Jaki router + antena zewnetrzna do 4G na wsi

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
DanielF
Początkujący użytkownik forum

Jaki router + antena zewnetrzna do 4G na wsi

Post autor: DanielF »

Czeka mnie niedługo przeprowadzka na wieś do miejscowości Grazymy (kompletne zad...pie):
Obrazek
Założenia router z modemem GSM + antena zewnętrzna kierunkowa (router może być od razu z WiFI, ale niekoniecznie, AP może być osobno).
Optymalnie: na start <1000zł, abonament <20zł/mies, download >100Mbps, upload >20Mbps, ping <30ms
Akceptowalnie: na start <=1500zł, abonamnet <=40zł/mies, download >=50Mbps, upload >=5Mbps, ping <=40ms
Najbliższy BTS jest w odległości 2,6km, w Rapatach, niestety zasłaniają go drzewa, myślę że na 5G nie ma szansy, profil terenu wygląda mniej więcej tak (z prawej BTS).
Obrazek.
Operator dowolny, ale z testów raczej Plus. Testowałem prepaidy 4 operatorów, telefonem bez 5G, ale podejrzewam że nawet jakby miał taką możliwośc to by nie zadziałało. Wyniki:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Co najlepiej kupić? Jakie parametry da się osiągnąć? Oczywiście istotny jest stosunek jakości do ceny.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki router + antena zewnetrzna do 4G na wsi

Post autor: matek451 »

Ty na powaznie z tymi kosztami abonamentu i wymaganiami bo dla mnie to kiepski żart, tak samo jak te twoje testy pokazujace niewłaściwą zakładkę z NetMonster, pokazuje się zawsze całą LIVE.
DanielF

Dzięki za odpowiedź.
1 Koszty abonamentu - w tej chwili używam stale 2 kart SIM:
- abonament w Multimedia (korzysta chyba z Plusa) za 15zł/mies - rozmowy i SMS w abonamencie, ale tylko 2Gbps/mies,
- pre-paid w Plus zasilany co miesiąc 30zł - j.w. ale więcej Gbps niż jestem w stanie wykorzystać,
dlatego wyobrażam sobie, że da się znaleźć abonament na samą transmisję, bez SMS i połączeń, za max 40zł, a może nawet znacznie taniej.
2 Dość stary telefon, z wewnętrzną anteną 'wyciąga' w Plusie ok. 30Mbps, dlatego mam nadzieję, że router z modemem i zewnętrzną anteną kierunkową uzyska znacznie większą przepustowość. Tylko nie wiem jaki wybrać.
3 OK, w poniedziałek będę tam znowu, to zrobię nowe screenshoty.
Jest sens sprawdzać Orange i Play, czy wystarczy Plus i T-mobile?
A może da się coś powiedzieć na podstawie tych, które wkleiłem?
DanielF

Dodatkowe screenshoty

Plus

T-mobile

Play
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Orange
Obrazek Obrazek

Przy czym na razie chodzi mi wyłącznie o wybór sprzętu, jak już kupię i zamontuję, to powtórzę testy dla różnych operatorów. Chociaż do Play będę musiał obrócić antenę, to nie wiem czy jest sens sprawdzać, skoro jest 2x dalej niż reszta.

A przy okazji - która strona jest bardziej wiarygodnym źródłem informacji o BTSach?
btsearch
czy
bts-gsm
DanielF

Przede wszystkim, zastanawiam się, czy kupować tańszy sprzęt do 4G, czy dołożyć kasy licząc, że uda się jednak uzyskać 5G?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Pseudo 5G N1 na 2100MHz w DSS z LTE jest w Biesalu, w Rapatach i Gietrzwałdzie NetWorks go nie ma . Podobnie jak Play w Worytach. Prawdziwe 5G N78 jest na BTS-ie T-mobile w Unieszewie, 3 sektor na Gietrzwałd.
DanielF

Dziękuję, czyli wyjaśnione - nie ma sensu płacić więcej za 5G.
W takim razie pewnie zdecyduję się pewnie na Nokia 4G05-b, ale to dopiero za kilka miesięcy.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Za kilka miesięcy to sytuacja może być zupełnie inna ( np . jakiś opeator jednak wywiesi n78) ...
DanielF

Słusznie, w takim razie jak już będę miał kupować, to powtórzę testy. Dzięki.
ODPOWIEDZ