jfk pisze: ↑2025-01-26, 22:28
G.Moore pisze: ↑2025-01-26, 18:00
Ja mam 2,5 km i ZTE MC801A bez anten zewnętrznych (stoi sobie na strychu) RSRP = -95 dB. Łącze stabilne, bo i SINR wysoki. Na mapki zasięgu operatów nie ma co patrzeć, wg mojego zasięg 5G3600 kończy się ponad kilometr ode mnie.
Odbierasz bo po sieci hula wiatr/jak dojdzie obciążenie zasięg sieci się zawęzi, spadną parametry i zacznie się jazda. W takich zastosowaniach jedynie zewnętrzne CPE może udźwignąć problem... .
Nie wiem jak mierzysz "hulanie wiatru". Ale teren jest gęsto zaludniony (jak na wieś) a BTS-ów niewiele. Tu raczej nigdy nie było braku obciążenia. A czy może się pogorszyć? Jasne, że może i kiedyś pewnie tak się stanie. Ja w ogóle nikomu nie odradzam zewnętrznych sprzętów. Ja sam już miałbym zewnętrzne CPE, bo nawet czytałem, szukałem, porównywałem, ale obecne rozwiązanie tak dobrze działa, że na razie poszukiwania skończyły się na czytaniu. I kiedyś pewnie będę miał jak mnie najdzie na wymianę sprzętu. I pewnie tylko po to żeby mieć jeszcze lepiej, szybciej (i dla frajdy zabawy sprzętem) niż dlatego, że bez tego nie da rady.
Prawie też miałbym psuedoprofesjonalne zewnętrzne CPE, bo kiedyś dyskutowałem tu wsadzenie mc801a to puszki i na maszt na dach. Zrezygnowałem, bo w moim przypadku niewiele bym ugrał (o ile cokolwiek).
W mojej wypowiedzi chodziło o coś innego. Każdy przypadek jest inny. Powtórzę to co chciałem przekazać - olać teksty, że 5G3600 to kilkaset metrów do kilometra i
samemu mierzyć, sprawdzać, testować.