MC888/MC889
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Re: MC888/MC889
Witajcie. Żebym Was nie męczył już o ten MC888 to kupiłem go All... kurier przyniósł wczoraj popołudniu, żonka odebrała, nie miałem czasu nic patrzeć wróciłem w nocy z arbaitu. Router włączony przed chwilą, włożyłem Orange na kartę, zostało mi trochę GB i rzeczywiście wymiata, czuła bestia, pełen wybór pasm wszelakiej maści bez najmniejszego problemu, nie ma żadnego brandu, simlocka, póki co na razie nie mogę się do niczego przyczepić. Pobawię się teraz przy kawie... napiszę za chwilę co i jak tam dalej. Aha jak na Nasze forum wrzucić obrazki??? (wstyd nie wiem)
- onken
- ** Moderator **
Ile wyszedł u chińczyka ? Nie naliczyli Ci dodatkowego VATu ? Obrazki wrzuca się przez jakiś zewnętrzny hosting obrazków.
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Użytkownik forum
Cześć Onken, sorki źle się wyraziłem z polskiego portalu aukcyjnego Alleg kupiony, coś koło 880 zł
Fajnie, że nie ma wątpliwości, jakie bandy są a jakich nie ma (sensie bo takie wypowiedzi na forum się przewijały, że są dane bandy a innych nie ma zależało od którego operatora był brand itp itd).
Ale szczerze bez ściemy naprawdę czułe te antenki wewnętrzne, pingi też ładne na n78, 12-15ms jitter 2-3.
Na samym LTE do woli można mieszać bandami (800,1800,2100,2600) też ładnie idzie koło 130DL, 60UL, ping ciut gorszy dobija do 17-20ms jitter 3-5
Póki co jak dla mnie w mojej lokalizacji - centrum miasta, najlepiej się spisuje 5G n78 razem z LTE1800+LTE2100. Wtedy na tych dwóch LTE pokazuje agregację uploadu szerokość pasma 15MHz+15MHz, jak dorzucam LTE800 (B20) to już nic nie zyskuję na UL. Zresztą jak wiemy wszyscy 5G NSA to "nakładka" na LTE więc UL idzie po LTE, tutaj wydaje mi się lepiej wybrać dwa pasma mniej obciążone o szerszym paśmie (np te 15+15MHz).
Chociaż na samym trybie LTE (bez 5G) też robiłem właśnie testy...
i też ładnie, nawet po tylko jednym B20 (800tka zasięgowa) też miło... 30DL,30UP, ping 18ms jitter 1-2ms. Fajnie taka symetria DSL korpo :-)
Fajnie, że nie ma wątpliwości, jakie bandy są a jakich nie ma (sensie bo takie wypowiedzi na forum się przewijały, że są dane bandy a innych nie ma zależało od którego operatora był brand itp itd).
Ale szczerze bez ściemy naprawdę czułe te antenki wewnętrzne, pingi też ładne na n78, 12-15ms jitter 2-3.
Na samym LTE do woli można mieszać bandami (800,1800,2100,2600) też ładnie idzie koło 130DL, 60UL, ping ciut gorszy dobija do 17-20ms jitter 3-5
Póki co jak dla mnie w mojej lokalizacji - centrum miasta, najlepiej się spisuje 5G n78 razem z LTE1800+LTE2100. Wtedy na tych dwóch LTE pokazuje agregację uploadu szerokość pasma 15MHz+15MHz, jak dorzucam LTE800 (B20) to już nic nie zyskuję na UL. Zresztą jak wiemy wszyscy 5G NSA to "nakładka" na LTE więc UL idzie po LTE, tutaj wydaje mi się lepiej wybrać dwa pasma mniej obciążone o szerszym paśmie (np te 15+15MHz).
Chociaż na samym trybie LTE (bez 5G) też robiłem właśnie testy...
i też ładnie, nawet po tylko jednym B20 (800tka zasięgowa) też miło... 30DL,30UP, ping 18ms jitter 1-2ms. Fajnie taka symetria DSL korpo :-)
-
- Początkujący użytkownik forum
Ok, czyli wyłączamy serwer DHCP w MC899, jeśli działa w trybie bridge jako modem i jest podłączony do portu WAN w docelowym routerze?
-
- Guru bezprzewodowy
Nie ,UL jak najbardziej, idzie również (a może przede wszystkim,ystkim jak się zagreguje) po n78 (po n1 czy n41 też).
Jeśli to ten od krowy z allegro
to pokaż jego nazwę fw , zdjęcia obudowy (czy jest na niej napisał 5G+) , czy to model MC888 czy może MC888D ?
Jeśli to ten od krowy z allegro

-
- Guru bezprzewodowy
-
OK, korciło mnie, żeby wyłączyćMig25 pisze: ↑2025-02-04, 14:25W trybie bridge nie wyłączamy DHCP (bo się do niego nie dostaniemy i trzeba będzie ustawić fabryczne ustawienia).

-
Faktycznie da się. Przy domyślnie włączonych wszystkich pasmach mam N41+B1+B3.
Nawiązując do sugestii użytkownika matek451 - jak zablokowałem B1 i zostawiłem B3 i B7 to i tak łączy się tylko z B3.
Tutaj zrzut ekranu z aktywnych połączeń:
https://zapodaj.net/plik-FLMIfs5dcc
-
- Guru bezprzewodowy
MC889 nie ma możliwości agregacji B7 +N41 , jeśli o to chodzi
-
Dane z https://beta.btsearch.pl okazały się nieaktualne. Wg https://bts-gsm.eu 5G 2100 i 3600 ma tam Play, a Orange ma 2100. T-Mobile podobnie jak Orange, ale na BTS-ie ok. kilometr ode mnie. Mam kartę Playa, jutro przetestuję...marcowy pisze: ↑2025-02-04, 12:20To Orange i T-Mobile mają prawdziwe 5G, a Plus nie?matek451 pisze: ↑2025-02-04, 11:15 Bo tryb Bridge uruchamiamy na routerze, to jest jeden z trybów pracy routera, po prostu zmieniamy w nim pewne funkcje ale to tylko szczegół związany z nazewnictwem.
W Plusie liczy się z tego BTS-a N41+B7+B3 więc zobacz czy z nich korzystasz i tyle. Chesz mieć szybko i sprawdzić jak działa prawdziwe 5G N78 to kup pre-paidy Orange/T-mobile i przetestuj.Poza tym na tym BTSie są wszyscy 4 operatorzy, ale póki co tylko Plus ma tam nadajnik 5G, a w okolicy innego BTS-a brak. Play ma tam pozwolenie na 5G 2100 i 3500 ale póki co nie założyli, poza tym zniechęciłem się do nich po 3 latach słabego LTE.
-
- Użytkownik forum
Migu to od niego wzięte
na spodzie obudowy ZTE MC888B (B jak Barabara :-)).
Na obudowie nie ma G+, są wszystkie pasma do zaznaczenia/odznaczenia.
Soft BD_ABPLMC888BV1.0.0B4.
Polski język jest, na dole pisze ZTE Corp... 2024, przy próbie aktualizacji szuka mieli po sieci i po parunastu sekundach komunikat, że masz najnowszą wersję oprogramowania.
Wersja sprzętowa to MC888BHWV1.0.0.
Odnośnie testu do popoludniowej kawy to w trybie bridge ciekawa rzecz... a mianowicie port który robi za bridge'a ma pełną prędkość (powiedzmy 1Gbit/s bo tyle ma laptop) a drugi lanowski w MC888B ma max 100mbit/s. Jak wyłączę tryb mostka to oba LANy w MC888B dają na maxa (1Gbit/s bo tyle max ma lapek więc tak zestawia, nie wiem, może mają więcej ale latpop ma 1Gmax). Aha tez ciekawe bo w trybie bridge wifi 5g idzie na maxa, 2.4 też, tak samo w trybie normalnym też wifi 5 i 2.4 idzie max. więc dla wifi nie ma znaczenia czy tryb mostka czy normalnie. Ale po kablu dla portu niebridge już jest znaczenie. Może napisałem to tak trochę łopatologicznie ale chciałem być dobrze zrozumianym
aha i nie można w DHCP podać własnego DNS, nie ma takiego pola, można powiązać MACa z IP (dzierżawa), wybrać sieć 192.168.0.x czy tam 192.168.1.x ale maska zawsze jest 255.255.255.0 (tez nie mozna jej zmienić), jest sieć wifi gościa, dwa wifi 2.4 i 5 mozna ustawić razem(balancing) lub osobno. PCI Lock na n78 czy LTE nie wiem czy działa, są dwa pola żeby wpisać parametry. Jest automatyczny restart np. raz na dobę.
odnośnie tego 1Gbit/s i 100Mbit/s w trybie mostka to czy na waszych innych softach tez tak jest?
na spodzie obudowy ZTE MC888B (B jak Barabara :-)).
Na obudowie nie ma G+, są wszystkie pasma do zaznaczenia/odznaczenia.
Soft BD_ABPLMC888BV1.0.0B4.
Polski język jest, na dole pisze ZTE Corp... 2024, przy próbie aktualizacji szuka mieli po sieci i po parunastu sekundach komunikat, że masz najnowszą wersję oprogramowania.
Wersja sprzętowa to MC888BHWV1.0.0.
Odnośnie testu do popoludniowej kawy to w trybie bridge ciekawa rzecz... a mianowicie port który robi za bridge'a ma pełną prędkość (powiedzmy 1Gbit/s bo tyle ma laptop) a drugi lanowski w MC888B ma max 100mbit/s. Jak wyłączę tryb mostka to oba LANy w MC888B dają na maxa (1Gbit/s bo tyle max ma lapek więc tak zestawia, nie wiem, może mają więcej ale latpop ma 1Gmax). Aha tez ciekawe bo w trybie bridge wifi 5g idzie na maxa, 2.4 też, tak samo w trybie normalnym też wifi 5 i 2.4 idzie max. więc dla wifi nie ma znaczenia czy tryb mostka czy normalnie. Ale po kablu dla portu niebridge już jest znaczenie. Może napisałem to tak trochę łopatologicznie ale chciałem być dobrze zrozumianym
aha i nie można w DHCP podać własnego DNS, nie ma takiego pola, można powiązać MACa z IP (dzierżawa), wybrać sieć 192.168.0.x czy tam 192.168.1.x ale maska zawsze jest 255.255.255.0 (tez nie mozna jej zmienić), jest sieć wifi gościa, dwa wifi 2.4 i 5 mozna ustawić razem(balancing) lub osobno. PCI Lock na n78 czy LTE nie wiem czy działa, są dwa pola żeby wpisać parametry. Jest automatyczny restart np. raz na dobę.
odnośnie tego 1Gbit/s i 100Mbit/s w trybie mostka to czy na waszych innych softach tez tak jest?
-
- Guru bezprzewodowy
Napisałem jakich operatorów masz testować , tak trudno się dostosować. Bzdury na niektórych stronach nie są powodem aby w to wierzyć, Play ma w okolicy BTS -a z N78 na Naramowickiej 11 , odpalony 2 tygodnie temu, sektor 1 na azymut 110 czyli Koziegłowy, daleko mozna próbować z anteną na ten kierunek, kotwica na LTE zapewne z innego BTS-a ale na cuda nie licz.
T-mobile ma w poblizu 3 stacje bazowe z N78, kotwica LTE zapewne z tego na Topolowej, to Polna, Gdyńska i Taczaka , takze dla Orange. Do tego Kicin na pozwoleniu Orange dla obydwu. Z dalszych Bałtycka 65 i Karpia 31.
Nie znam twojej lokalizacji wiec nie podam dokładnych azymutów anten na tych BTS-ach z N78.
W tym rejonie liczą się na 5G tylko ci 2 operatorzy, za nimi długo, długo nic czyli Play i Plus ze swoim N41.
T-mobile ma w poblizu 3 stacje bazowe z N78, kotwica LTE zapewne z tego na Topolowej, to Polna, Gdyńska i Taczaka , takze dla Orange. Do tego Kicin na pozwoleniu Orange dla obydwu. Z dalszych Bałtycka 65 i Karpia 31.
Nie znam twojej lokalizacji wiec nie podam dokładnych azymutów anten na tych BTS-ach z N78.
W tym rejonie liczą się na 5G tylko ci 2 operatorzy, za nimi długo, długo nic czyli Play i Plus ze swoim N41.
-
-
- Guru bezprzewodowy
Korzystaj sobie z czego chcesz, mnie nic do tego ale to publiczne Forum, ludzie to czytają więc uważam ze jak ktoś podaje tutaj fałszywe dane dotyczace stacji bazowych to ja to prostuję i tyle.
Widać że nie masz zielonego pojęcia z kim wchodzisz w dyskusję, poczytaj sobie tysiace moich postów tutaj i na Elektrodzie to będziesz wiedział że jak ja coś piszę to w 100% pokrywa to się z faktami.
Wbrew temu co sądzisz weryfikacja stacji bazowych, pasm na nich, technologii, infrastruktury wymaga zaawansowanej wiedzy, pracy i wykorzystania wielu wiarygodnych źródeł. Wymienione przez ciebie są tylko częścią z nich , oczywiście mowa o btsearch.pl ale ta baza tworzona przez pasjonatów też jest niekompletna i wymaga dodatkowej weryfikacji. Szczególnie w kwestii stacji z N78 które są w ciągłej budowie. Poważnym mankamentem tej bazy jest też brak PCI w wykazach.
Ja źródeł nie muszę pokazywać aby być wiarygodnym, lata doświadczeń i dorobek jaki mam jest wystarczajacą rekomendacją.
To Wielkopolska więc oczywistym jest też jedno ze źródeł łówców BTS -ów z tego rejonu.
bts-gsm.eu to mapa w oparciu o pozwolenia UKE a nie mapa faktycznych stacji bazowych.
W twoim rejonie jest kilka źródeł z dokładnymi danymi dotyczacymi stacji bazowych Orange/T-mobile z N78, oficjalnych, T-mobile oraz lokalnych pasjonatów , ci ostatni zamieszcaja też PCI w swoich wykazach.
Widać że nie masz zielonego pojęcia z kim wchodzisz w dyskusję, poczytaj sobie tysiace moich postów tutaj i na Elektrodzie to będziesz wiedział że jak ja coś piszę to w 100% pokrywa to się z faktami.
Wbrew temu co sądzisz weryfikacja stacji bazowych, pasm na nich, technologii, infrastruktury wymaga zaawansowanej wiedzy, pracy i wykorzystania wielu wiarygodnych źródeł. Wymienione przez ciebie są tylko częścią z nich , oczywiście mowa o btsearch.pl ale ta baza tworzona przez pasjonatów też jest niekompletna i wymaga dodatkowej weryfikacji. Szczególnie w kwestii stacji z N78 które są w ciągłej budowie. Poważnym mankamentem tej bazy jest też brak PCI w wykazach.
Ja źródeł nie muszę pokazywać aby być wiarygodnym, lata doświadczeń i dorobek jaki mam jest wystarczajacą rekomendacją.
To Wielkopolska więc oczywistym jest też jedno ze źródeł łówców BTS -ów z tego rejonu.
bts-gsm.eu to mapa w oparciu o pozwolenia UKE a nie mapa faktycznych stacji bazowych.
W twoim rejonie jest kilka źródeł z dokładnymi danymi dotyczacymi stacji bazowych Orange/T-mobile z N78, oficjalnych, T-mobile oraz lokalnych pasjonatów , ci ostatni zamieszcaja też PCI w swoich wykazach.
-
A propos ustawienia codziennych restartów MC889A Pro.
Zauważyłem taką dziwną tendencje: sieć Orange - Flex Unlimited. Jako, że ten sprzęt mam dość krótko, to co jakiś czas sprawdzam jaki mam DL i przed chwilą było tylko około 170 Mbps. Po restarcie od razu 700 Mbps (więc to nie żadne obciążenie sieci, czy coś takiego) - tak jakby modem zapychał się jakoś podczas nieprzerywanej pracy w ciągu dnia. Wczoraj wieczorem było podobnie, niski DL wieczorem, a po restarcie pełna prędkość od razu czyli około 600 - 700 Mbps. Co może być powodem?
Dodam, że dość intensywnie korzystam z sieci... canal+ online, hbm max, streaming hi res w ciągu dnia.
Mam jeszcze pytanie o Router Brovi 5G CPE Max 5 H352-381. Który z tych modemów (Brovi i MC889A Pro) jest technicznie lepszy, stabilniejszy, jakieś różnice w antenach?
Zauważyłem taką dziwną tendencje: sieć Orange - Flex Unlimited. Jako, że ten sprzęt mam dość krótko, to co jakiś czas sprawdzam jaki mam DL i przed chwilą było tylko około 170 Mbps. Po restarcie od razu 700 Mbps (więc to nie żadne obciążenie sieci, czy coś takiego) - tak jakby modem zapychał się jakoś podczas nieprzerywanej pracy w ciągu dnia. Wczoraj wieczorem było podobnie, niski DL wieczorem, a po restarcie pełna prędkość od razu czyli około 600 - 700 Mbps. Co może być powodem?
Dodam, że dość intensywnie korzystam z sieci... canal+ online, hbm max, streaming hi res w ciągu dnia.
Mam jeszcze pytanie o Router Brovi 5G CPE Max 5 H352-381. Który z tych modemów (Brovi i MC889A Pro) jest technicznie lepszy, stabilniejszy, jakieś różnice w antenach?
-
- Guru bezprzewodowy
Zobacz co modem agreguje przed restartem a co po.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Być może na nadajniku na noc wyłączają 3500 i router ma problem z automatycznym załączaniem jego i dopiero restart pomaga.
MC888 -> Orange
-
- Guru bezprzewodowy
Natomiast co do MC888B , to może być zupełnie inna konstrukcją na innym chipsecie .
Na Aliexpress swego czasu był MC888S i on ma chipset Unisoc...
Tak samo i ten , to może być zupełnie inny router (choć o teoretycznie podobnych mozliwosciach).
Stąd możliwe, że nie możemy pomiędzy MC888B a MC888 stawiać znaku równości (w sensie ze to jest to samo).
Znamienne jest to , że sprzedawany jest przez allegro , a nie ma go w oficjalnym sklepie ZTE.
Być może kolega z ZTE mógłby coś się dowiedzieć...
A no I MC888D na pewno jest na SX62 (mimo ,że jakieś różnice muszą też byc).
Na Aliexpress swego czasu był MC888S i on ma chipset Unisoc...
Tak samo i ten , to może być zupełnie inny router (choć o teoretycznie podobnych mozliwosciach).
Stąd możliwe, że nie możemy pomiędzy MC888B a MC888 stawiać znaku równości (w sensie ze to jest to samo).
Znamienne jest to , że sprzedawany jest przez allegro , a nie ma go w oficjalnym sklepie ZTE.
Być może kolega z ZTE mógłby coś się dowiedzieć...
A no I MC888D na pewno jest na SX62 (mimo ,że jakieś różnice muszą też byc).
-
Nie to raczej nie to, gdyż cały czas jest aktywna n78 3500.
Te same parametry sieci są przed i po restarcie.
-
- Guru bezprzewodowy
Te same pasma ? Te same PCI?
-
-
- Użytkownik forum
Cześć Sojer, rozumiem, że masz Flexa Unlimited za 80? Napisz mi/nam co o tym myślisz.
Ja do świeżo nabytego MC888 B włożyłem na testy Orange OFNK, mam tam trochę może koło 100GB to się testuje.
Ale myślę docelowo przenieść inny główny numer Orange OFNK do Flexa Unlimited - wziąć jedną kartę typowo do transmisji i włożyć w ten MC888 B. U mnie na obecnej Neostradzie wychodzi max 300-400GB miesięczni na kilka osób, Netflixów czy innych streamów nie mamy i nie oglądamy. Jedynie coś tam youtuby i takie tam gierki proste dzieciaki.
Więc ciekaw jestem co myślisz o tym Flexie? Jak pingi? bo coś tam w regulaminie Flexa jest że zapewniają nie wyższe niż 80ms (czyli niższe niż 80ms)
Aha jeśli coś cię niepokoi spadający transfer we Flexie to gdzieś mi się swieży wątek na innym formum (chyba orange) przewinał że gdzieś w Krakowie komuś Flex przycinał do 150DL/150UL ... gdzieś mnie google niedawno tam przekiweowało. Tam właśnie ktoś tego Flexa porównywał do zwykłęgo OFNK na tym samym sprzecie 5G i na tej samej lokalizacji i OFNK szło na max, a flex do 150/150. W innym mieście na tym samym sprzecie tez OFNK > Flex. Gdzieś tam pamiętam w Budapeszcie było normalni ONFK=Flex 700/150. Pamiętam z tego wątku że pomogła skarga pisemna do Orange do Skierniewic.
Ale doczytaj to był długi wątek i modem 5G chyba jak Twoj 889
pzdr
Ja do świeżo nabytego MC888 B włożyłem na testy Orange OFNK, mam tam trochę może koło 100GB to się testuje.
Ale myślę docelowo przenieść inny główny numer Orange OFNK do Flexa Unlimited - wziąć jedną kartę typowo do transmisji i włożyć w ten MC888 B. U mnie na obecnej Neostradzie wychodzi max 300-400GB miesięczni na kilka osób, Netflixów czy innych streamów nie mamy i nie oglądamy. Jedynie coś tam youtuby i takie tam gierki proste dzieciaki.
Więc ciekaw jestem co myślisz o tym Flexie? Jak pingi? bo coś tam w regulaminie Flexa jest że zapewniają nie wyższe niż 80ms (czyli niższe niż 80ms)
Aha jeśli coś cię niepokoi spadający transfer we Flexie to gdzieś mi się swieży wątek na innym formum (chyba orange) przewinał że gdzieś w Krakowie komuś Flex przycinał do 150DL/150UL ... gdzieś mnie google niedawno tam przekiweowało. Tam właśnie ktoś tego Flexa porównywał do zwykłęgo OFNK na tym samym sprzecie 5G i na tej samej lokalizacji i OFNK szło na max, a flex do 150/150. W innym mieście na tym samym sprzecie tez OFNK > Flex. Gdzieś tam pamiętam w Budapeszcie było normalni ONFK=Flex 700/150. Pamiętam z tego wątku że pomogła skarga pisemna do Orange do Skierniewic.
Ale doczytaj to był długi wątek i modem 5G chyba jak Twoj 889
pzdr
-
- Użytkownik forum
Migu dzięki za czujność, cały czas mnie ciekawi co to wziałem co to za model MC 888 B.... chyba jak zwykły MC888. jak to sprawdzić :-)
-
Hej @Zibi200
Tak, 80 zl unlimited
Generalnie jestem bardzo zadowolny z tej oferty. Mam dodatkowo dwie karty sim - jedna z iPadzie do netu oraz driga właśnie do MC889A Pro. Plus jest jeszcze jedna do wykorzystania (3 dodatkowe). Jestem dość blisko nadajnika orange z n78. Transfery po kablu to ok 400 - 700 Mbps, ping 13 - 25. Jedyne co mi się nie podoba obecnie to, źe muszę restartowaċ MC889A Pro, źeby wracało to pełnej prędkości.
Tak, 80 zl unlimited
Generalnie jestem bardzo zadowolny z tej oferty. Mam dodatkowo dwie karty sim - jedna z iPadzie do netu oraz driga właśnie do MC889A Pro. Plus jest jeszcze jedna do wykorzystania (3 dodatkowe). Jestem dość blisko nadajnika orange z n78. Transfery po kablu to ok 400 - 700 Mbps, ping 13 - 25. Jedyne co mi się nie podoba obecnie to, źe muszę restartowaċ MC889A Pro, źeby wracało to pełnej prędkości.
-
sojer2005 pisze: ↑2025-02-06, 12:54sojer2005 pisze: ↑2025-02-06, 12:49 Hej @Zibi200
Tak, 80 zl unlimited
Generalnie jestem bardzo zadowolny z tej oferty. Mam dodatkowo dwie karty sim - jedna z iPadzie do netu oraz drugą właśnie do MC889A Pro. Plus jest jeszcze jedna do wykorzystania (3 dodatkowe). Jestem dość blisko nadajnika orange z n78. Transfery po kablu to ok 400 - 700 Mbps (zwykle koło 600), ping 13 - 25. Jedyne co mi się nie podoba obecnie to, źe muszę restartowaċ MC889A Pro, źeby wracało to pełnej prędkości.
-
Przepraszam , przez pomyłkę dodałem dwa posty.
-
sojer2005 pisze: ↑2025-02-06, 12:49 Hej @Zibi200
Tak, 80 zl unlimited
Generalnie jestem bardzo zadowolny z tej oferty. Mam dodatkowo dwie karty sim - jedna z iPadzie do netu oraz druga właśnie do MC889A Pro. Plus jest jeszcze jedna do wykorzystania (3 dodatkowe). Jestem dość blisko nadajnika orange z n78. Transfery po kablu to ok 400 - 700 Mbps (średnio ok. 600), ping 13 - 25. Jedyne co mi się nie podoba obecnie to, źe muszę restartowaċ MC889A Pro, źeby wracało to pełnej prędkości.
-
- Użytkownik forum
Sojer2005 wielkie dzięki, no uwierz nie szło nikogo zapytać o tego Flexa, mało popularny a cholernie byłem ciekaw jak to działa,
mam Neostradę ADSL 10/1 już sto lat :-) ale to jest jakiś dramat, światłowód idzie może do sąsiadów ze 20metrów od mnie - u mnie nie ma szans a nie będę życia marnował na komitety kolejkowe prośby pisma itp. niech się pocałują w d... za dużo innych spraw na głowie. A tak właśnie chciałem Ci doradzić z tym spadającym transferem bo taki wątek mi się przewinął. Jakbym chciał coś się zapytać to nie obraź się :-) pomęczę.
Ja u siebie do n78 orange mam 500m, nie ma widocznosci optycznej, budynki zasłaniają bardziej dachy budynków, więc masztu nie widać i anten też. MC888 w domu w środku w pokoju na ławie. Sprawdzę czy na tym 888 też są spadki w ciągu doby. A zapytam, czy te objawy masz po dłuższym ściąganiu czy dłuższym czasie (niezaleznie od danych) jak jest "zapięte" połączenie 5G?
Bo też odnośnie Flexa przewija się gdzieś wątek tzw. lejka dynamicznego, czyli system mierzy zużycie od 7 do 23 i stopniowo zwalnia, potem o połnocy resetuje licznik i od 0.01 znowu ma się "czyste" konto. I jest to tez w ich regulaminie ucziwego korzystania z sieci Orange.
mam Neostradę ADSL 10/1 już sto lat :-) ale to jest jakiś dramat, światłowód idzie może do sąsiadów ze 20metrów od mnie - u mnie nie ma szans a nie będę życia marnował na komitety kolejkowe prośby pisma itp. niech się pocałują w d... za dużo innych spraw na głowie. A tak właśnie chciałem Ci doradzić z tym spadającym transferem bo taki wątek mi się przewinął. Jakbym chciał coś się zapytać to nie obraź się :-) pomęczę.
Ja u siebie do n78 orange mam 500m, nie ma widocznosci optycznej, budynki zasłaniają bardziej dachy budynków, więc masztu nie widać i anten też. MC888 w domu w środku w pokoju na ławie. Sprawdzę czy na tym 888 też są spadki w ciągu doby. A zapytam, czy te objawy masz po dłuższym ściąganiu czy dłuższym czasie (niezaleznie od danych) jak jest "zapięte" połączenie 5G?
Bo też odnośnie Flexa przewija się gdzieś wątek tzw. lejka dynamicznego, czyli system mierzy zużycie od 7 do 23 i stopniowo zwalnia, potem o połnocy resetuje licznik i od 0.01 znowu ma się "czyste" konto. I jest to tez w ich regulaminie ucziwego korzystania z sieci Orange.
-
Pewnie, nie ma problemu. Z przyjemnością odpowiem.Zibi2000 pisze: ↑2025-02-06, 13:06 Sojer2005 wielkie dzięki, no uwierz nie szło nikogo zapytać o tego Flexa, mało popularny a cholernie byłem ciekaw jak to działa,
Ja jestem też we flex z uwagi na miesięczny okres wypowiedzenia, więc łatwo zakończyć umowę w razie jakiś większych problemów technicznych.
Niestety w mojej lokalizacji nie ma jeszcze światłowodu, ale podobno jeszcze max 1,5 roku. Zobaczymy.
Tak czy siak, na razie pozostaje mi tylko 5G.
Mój masz jest nieco dalej i mój modem, na razie jest na poddaszu i "widzi" maszt przez okno strychowe. Wiem, że nie jest to optymalne umiejscowienie, ale na razie nie mam siły na założenie opaski na komin i przełożenie go na maszt.... może w ten weekend jak będzie ładna pogoda.
Zastawiałem się właśnie czy nie ma jakiegoś lejka dynamicznego, który jest resetowany po ponownym logowaniu się do sieci (po restarcie MC899).
Właśnie dotarłem do domu i obecnie mam DL 580 Mbps, ping 12ms - zawsze robię speedtestem do najbliższego serwera Orange.
Nie wiem ile danych dziś ściągnąłem, od rana leci tylko Spotify, więc pewnie nie dużo.
W MC899A Pro jest licznik danych, w sekcji diagnostyka urządzenia, ale nie wiem jak on to liczy? czy po restarcie resetuje ten licznik?
-
- Użytkownik forum
Wydaje mi się że softy 888/889 z założenia powinny być podobne, w sensie tego co nie widzimy są podobne, a to co widzimy od strony użytkowej czyli GUI wiadomo będą się różnić. w 888 ten licznik danych się nie resetuje, ani po wyłączeniu i włączeniu routera za zasilania, ani po rozłączeniu i połączeniu z siecią LTE/5G. U mnie nawet po ustawieniu małego limitu i dobiciu do niego też się nie zrestewał ten licznik - jedynie dalej nabija i nabija swoje bajciki. Wydaje mi się, że reset do factory ustawi go na zero. Może się mylę, ma ten router króciutko, a czasu też tylko popołudniu przed pracą coś pogmerać.
A Kolego Sojer czy może testowałeś u siebie taki przypadek, że wyjeżdżasz na chwilę za granicę czyli jedziesz np. na Czechy czy Niemcy (czyli UE) i czy wtedy karta dodatkowa typowo do transmisji (tak jak masz u Siebie) zostaje i działa bez problemu w Polsce? Bo gdzies wyczytałem że jak się z kartą główną wyjedzie za granice to dodatkowa może przestać działac w kraju.. To że dodatkowa nie działa poza Polską to wiem.
Pytam bo obecnie do ADSL mam też m.in. kamerę na podwórko podpiętą, zawsze coś tam patrzy kto się szwęda. I fajnie żeby patrzyła i miałbym podgląd nawet gdybym miał jednodniowy wypad (rzadko się zdarza ale czasem raz na ruski rok się zdarzy).
Odnośnie tych lejków to ciężko coś wykopać w internecie, coś jak Yeti, wszyscy mówią że jest ale nikt nie widział. Takie to trochę dziwne, ale na pewno coś musi być na rzeczy z takim ograniczeniem. Tylko bardzo mnie (jak i pewnie Ciebie w tym momencie) ciekawi zasady nakładanie ograniczeń prędkości. Czy np. gorzej dla użytkownika jest pobrać dużo czyli wysycić łącze radiowe dużą ilością danych z dużą prędkością 400 500 600 700 Mbit/s w ciągu niech będzie godziny
czy np. tak jak u Ciebie coś tam pokapać bajcików ale cały dzień (muzyczka, dzieci głupoty na youtubie, dorośli coś tak pogmerają w internecie na laptopie). Ale pewien jestem że coś musi być bo np. weźmy ofertę 500GB miesięcznie teraz w promocji "Orange Internet Mobilny dla domu 5G" za 50zł brutto i to w strefie domowej. Czyli nasz (Twój a wkróce myślę mój Flex) tylko ciut więcej bo 80zł i miałby być totalnie odlotowy full wypas... wiadomo operator coś tak chyba od siebie nie da aż tyle swobody. Ale generalnie nie idzie się dowiedzieć jak to dokłądnie sobie te limity obliczają.
tak teraz na szybko z tego drugiego forum odnośnie lejów:
https://nasz.orange.pl/t5/Abonament/Lej ... 48/page/12
A Kolego Sojer czy może testowałeś u siebie taki przypadek, że wyjeżdżasz na chwilę za granicę czyli jedziesz np. na Czechy czy Niemcy (czyli UE) i czy wtedy karta dodatkowa typowo do transmisji (tak jak masz u Siebie) zostaje i działa bez problemu w Polsce? Bo gdzies wyczytałem że jak się z kartą główną wyjedzie za granice to dodatkowa może przestać działac w kraju.. To że dodatkowa nie działa poza Polską to wiem.
Pytam bo obecnie do ADSL mam też m.in. kamerę na podwórko podpiętą, zawsze coś tam patrzy kto się szwęda. I fajnie żeby patrzyła i miałbym podgląd nawet gdybym miał jednodniowy wypad (rzadko się zdarza ale czasem raz na ruski rok się zdarzy).
Odnośnie tych lejków to ciężko coś wykopać w internecie, coś jak Yeti, wszyscy mówią że jest ale nikt nie widział. Takie to trochę dziwne, ale na pewno coś musi być na rzeczy z takim ograniczeniem. Tylko bardzo mnie (jak i pewnie Ciebie w tym momencie) ciekawi zasady nakładanie ograniczeń prędkości. Czy np. gorzej dla użytkownika jest pobrać dużo czyli wysycić łącze radiowe dużą ilością danych z dużą prędkością 400 500 600 700 Mbit/s w ciągu niech będzie godziny

tak teraz na szybko z tego drugiego forum odnośnie lejów:
https://nasz.orange.pl/t5/Abonament/Lej ... 48/page/12
Ostatnio zmieniony 2025-02-06, 14:47 przez Zibi2000, łącznie zmieniany 1 raz.