Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witajcie, mam zestaw ZTE mc889 + ZTE T3000 który zakupiłem rok temu w plus GSM. Po skończeniu się umowy za namową sąsiada przeszedłem na PLAY gdyż u niego w tej sieci prędkości internetu były znacznie wyższe niż u mnie w plusie. On ma ma zestaw zowee 5G cpe max 5 i jakiś router ax3.
Oboje routery zewnętrzne mamy skierowane tak samo w stronę najbliższego BTS-a oddalonego o około 800m. Z tym że mój wisi około 50cm nad moją anteną satelitarna cyfrowego Polsatu na jednym maszcie a jego kilka metrów obok i z 2 m wyżej niż mój. Długość kabli mamy tą samą. Robiąc speed test mniej więcej w tym samym czasie on ma prędkości około 150-180mb/s a ja mam 30-50mb/s i tak jest praktycznie cały czas. Jedynie z samego rana mogę liczyć na około 150mb/s.
Czy tak bliska odległość mojej anteny satelitarnej może mieć wpływ na taką różnice prędkości między nami? I zakłócenia mojego sygnału?
Jak i na LTE tak i na 5G pokazuje mi sygnał "doskonały".
Jego parametry: https://zapodaj.net/plik-OpzKP1EmgS
Moje parametry: https://zapodaj.net/plik-w0CmqRRuZa https://zapodaj.net/plik-AiBfLFLONP
Tak z tym masztem się łączy i zdecydowałem się wziąć Play bo u sąsiada działa bardzo dobrze. A ponoć właśnie T-Mobile i Orange słabo więc już sam nie wiem. A czy antena satelitarna może zakłócać sygnał LTE?
I jeszcze jedno pytanie bo kawałek dalej jest BTS Play. Czy jest szansa wymusić połączenie z nim?
Jak jest kawałek dalej , to z reguły po to ,żeby doświetlić inną stronę to raz ( choć jasne ,że wcale być tak nie musi).
Dwa , w Play wymuszenie konkretnej komórki - cell lock, powoduje ,że router traci agregację pasm...
U sąsiada zobacz co router agreguje i skąd ( bo może się okazać ,że jemu już łapie n78 a Tobie nie),jest w nim zakładka ,jak pamietam gdzies w zaawansowanych.
A co do czaszy satelity , to różne mogą być przypadki ,50cm nie powinno mieć znaczenia, no ale wysokie częstotliwości mogą się odbijać od niespodziewanych miejsc.
No i przetestuj T-Mobile i/lub Orange , najprawdopodobniej na tym nadajniku mają pasmo c - n78 i będzie to lepiej działać. Kup startery , doładuj ,żeby mieć 5G i sprawdz.
Parametry sygnału co najwyzej poprawne z 2 sektora, SINR przeciętny. Sektor 2 z tego BTS-a, brak lokalizacji ale widać ze jesteś raczej pomiedzy sektorami z tego BTS-a, kolega dobrze radzi z operatorami NetWorks, pre-paid Orange/T-mobile i zobaczysz jak moze działać internet mobilny a sąsiad moze korzystać z innego BTS-a . Ogólnie Osiedle Lotników i Play to nie jest dobry pomysł
Ale jest na skraju zasiegu C-Band z Powstańców dla Orange/T-mobile.
Sąsiad moze łączyć się na N78 z tym BTS-em na Kasprowicza 52, sygnał bardzo słaby , sektor 3 na azymut 240. Lub z Tysiaclecia , sektor 2 na 140 stopni czyli Osiedle Lotników. Ustaw antenę MC889 na ten BTS.
Ja też mogę połączyć się na paśmie n78 z powstańców Warszawy 69 ale sygnał bardzo słaby i prędkości bardzo słabe.
Zobaczę u sąsiada z jakim btsem się łączy i jakie pasma ale wydaje mi się że on się łączy po LTE z tym samym btsem.
Ty w ogóle czytasz co napisałem? Ze zrozumieniem, sąsiad w apce na 5G i bardzo słabe RSRP i SINR, kotwica na LTE z duzo lepszymi parametrami sygnału. Play na Obrońców nie ma N78, a jak połaczysz się z N78 to i tak nie wiesz z którym bo na MC889 pokazuje sie tylko PCI dla 5G. Ustaw antenę tak jak piszę, czyli na Tysiaclecia 1 bo tam Play ma na BTS-ie N78 I 2 sektor świeci na Komarowo wiec powinieneś być w jego zasiegu.
A co do Play z Powstańców to sektor 2 z którego korzystasz świeci na azymut 230 czyli Komarowo, 3 na 350 stopni więc wyglada ze jesteś pomiędzy nimi, stad te nie najlepsze parametry sygnału w tym SINR jak na 800m od BTS-a. Play ogólbnie na Osiedlu Lotników to ma problematyczny zasieg.
Sąsiad to raczej nie jest dobry doradca, Orange/T-mobile też ma sektory z Powstańców na te same azymuty co PLAY a inne okoliczne BTS-Y Z n78 nie świecą na Osiedle, dedykowana stacja dla was to NetWorks przy Piwstańców 30 z sektorem na Osiedle Lotników ale na razie nie ma N78, jest tylko pozwolenie.
W przypadku połączenia na N78 w Orange /T-mobile z Powstańców 69 kotwica na LTE z Powstańców 30 ale to pokażą testy tych operatorów.
Ok pójdę do sąsiada zobaczyć z czym łączy się jego router. Spróbuję ustawić router mniej więcej tak jak on. I również ustawić go też w stronę Kasprowicza i zobaczymy co to da.
Ja mieszkam w Roszkowie nie na osiedlu lotników https://zapodaj.net/plik-dMXOAsZ39b
Router pokazuje EC-ID35 czyli 2 sektor na LTE2600 a ten dla Play na tym BTS-ie jest na azymut 230. pierwszy sektor jest na 100 stopni czyli na Roszkowo a 3 na 350.Kasprowicza gdzie jest N78 świeci na 180 czyli , mozliwe że sąsiad ma N78 z niego, mozliwe ze jesteś na skraju zasięgu z niego. Ustaw MC889 na ten BTS.
Spróbuję tylko mnie zastanawia fakt tego że mój router jest ustawiony centralnie na maszt na powstańców Warszawy 69 a ten maszt na Kasprowicza jest jakby z drugiej strony budynku. Sąsiad ma zamontowany swój router pod daszkiem i przykręcony w ogóle w pozycji poziomej od strony powstańców Warszawy ale nawet nie jest skierowany w ten maszt i on już w ogóle nie ma w zasięgu pola widzenia masztu na Kasprowicza. Wieczorem pójdę do niego i zobaczę jak u niego pokazuje w routerze.
Router mam tak zamontowany. I tak teraz patrzę że kabel od anteny jest związany opaskami razem z kablem od routera. https://zapodaj.net/plik-cPuskHO2Or
Montowanie MC889 na kierunek BTS-a bez N78 nie ma sensu, na LTE on ma anteny dookólne, anteny kierunkowe o największym zysku pracują na C-Band wiec MC889 montuje się w kierunku BTS-a z N78, to jest NSA wiec kotwica na LTE moze być z innego BTS-a niż N78 lub z tego samego stąd do niższych pasm anteny dookólne. A u sąsiada jak to 5G na N78 to parametry sygnału na tym screene z aplikacji są bardzo słabe ale on też nie ustawił anteny pod N78.
No więc tak byłem u sąsiada i mnie trochę zatkało. Ich router łączy się z masztem na batalionów chłopskich nr bts 9302123 on jest oddalony od nas w linii prostej o ponad 4km. Każdy speed test to ponad 200mb/s.
Wczoraj rozmawiałem z konsultantem Play i miał coś zrobić i zrobił tak że nas przypisał na stałe do bts w radunicy czyli całkiem w inną stronę i oddalonego o 5km. Efekt tego jest taki że internet w ogóle nie działa i czekam na przywrócenie "ustawień operatorskich". Teraz pytanie czy jeśli ustawie router w taki sam sposób jak oni na tej samej wysokości to czy będzie się łączył z tym samym btsem co ich router czy znowu z tym na powstańców. Ewentualnie ustawić na Kasprowicza.