Posiadałem w T-Mobile ofertę na internet domowy "do 90Mb/s" wraz z ZTE MC801A 5G. Jako, że umowa dobiegała końca to zaoferowano mi internet domowy z anteną "do 300Mb/s" z ww. sprzętem - ZTE MC889 5G + T5400. Skusiłem się na przetestowanie jak będzie to działać u mnie.
Mieszkam +- 800m od nadajnika, brak przeszkód po drodze, a nadajnik widzę w całej jego okazałości
Poniżej prędkości i odczyty z jakości sygnału na strychu - myślałem, że będzie to docelowe miejsce dla anteny, ale już sam nie wiem skoro na 1. piętrze jakość sygnału jest podobna (antena na parapecie przy otwartym oknie)
Czy więc zabawa w wystawianie anteny 5m wyżej ma sens? Czy lepiej zostawić na 1. piętrze, ale powiesić ją na zewnątrz?

Sygnał LTE:

Speedtesty LTE:

Sygnał i speedtest LTE (1. piętro):

Sygnał 5G 2100:

Speedtesty 5G 2100:

Przed kwietniową modernizacją nadajnika RSRP na MC801A wynosiło od -96 do -104dBm, po modernizacji od -104 do -110dBm. Przy obecnym zestawie z anteną jest to około -85dBm. Również po modernizacji jest problem z SINR, który często spada nawet poniżej 0dB - TM twierdzi, że to przez obciążenie nadajnika, ale przed modernizacją tego nie było
Dowiedziałem się, że prowadzone są już prace nad 5G 3500 w mojej lokalizacji i myślę, że z tego powodu zostanę przy tym co jest obecnie
Korzystając z dostępnego jeszcze okresu testowego chciałbym dowiedzieć się co myślicie o tym sygnale oraz zestawie ZTE, biorąc pod uwagę nadchodzące 5G? Czy będzie to miało prawo bytu?
Z góry dzięki