Zakup nowego urządzenia ZTE 5G ULTRA
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Zakup nowego urządzenia ZTE 5G ULTRA
Poszukuje nowego urządzenia, w tej chwili posiadam ZTE mC888, prędkości pobierania jest dobra, w zależności od przeciążenia sieci od 200-800Mb/s. Niestety mam dość częsty problem ze zrywaniem połączenia z siecią WiFi 5GHz, z której głównie korzystam, próbowałem już wszystkiego, włącznie z szukaniem najbardziej odpowiedniego kanału, niestety pomogło to tylko na jakiś czas, wydaje mi się że wina leży w procesorze X62. Przynajmniej raz dziennie wyrzuca sieć 5Ghz, potem sieć jest niewidoczna aż do restartu. Miałem też do niedawna problem z pingiem skakał od 24-120, po przeczytaniu kilku postów znalazłem rozwiązanie metodą testowania różnych pasm, zniwelowałem ping do 30-50 .Zaczalem szukać nowego routera, przeszukałem cały internet i na tą chwilę jedynym rozsądnym zakupem jest ZTE 5G ULTRA(problem w tym że jest dostępny <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> tylko od chińskich dostawców, jest to bardzo świeży produkt z Grudnia 2024) Na tą chwilę zamówiłem 2 urządzenia ZTE MC888 Ultra (Snapdragon X65) oraz Acer Predator X7 chce przetestować te dwa urządzenia może one lepiej będą sobie radzić.(dopiero dzisiaj doczytałem że Acer Predator X7 również jest na X62) Testowałem jakiś czas temu ZTE MC888 PRO ale działał jeszcze gorzej niż ten obecny. Prędkości były kiepskie ping jeszcze większy a z siecią 5Ghz występował ten sam problem.
Chciałbym się dowiedzieć czy znacie możliwą datę dostępności NOWYCH ROUTERÓW ZTE W POLSCE. Opini czy poczekać aż będzie dostępny i przemęczyć na starym routerze. A może wybrać któryś z dwóch które zamówiłem albo jakiś inny który może sami polecacie
MIESZKAM JAKIEŚ 50/100m od 2 nadajników 2100 i 3500 (jeden na północy drugi na południu) w centrum Szczecin, Głowackiego, korzystam z internetu od T-Mobile
Link do nowego ZTE:https://www.ztedevices.com/en/products/ ... ultra.html
Chciałbym się dowiedzieć czy znacie możliwą datę dostępności NOWYCH ROUTERÓW ZTE W POLSCE. Opini czy poczekać aż będzie dostępny i przemęczyć na starym routerze. A może wybrać któryś z dwóch które zamówiłem albo jakiś inny który może sami polecacie
MIESZKAM JAKIEŚ 50/100m od 2 nadajników 2100 i 3500 (jeden na północy drugi na południu) w centrum Szczecin, Głowackiego, korzystam z internetu od T-Mobile
Link do nowego ZTE:https://www.ztedevices.com/en/products/ ... ultra.html
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Zakup nowego urządzenia ZTE 5G ULTRA
Co do rozłączania , możesz na tym MC888 ustawić zaprogramowany reset powiedzmy codziennie o 6:00 rano , i dać znać czy to pomogło ?
Ew obserwować , czy przy takim resecie problemy pojawią się mniej więcej w okolicy 18 ?
Ew obserwować , czy przy takim resecie problemy pojawią się mniej więcej w okolicy 18 ?
-
- Stały użytkownik forum
Ustaw w tryb bridge i kup porządny ruter albo wyłącz WiFi i kup porządny Access Point. Dodatkowa atrakcja taka, że wówczas 5G masz w oknie a WiFi może być w środku lokalu
-
Mam ustawiony ten reset i nie pomaga, właśnie mniej więcej ot ej godzinie? Skąd wiedziałeś
-
-
- Guru bezprzewodowy
Ale masz ustawiony codzienny restart na 6:00 rano ?kamilsomee pisze: ↑2025-01-09, 23:06Mam ustawiony ten reset i nie pomaga, właśnie mniej więcej ot ej godzinie? Skąd wiedziałeś
Godzina 18 ,to po prostu 12godzin później , czyli wtedy kiedy modem najprawdopodobniej będzie wysyłał do sieci prośbę o odświeżenie IP ( jeśli o 6 rano prosił pierwszy raz, czyli po resecie) ) , i normalnie każdy modem by to dostał , ale generalnie modemy ZTE coś się niedogadują... W każdym razie jak nie dostanie , to momentalnie się rozłącza. No i teraz Windows wykrywa , że na WiFi nie ma internetu i się od tej sieci odłącza...
Taka to moja teoria.
-
kamilsomee pisze: ↑2025-01-09, 23:06Mam ustawiony ten reset i nie pomaga, właśnie mniej więcej ot ej godzinie? Skąd wiedziałeś
Mam ustawiony ten reset i nie pomaga, właśnie mniej więcej ot ej godzinie? Skąd wiedziałeśMig25 pisze: ↑2025-01-09, 23:17 [quote=kamilsomee post_id=659718 time=<a href="tel:1736460412">1736460412</a> user_id=79284]
[quote=Mig25 post_id=659714 time=<a href="tel:1736457978">1736457978</a> user_id=41997]
Co do rozłączania , możesz na tym MC888 ustawić zaprogramowany reset powiedzmy codziennie o 6:00 rano , i dać znać czy to pomogło ?
[/quote]
Ale masz ustawiony codzienny restart na 6:00 rano ?
Godzina 18 ,to po prostu 12godzin później , czyli wtedy kiedy modem najprawdopodobniej będzie wysyłał do sieci prośbę o odświeżenie IP ( jeśli o 6 rano prosił pierwszy raz, czyli po resecie) ) , i normalnie każdy modem by to dostał , ale generalnie modemy ZTE coś się niedogadują... W każdym razie jak nie dostanie , to momentalnie się rozłącza. No i teraz Windows wykrywa , że na WiFi nie ma internetu i się od tej sieci odłącza...
Taka to moja teoria.
[/quote]
Jakiś trafiony jest ten modem. Właśnie przyszedł mi Predator i ZTE, okazało się że jednak są jeszcze wersje na SDX62 i akurat taka mi się trafiła mimo opisu sprzedawcy. Co prawda po testach jest mega różnica w stabilności urządzenia, ale to tylko kilka godzin. Prędkość internetu jest stabilna, cały czas na tym samym poziomie, 700Mb/s ping 30. Natomiast nie ufam temu chipowi. Znacie może miejsce gdzie kupię ZTE ULTRA MC888a na X65? Widziałem na Amazonie ale chyba coraz bardziej jestem przekonany żeby poczekać do premiery ZTE 5G ULTRA AI
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Jeśli już to G5.
-
X.2 są okrojone tzn. budżetowe, pełnoprawne są z serii X.5. Gdzieś widziałem zestawienie, chyba nawet na tym forum.
MC888 -> Orange
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Tj. w ogóle średnie przy założeniu że chcemy wyciągnąć max. z sieci lokalnej/WiFi. i max. z sieci 5G, to tak jw napisał @wojcio. Dodatkowym utrudnieniem jest w przypadku @kamilsomee bliska odległość nadajników/co wbrew pozorom może utrudniać wybór (odpadają zewnętrzne CPE).
-
- Guru bezprzewodowy
Jak ktoś ma parcie na sprzęt na najnowszych modemach to moze kupić już na X75 czy na T830, pierwszy za 340$ a drugi za 295$ i podzielić się wrazenaimi.
-
- Stały użytkownik forum
Tak jak ze względu na wybór, dostępności ceny itd modemy 5G ZTE są dość oczywistym (choć nie jedynym) wyborem, to już ich rutery nie są jakieś wybitne pod względem możliwości. Ja swój T5400 z zestawu bez żalu oddałem koledze. Ruter to też kwestia bezpieczeństwa.
Jeśli są problemy z WiFi, ale 5G działa dobrze, to można (i to miałem na myśli) zainwestować tylko w ten komponent. Sam do modemu ZTE mam ruter Ubiquiti oraz ich punkt dostępowy. To już sprzęt ciut powyżej klasy konsumenckiej z możliwością separacji ruchu w podsieciach i systemem IPS/IDS opartym na Suricacie. Możliwa jest realizacja połączeń do konkretnych usług przez różne VPNy i zaawansowana diagnostyka i kontrola. Punkty dostępowe Ubiquiti wifi6 są też bardzo dobre i mogą obsłużyć dużo urządzeń, bo ich procesor nie musi zajmować się funkcjami rutera. I jeszcze dla mnie istotna cecha - zasilanie POE, dzięki czemu AP mogę mieć w optymalnej lokalizacji. Jak jeden klocek robi wszystko dobrze, to super, ale jak ma problemy z jakąś funkcją to można to delegować do innego urządzenia. Ciekaw jestem jak tam Acer.
-
A możesz podać, jaki masz konkretnie router Ubiquiti?
-
- Stały użytkownik forum
Cloud Gateway Ultra. To mały model do internetu do 1G, bez wbudowanego WiFi. Do tego punkt dostępowy U6 pro i switch Flex Mini, bo mam więcej sprzętu na kablach. Taki zestaw mini, ale nie minimum (najtańsze wejście w ten system to UniFi express- WiFi i gateway w jednym). Punkt dostępowy śmiało można kupić U6plus, uważam, że pro to trochę overkill, ale były problemy z dostępnością. W jednym biurze mam Dream Router (też all in one) i obsługuje on (z dodatkowym access pointem) kilkunastosobowe biuro. W drugim biurze Dream Machine Pro. Trzeba coś kumać w zakresie sieci, ale obsługa jest o niebo łatwiejsza niż Mikrotika - tak dla entuzjastów a nie profesjonalistów . Ciekawą cechą mojego rutera jest port WAN 2,5G - ponieważ dalej jest wąskie gardło i sieć 1G, to nie ma co się ekscytować, ale przynajmniej można zmierzyć szybkość modemu jak jest powyżej 1G. Jak chce się wycisnąć wszystko z ZTE 5G to Cloud Gateway Max ma wszystkie porty 2,5 i realnie obsługuje Internet 1,4G. Ale to już drag racing.
-
Jakby ktoś był zainteresowany to udało mi się znaleźć na niemieckim ebay pełnoprawny ZTE MC888A ULTRA. W cenie 190€+10€ koszt wysyłki. Podejrzewam że może do tego dojść jeszcze VAT. Będę testował czy faktycznie problem występuje w SDX62 czy może jednak wina leży w oprogramowaniu ZTE
-
- Stały użytkownik forum
Jak z częstością aktualizacji i długością wsparcia w Ubiquiti?wojcio pisze: ↑2025-01-12, 18:19 Cloud Gateway Ultra. To mały model do internetu do 1G, bez wbudowanego WiFi. Do tego punkt dostępowy U6 pro i switch Flex Mini, bo mam więcej sprzętu na kablach. Taki zestaw mini, ale nie minimum (najtańsze wejście w ten system to UniFi express- WiFi i gateway w jednym). Punkt dostępowy śmiało można kupić U6plus, uważam, że pro to trochę overkill, ale były problemy z dostępnością. W jednym biurze mam Dream Router (też all in one) i obsługuje on (z dodatkowym access pointem) kilkunastosobowe biuro. W drugim biurze Dream Machine Pro. Trzeba coś kumać w zakresie sieci, ale obsługa jest o niebo łatwiejsza niż Mikrotika - tak dla entuzjastów a nie profesjonalistów . Ciekawą cechą mojego rutera jest port WAN 2,5G - ponieważ dalej jest wąskie gardło i sieć 1G, to nie ma co się ekscytować, ale przynajmniej można zmierzyć szybkość modemu jak jest powyżej 1G. Jak chce się wycisnąć wszystko z ZTE 5G to Cloud Gateway Max ma wszystkie porty 2,5 i realnie obsługuje Internet 1,4G. Ale to już drag racing.
Mam do wymiany router w jednej lokalizacji biurowej i w sumie ten UniFi Express byłby idealny. Powierzchnia 30m2, 4 laptopy po WIFI, 4 telefony po skrętce, serwer NAS i drukarka, jest dodatkowy switch. Szukam czegoś z długim wsparciem i bardzo stabilnego.
-
Aktualizacje obejmują urządzenia nawet sprzed wielu lat, nawet nastu lat.
A pytanie o częstość nie bardzo ma sens moim zdaniem, ważna jest wysoka jakość ich oprogramowania i samych urządzeń a nie "częstość" aktualizacji.
A pytanie o częstość nie bardzo ma sens moim zdaniem, ważna jest wysoka jakość ich oprogramowania i samych urządzeń a nie "częstość" aktualizacji.
-
- Stały użytkownik forum
Mało precyzyjnie się wyraziłem. Rzeczywiście częstość aktualizacji niekoniecznie jest wyznacznikiem jakości. Głównie chodziło mi o to czy jak wychodzi "babol" w sofcie to będzie naprawiony, nawet w starszym urządzeniu, czy radź sobie sam albo możesz kupić nasz nowy produkt za x$.
-
- Stały użytkownik forum
Ubiquity stopniowo przenosi urządzenia do kategorii Vintage (przestają dostawać nowe funkcje ale dostają aktualizacje bezpieczeństwa) i Legacy (przestają dostawać jakiekolwiek wsparcie i mogą tracić możliwość współpracy z nowymi modelami). Aktualizacje i poprawki są regularne, ale pewnie da się znaleźć jakieś niszowe pokutujące problemy. Jak ja miałem problem, to bez ociągania zaproponowali wymianę na nową sztukę (a ostatecznie problem rozwiązała aktualizacja modemu ZTE). Ubiquity to firma używana zarówno profesjonalnie jak i przez entuzjastów. Nie jest to Cisco, ale też nie totolink. Sprzęt jest ładny, zarządzania przejrzyste a funkcje zaawansowane przewyższają sprzęt domowy (VLANy, IPS/IDS, fajny VPN działający przez firewalle) - sprzęt dla domu ze świadomym użytkownikiem ale też biura, szkoły, hotelu. Np. można mieć wifi dla gości z logowaniem FB albo z kuponami z kodem albo z opłatą za dostęp.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
-
- Guru bezprzewodowy
Na dziś te na X75 to najnowszy sprzęt, SDX80 tylko w telefonach. W tej chwili za 309 $ z wysyłką oparty na X75, WiFI BE7200 i 2.5G.
To oferuje SUNCOMM SDX75E.
Jeśli chodzi o T830 to Fiberhome LG6851F 5G i WIFI7 BE7200 z 2X2.5GE, jego poprzednik był dostępny w Plusie, na T750.
To oferuje SUNCOMM SDX75E.
Jeśli chodzi o T830 to Fiberhome LG6851F 5G i WIFI7 BE7200 z 2X2.5GE, jego poprzednik był dostępny w Plusie, na T750.