Grid vs Cybertech

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tinkas
Specjalista bezprzewodowy-junior

Grid vs Cybertech

Post autor: Tinkas »

Może komuś się przyda.
W walce o lepszy upload zamiast szukac routera z agregacja, postanowiłem spróbować poprawić sygnał. Kupilem promiennik https://pl.aliexpress.com/item/1005006292687751.html i uzywanego grida siatkowego 60x40 cm https://www.dipol.com.pl/punkt_dostepow ... _N2545.htm
Do tego dwa kable 4m z zarobionymi końcówkami. Całość kosztowała mnie trochę ponad 300 zł.
Zmontowałem promiennik z siatką i powiesiłem obok Cybertecha 17db. Wyniki przerosły moje oczekiwania :)
Na tym samym BTS i na tych samych sektorach:
@2100 mhz
- C17 - 89 dbm
- grid - 80 dbm
@2600 mhz
- C17 - 99 dbm
- grid - 91 dbm
Do masztu jest około 3 km przez lasy i drogę szybkiego ruchu.

Upload na 2100 poszybował do 40mbps (wcześniej 25-30)
Awatar użytkownika
Tinkas

Re: Grid vs Cybertech

Ale to nie koniec. Grid ma mega wąską wiązkę. Na moje niewprawne oko tak ze 30-40 stopni. Dzięki temu złapałem sygnał z BTS oddalonego o 10 km ode mnie - wcześniej na C17 zagłuszał go ciągle ten bliższy. Odległość kątowa między nimi to jakieś 60 stopni. Sygnał @2600 95dmb. Upload dobija do 50mbps.
Zachęcony wynikami spróbowałem jeszcze jeden BTS oddalony o 12km. Po drodze tylko pola, łąki, rzeka i krzaki. Musialem trafic idealnie miedzy dom i stodole sasiada, bo to jedyny "przesmyk" widoczności :) Sygnał @2600 83dbm. Upload również okolice 40-50 Mbps.
Ponieważ oba te dalsze btsy mają 5g @3500 mhz zamówiłem już router do przetestowania czy uda się połączyć i uzyskać jakieś ciekawe wyniki.
sql
Stały użytkownik forum

Post autor: sql »

Tinkas pisze: 2024-10-17, 18:10

Czy pomiary sygnału podajesz w RSSI czy w RSRP?
Czy podzielisz się wynikami speed testów?
W jakiej polaryzacji masz antenę/promiennik?
Czy potwierdzasz że musi być widoczność optyczna ze stacją bazową aby grid działał w porównaniu do C17?
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Ale co to porównywac cybertecha jak to atrapa :D

cybertech to przedłuzka sygnału od tyle, dawałem tu kiedys zdjecia z srodka i wyniki routera postawionego w tym samym miejscu gdzie był cybertech i miał lepsze wyniki w tym samym miejscu niz z cybertechem :D

te czasy nastały, że nie ma co kombinować z antenami a kupic router zewnetrzny ;)
Awatar użytkownika
Tinkas

Miałem mf286, b715, b535 i mf286d. Zawsze z c17 miałem jednak lepszy sygnał na B1 i B7 niż na samych tych routerach umieszczonych w tym samym miejscu. Może niewiele, ale zawsze te kilka db więcej.
W moim obecnym położeniu router zewnetrzny nie sprawdziłby się. Powodzenia w złapaniu n78 z 10 km na dookólonych antenkach 10db 😉 Na gridzie mam sygnał n78 na poziomie 95-97 dbm I prędkości 450mbps down i 80 Mbps up. Przy czym download prawdopodobnie jest przycięty możliwościami routera.

Wartości podaje w RSRP. Polaryzacje ustawiłem skośną, nie testowałem innej.
Nie rozumiem pytania o widoczność optyczną. Z 10km nie widzę BTSa. Z obu dalej oddalonych BTSow mam lepszy sygnał niż z BTSa oddalonego o 3 km, ale znajdujacego sie za lasem. To raczej oczywiste, że jak coś zasłania BTS to żadna antena nie podoła.
kapcer
Stały użytkownik forum

Post autor: kapcer »

Modyfikowałeś złącza anten w AW1000 czy podpiąłeś grida do tych wyprowadzonych fabrycznie?
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

@Tinkas , nie wiem ,czy to pierwsze zdanie jest prawdziwe dla tych 10km do nadajnika czy nie , ale jeśli tak , to jasne ,nie ma się co dziwić wielkość w końcu zrobi swoje.
Natomiast ja kiedyś robiłem testy z dużo mniejszych odległości -1,3 km na CT17 ,i tak sygnał był może i lepszy ,ale to nic nie dawało , nie było zupełnie widać poprawy na DL (ew delikatny spadek) , a już na pewno pogarszało znacznie UL ( spadał co najmniej o połowę).
Pewnie jest jakaś odległość ,gdzie taki Cybertech zacznie robić robotę ( nie wiem ,strzelam ,że to może być 2,5km i więcej) , może przy jakiś specyficznych warunkach i bliżej , ale jeśli do nadajnika jest 2km , a po drodze nie ma jakiś wielkich przeszkód , i jeszcze nie jesteśmy pomiędzy sektorami , to router w obudowie hermetycznej zrobi lepszą robotę niż zewnętrzna antena.
Awatar użytkownika
Tinkas

@Mig25
Ciekawe, ja mam zupełnie inne doświadczenia :)
Większość testów prowadziłem w poprzednim miejscu zamieszkania. Sprawdziłem teraz, że tam do BTSa miałem 1,5km i las po drodze (ale oddalony o 0,5km, więc sygnał raczej "ślizgał się" nad lasem). Wtedy używałem mf286 (po modyfikacji wyjść antenowych) i b715 - w obu przypadkach sygnał był wyraźnie lepszy i przede wszystkim rósł upload. Miałem antenę z przytwierdzonymi kablami na stałe, a kable miały 5m.
W nowym domu mam najbliższy nadajnik T-Mobile oddalony o 2,5km, ale jest za lasem, który mam kilkadziesiąt metrów od domu. Tutaj sam router b535-333 download ma może i porównywalny, ale upload na b7 ma tragiczny. Po podpięciu CT17 upload poprawia się dwukrotnie. Przy czym tutaj jestem przekonany, że antena nie widzi nadajnika tylko korzysta jakoś z odbić.

@kacper
Jeszcze nie modyfikowałem. W planach mam wyciągnięcie dodatkowych dwóch połączeń, kupiłem już pod to kabelki. Wtedy oprócz grida podłączę jeszcze CT17. Póki co na fw ROOTER z magicznymi skryptami wyciągnął dzisiaj nad ranem 500 mbps w kilku kolejnych testach. W ciągu dnia nie spada poniżej 450 mbps. W weekend podjadę pod BTS sprawdzić ile da się na nim wyciągnąć i czy warto bawić się w rozbieranie sprzętu i wymiany FW.
nefczibaku
Stały użytkownik forum

Post autor: nefczibaku »

@Tinkas
uzywanego grida siatkowego 60x40 cm
dlaczego takie wymiary grida? są najbardziej ok do wskazanego przez Ciebie promiennika czy taki znalazłeś akurat?
pytam, bo teraz trudno taki znaleźć, natomiast jest sporo mniejszych - nigdy wcześniej o tym nie czytałem, a zanim się dogrzebię do istoty sprawy to może Ty odpiszesz
Awatar użytkownika
Tinkas

Im większy tym lepiej :)
Próbowałem też ten mniejszy Ubiquity, których pełno na OLX, ale on niewiele dawał. Idealnie byłoby trafić coś 90x60, ale jeszcze nie złapałem na OLX takiego.
nefczibaku
Stały użytkownik forum

Post autor: nefczibaku »

no mam ten grid i ten promiennik, ale u mnie to w ogóle nie zadziałało - tak jakby w ogóle nie było anteny
wstaw kiedyś zdjęcie jak to jest u Ciebie, może coś źle robię
Awatar użytkownika
Tinkas

Tutaj nie ma filozofii - montujesz promiennik do siatki zamiast tego od kompletu i tyle. Można się pobawić polaryzacją, ale to szczegół.
Do czego to podłączasz (router)? Jaką częstotliwość chcesz odbierać? Jaką masz siatkę, tą 60x40?
ODPOWIEDZ