Zakup nowego modem-router 5G
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Re: Zakup nowego modem-router 5G
Mogę wam opisać. Moje odczucie co napisałeś o niewstawaniu po zaniku prądu, ja to zrozumiałem, że nie włącza się, trzeba to ręcznie zrobić, więc to nie byłby dla mnie problem, ale po wyłączeniu, ja używam modem przez około 6 do 7 godzin dziennie, modem się nie uruchamia w ogóle, zapala się czerwona dioda u góry i koniec działania, tak jest za każdym wyłączeniu i włączeniu, musiałem po włączeniu logować się z poziomu kompa na adres modemu (dobrze, że to chociaż działało cały czas) i resetować do ustawień fabrycznych, a największa głupota to po wgraniu "upgrade" systemu, bo taki wychwyciło, zapisało złą konfigurację APN, były złe nazwy, musiałem za każdym razem dodawać swoją zgodną z SIM, sieć to Orange. Jak zaczął działać poprawnie po tych zabiegach to szybkości zawrotne, na 6G do 850 mega/s.Także w normalnym użytkowaniu jest nie do przyjęcia.
-
- Guru bezprzewodowy
To może to kwestia tylko tego ,że nie zapamiętuje APNu ( jak jeden taki chińczyk).
Po uruchomieniu trzeba było wejść do ustawień APN , i zamiast prawidłowego wpisać jakiś dowolny nieprawidłowy , zapisać , i dopiero wtedy wpisać prawidłowy i jeszcze raz zapisać ...i zaczynało działać.
Dodatkowo z Orange i jego APNami nie jest prosto , bo niektóre routery ustawiają też ipv6 , co nie zawsze działa... To tylko z opowieści , bo sam miałe z tym do czynienia tylko raz ( kiedyś na testach u znajomego , i wtedy do końca nie rozkminiłem o co chodzi , wsadziłem kartę innego operatora i nie wnikałem) , i od tego momentu Orange unikam
W kazdym razie jak już go masz , to mógłbyś przetestować innego operatora...
Po uruchomieniu trzeba było wejść do ustawień APN , i zamiast prawidłowego wpisać jakiś dowolny nieprawidłowy , zapisać , i dopiero wtedy wpisać prawidłowy i jeszcze raz zapisać ...i zaczynało działać.
Dodatkowo z Orange i jego APNami nie jest prosto , bo niektóre routery ustawiają też ipv6 , co nie zawsze działa... To tylko z opowieści , bo sam miałe z tym do czynienia tylko raz ( kiedyś na testach u znajomego , i wtedy do końca nie rozkminiłem o co chodzi , wsadziłem kartę innego operatora i nie wnikałem) , i od tego momentu Orange unikam

W kazdym razie jak już go masz , to mógłbyś przetestować innego operatora...
-
- Stały użytkownik forum
Mig25 - nie czytałeś dokładnie co pisałem, pisałem,że resetuję do ustawień fabrycznych, więc i mojego APNu już nie było, musiałem wpisywać "swój", a tego oryginslnego z jego wadliwymi wpisami nie można edytować bo na to nie pozwala, można zapisać nowy i go edytować. ale tu odgadłeś błąd, właśnie ustawienie było na ipv6. A po drugie, jak już mam wpisany swój APN, wyłączę od sieci, odczekam np.5 min. i go włączę to nie uruchamia się do końca, świeci czerwoną smugą do góry i brak internetu, jak się zaloguję na modem z kompa (dobrze, że to działa) a mój APN jest domyślny, to po przegładaniu wszystkich ustawień jest np. brak sygnału, brak karty sim, rozłączony z siecią itd. nie pisząc już o innych - więc to oprogramowanie źle funkcjonuje, sprzętowo modem działa, ale jest jakaś kolizja, że nie wczytuje porawnie oprogramowania, mam zapisany plik log, a wnim jest dużo błędów z nazwą Kernel bad, ale są też inne.
W instrukcji pisze : procesor to Qualcomm IPQ5322 + SDX62 + QCN6274
W instrukcji pisze : procesor to Qualcomm IPQ5322 + SDX62 + QCN6274
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Akurat brak możliwości edycji APN to pomysł Orange. IPv6 jest zapisane domyślnie na karcie SIM i nic nie można z tym badziewiem zrobić. Tylko że, router powinien pozwalać zdefiniować inny punkt APN i ustawić go jako domyślny. Jeśli tego nie robi to można śmiało taki router skierować do kosza na śmieci.
-
- Stały użytkownik forum
Nie chcę być złośliwy, ale czy potraficie czytać ze zrozumieniem co piszę ?
-
- Guru bezprzewodowy
To może to Twoja wina,że nie potrafisz napisać, a nie nasza....