadek zresetował drugi ruter do stany fabrycznego i włączyło się DHCP. Jeśli to nie to, to może jest awaria tego sprzętu i jak się nagrzeje, to się wywala.
-
-
Tak DHCP jest wyłączone. Na CISCO WRT120N dzieje się tak samowojcio pisze: ↑2024-12-18, 09:33 Jesteś pewien, że R2 ma nadal wyłączony DHCP? Kolega miał taki problem - nagle mu sieć zaczęła wariować, a przez przypadek zresetował drugi ruter do stany fabrycznego i włączyło się DHCP. Jeśli to nie to, to może jest awaria tego sprzętu i jak się nagrzeje, to się wywala.
-
- Stały użytkownik forum
Ten cisco to jako R1 czy R2? Musisz przeprowadzić analizę, która krok po kroku wyeliminuje możliwe przyczyny. Zastąpienie rutera innym to dobry krok, ale są też inne - kabel, zasilacz (rozumiem, że cisco ma swój, wiec to odhaczone), gniazda LAN , jeden z ruterów itd, podpięte urządzenia (może coś ma sztywno ustawione IP i jest konflikt, może jest coś jeszcze z DHCP?). Jedna zmiana na raz. Jak by to był problem od początku, taki co zawsze wystąpi przy tym zestawie urządzeń, to może się znajdzie ktoś, kto to miał i znalazł rozwiązanie. Ale tak to rady mogą dotyczyć eksperymentów albo zastąpienia wszystkiego nowym sprzętem. Stare kondensatory, uszkodzone złącza, pęknięte kable. Ja niedawno walczyłem z jednym Access Pointem - wyszło, że wtyczka (a z uwagi na montaż na suficie próby nie były łatwe). I nie było, że nie działa, tylko, że przerywa połączenie co jakiś czas....