MC888/MC889

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marcowy
Początkujący użytkownik forum

Re: MC888/MC889

Post autor: marcowy »

matek451 pisze: 2025-02-08, 19:20 [ciach] Chyba ze się chce bardzo udowodnić ze operatorzy NetWorks majacy najlepszą i najbardziej pojemną sieć 5G na tym terenie sa do niczego.
I to w podsumowaniu idealnie świadczy o twojej fachowości i wartości twoich "testów". Tu są poważni ludzie, majacy od dawna do czynienia ze sprzętem do 5G i znajacy realia sieci N78 3 operatorów wiec póki co moga sie tylko usmiechnąć jak czytaja twoje wpisy tutaj.
Ale ja jestem zwykłym konsumentem i nie aspiruję na żadnego fachowca. Sądziłem, ze to forum jest po to, żeby pomagać takim jak ja, a nie prowadzić dyskusje akademickie w towarzystwie wzajemnej adoracji. Co z tego, że w teorii najlepiej działa Orange i T-Mobile, skoro sprawdziłem, że w praktyce Plus i Play?
Napisałeś: "Chcesz mieć szybko i sprawdzić jak działa prawdziwe 5G N78 to kup pre-paidy Orange/T-mobile i przetestuj." No to kupiłem i przetestowałem. A teraz piszesz "żeby sprawdzić 5G w Orange to najpierw trzeba mić kartę z wjazdem do 5G tego operatora". Co masz na myśli w takim razie?
Ostatnio zmieniony 2025-02-09, 09:44 przez marcowy, łącznie zmieniany 1 raz.
marcowy

barus51 pisze: 2025-02-08, 16:33 @matek451 napisał cytuję: " W tym rejonie liczą się na 5G tylko ci 2 operatorzy, za nimi długo, długo nic czyli Play i Plus ze swoim N41."
@marcowy napisał cytuję: "Plus (5G N41) i Play (5G N78) wypadły najlepiej"
Gdzie tu widzisz sprzeczność ?
Kolega matek451 napisał, że liczą się T-Mobile i Orange.
Ostatnio zmieniony 2025-02-09, 10:29 przez marcowy, łącznie zmieniany 1 raz.
marcowy

Mig25 pisze: 2025-02-08, 19:23
matek451 pisze: 2025-02-08, 19:20 A gdzie tu są w ogóle jakies testy operatorów?
Jak kolega ma problem ,to niech założy sobie temat i tam mu można pomagać.

Po co testy konkretnego przypadku w tym temacie.
Przyznaję, że trochę się OT zrobił. Może admin przeniósłby posty z tej dygresji do nowego tematu?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

To załóz sam nowy temat i pochwal się wynikami tych testów wszystkich 4 operatorów ale to jest fachowe forum wiec testy zgodnie z regułami tutaj obowiązujacymi, czyli wymuszone N78 dla Orange/T-mobile/Play z pasmami LTE i screeny z MC889 i ze speedtestów a dla Plusa na N41+LTE. Oczywiście z uwzglednieniem ustawienia ODU MC889 na konkretne stacje bazowe NetWorks/Play/Plusa , podaj też swoją przybliżoną lokalizację która pozwala sprawdzić jak ta lokalizacja wyglada względem azymutów anten na BTS-ach tych operatorów w twojej okolicy.
marcowy

matek451 pisze: 2025-02-09, 11:42 To załóz sam nowy temat i pochwal się wynikami tych testów wszystkich 4 operatorów ale to jest fachowe forum wiec testy zgodnie z regułami tutaj obowiązujacymi, czyli wymuszone N78 dla Orange/T-mobile/Play z pasmami LTE i screeny z MC889 i ze speedtestów a dla Plusa na N41+LTE. Oczywiście z uwzglednieniem ustawienia ODU MC889 na konkretne stacje bazowe NetWorks/Play/Plusa , podaj też swoją przybliżoną lokalizację która pozwala sprawdzić jak ta lokalizacja wyglada względem azymutów anten na BTS-ach tych operatorów w twojej okolicy.
Nie odniosłeś się do mojego pytanie o Twoje zdanie: "żeby sprawdzić 5G w Orange to najpierw trzeba mić kartę z wjazdem do 5G tego operatora". Może wyjaśnisz o co chodzi?
matek451
Guru bezprzewodowy

Brak połaczenia 5G na karcie Orange, nawet na N1 to dowód na to ze karta nie ma dostępu do 5G, tak jest czasami na starszych kartach tego operatora, podobnie w przypadku do T-mobile. Do testów kupuje się startery pre-paid po 5 zł , taryfy Orange FREE na kartę czy T-mobile GO bo one z reguły maj dostęp do 5G, uruchania na nich setki GB /m-c za darmo i na nich testuje. Karty bez limitów prędkości. Tak samo Virgin Mobile dla PLAY czy Plush dla Plusa. Koszty minimalne a w zamiant ogromne ilości danych na kartach.
marcowy

Takie kupiłem kilka dni temu w Żabce, mają na opakowaniu 5G. Być może wymagało by to jeszcze jakichś dłuższych testów i ustawiania. Wśród sąsiadów, a mieszkam w szeregowcu, też praktycznie wszyscy przeszli na Plusa po doświadczeniach z innymi operatorami. Więc zamykam temat, bo stabilne 200-300 Mbit/s na 5G Plusa mnie w pełni zadowala. A nie chcę już więcej czasu inwestować w kombinacje jak sprawić, żeby Orange czy T-Mobile działały lepiej. Dzięki za porady.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Jak możesz zamykać temat ? Założyłeś jakiś?
To są pytania retoryczne , nawet nie odpowiadaj , i <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> twoje posty na śmietnik powinny trafić.
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Zeusek »

Opanujcie się, ostatnie posty są do kasacji bo nic nie wnoszą dla odbiorcy który czyta forum i chcę uzyskać pomoc.
MC888 -> Orange
oem
Stały użytkownik forum

Post autor: oem »

Przeglądając ten wątek zauważyłem sporo nieprecyzyjnych informacji nt. routerów z serii ZTE MC888. Podrążyłem nieco temat i sprawa wygląda tak:
- ZTE MC888 dostępny jest w Plusie (nie wiem jakie oznaczenie ma ten z Orange czy T-Mobile)
- ZTE MC888B - był dostępny w wolnej dystrybucji w elektro marketach (obecnie brak)
- ZTE MC888D - dostępny w wolnej dystrybucji w elektro marketach (zastąpił model B - mitem jest, że to wersja na inne rynki europejskie)
Natomiast w oficjalnym polskim sklepie ZTE dostępna jest zarówno wersja B jak i D w tej samej cenie.

Co istotne model 888D posiada komplet pasm, tak jak wersja 888 z Plusa. Zwracam uwagę na ten fakt ponieważ opis na pudełkach jedynie w wersji D błędnie wskazuje na brak pasma B20(LTE 800) oraz pasm 5G: n28(700), n8(900) oraz n38,n41(2600). Te ostatnie jest istotne dla użytkowników internetu w Plusie. Reasumując wszystkie trzy wersje mają komplet pasm.

Wykaz pasm w 888D:
Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-SiHMnCQAQD

888D agregacja pasm w Plusie:
Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-UE6YtGxb0q

888D agregacja pasm w Orange:
Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-cXzvF1cruI

888D agregacja pasm w T-Mobile:
Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-Pf1jSzyMBR

ZTE 888D posiada możliwość wyłączenia diód oraz wi-fi wg. harmonogramu:
Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-kea2G2Clu4

Posiadam także router ZTE MC889, tak więc jako ciekawostkę wrzucę zrzut z agregacją pasm w Orange. Warto zwrócić uwagę na siłę sygnału w ZTE MC888D vs. ZTE MC889. MC889 umieszczony jest za oknem na wysokości 2 piętra optymalnie ustawiony na BTS-a, natomiast 888D umieszczony jest przy tym samym oknie jednak w pomieszczeniu. Zrzuty są zrobione w tym samym czasie i jak widać 888D lepiej zbiera sygnał, a jego jakość jest lepsza (SINR), co przekłada się na lepszy DL w 888D.

889D agregacja pasm w Orange:
Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-RGhkSJ6N2g

Informacyjnie: wszystkich opów mam na tym samym maszcie 850 m od domu i jest on widoczny z okna na 2 piętrze (niska zabudowa).

Z uwagi na fakt, że MC889 jest sparowany z routerem ZTE T3000, który obsługuje opcję wielu sieci WAN zatem w drugi port LAN/WAN wpiąłem 888D, aby sprawdzić jakie szybkości wyjdą z takiego połączenia. Poniżej wynik osiągnięty po Wi-Fi na Samsungu S23 przed godz. 19.00 (w obu sim w ofercie Orange na kartę):
Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-gfJtfGu54A

Kolejną ciekawostką są poniższe wyniki pomiarów 888D vs. 889 gdyż DL był lepszy w 888D (kolejno od góry 888D, 889, 888D, 889):
Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-vtlKrYwe07
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Natomiast MC888 kupiony ze sklepu ZTE nie ma pasma N28. Napisałem w tej sprawie do ZTE przez Meta kilka dni temu i nadal cisza.
MC888 -> Orange
Mig25
Guru bezprzewodowy

@oem , masz takie same zrzuty z menu z MC888B ?
Bo z tych szczątkowych informacji wynika ,jakby wyglądało zupełnie imaczej... ( Inaczej , niż typowe ZTE nawet).
oem
Stały użytkownik forum

Mig25 pisze: 2025-02-12, 07:59 @oem , masz takie same zrzuty z menu z MC888B ? ...
Nie mam. Zrzuty, a raczej ich wycięte fragmenty pochodzą z ZTE MC888D, w którym to menu jest podobne do tego z MC889 oraz T3000.

Kotoś wcześniej pisał, że w MC888D nie ma możliwości zdefiniowania automatycznych restartów co określony interwał dni, tak więc przy okazji dodam, że jest możliwość ustawienia automatycznych restartów.
Mig25
Guru bezprzewodowy

To ,że jest możliwość zdefiniowania interwałów restartu , to nie znaczy ,że to działa.... (patrz choćby w aktualnym fw z MC889A Pro...)
oem
Stały użytkownik forum

Mig25 pisze: 2025-02-12, 11:56 To ,że jest możliwość zdefiniowania interwałów restartu , to nie znaczy ,że to działa.... (patrz choćby w aktualnym fw z MC889A Pro...)
To, że nie działa w MC889A Pro to nie znaczy, że nie działa w MC888D, o którym pisałem.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Pisałeś , że jest możliwość , a nie że działa :)
oem
Stały użytkownik forum

Czepiasz się słówek. ;)
Mig25
Guru bezprzewodowy

Czepiasz ,nie czepiasz , jak widać w MC889A PRO dokładnie tak jest , jest możliwość , ale ustawienie tego nie działa , także akurat tu to dość ważne.

Normalnie jak by mnie się ktoś zapytał jeszcze tydzień temu ,czy w MC889A PRO jest możliwość ustawienia restartu z interwałem , to bym napisał ,że jest możliwość :) A że nie sprawdziłem ,że nie działa , to już inne buty...
Ostatnio zmieniony 2025-02-12, 16:45 przez Mig25, łącznie zmieniany 1 raz.
oem
Stały użytkownik forum

W 888D, 889 i T3000 działa i dalej nie ma sensu bić piany.
Zibi2000
Użytkownik forum

Post autor: Zibi2000 »

W ZTE MC 888 B nie działa zdefiniowany automatyczny restart, posiadam ów cudowny model i nie działa ten restart, poza tym menu zupełnie inne niż w "zwykłym" i "D". Zrobię zrzuty w chwili czasu z menu mojego B i wrzucę na jakiś hosting image. B ma wszystkie pasma 4G/5G... taki on światowy :P
warminski95

Post autor: warminski95 »

Witam ponownie! :)
Panowie, wybaczcie za taką zwłokę, nie miałem żywcem sposobności, żeby przysiąść na spokojnie, ale dziękuję serdecznie za wszystkie porady!! :padam:
Zibi2000 pisze: 2025-02-06, 20:35 P.S. prąd się nie indukuje do 50m, chodziło mi o to że te 50-100metrów od bezpośredniego uderzenia to obszar o wysokim prawdopodobienstwie szkód wywołanych indukcją. ten obszar tak naprawdę jest matematycznie nieskonczony, ale powyzej 100m napięcia osiągają góra kilkadziesiąt woltów i tu wtedy np. ekranowana skętka u ciebie w domu gdzies tam w scianie moze uratowac sprzet przejmujac na siebie czesc ladunku do ziemi
docelowo zastosuję obejmę kominową z zestawu, więc pewnie wyjdzie jakoś podobnie jak u kolegi jfk :) z tym, że nie będę kombinował z masztem, właśnie żeby nie kusić losu :D a przede wszystkim dlatego, że router radzi sobie całkiem okej będąc tymczasowo ulokowany na szafie, na 1 piętrze, na takiej prowizorce wyciągam dosyć stabilne 110-130download i 40-50upload, dlatego liczę, że sam komin powinien u mnie wyciągnąć cały potencjał z tego sprzęciska :D
Zibi2000 pisze: 2025-02-06, 20:39 zwróć uwagę dlaczego na wielu obiektach przemysłowych czy cywilnych mieszkaniowych wysokich są celowo wysoko umiejscowione odgromniki często gazowe lub klasyczne ze zwodami do ziemi. moja rada taka, nie wychylać się i nie robić ze swojej chałupy odgromnika dla sąsiadów. A poza tym napisz czy masz w okolicy do 300m a najlepiej do 100max jakieś wyższe obiekty , dobrze żeby były wyższe ze 2 razy od Twojego domu (twoich anten tv, masztów a dachu, twoich kominów stalowych od pieca co itp)
mam dosyć specyficzne ukształtowanie terenu w okolicy, ale na szczęście(w tym przypadku :D) mój dom w promieniu co najmniej kilkuset metrów jest ulokowany najniżej w okolicy, więc wychodzi na to, że u zeusa jestem ostatni w kolejce :rotfl:
Zibi2000 pisze: 2025-02-06, 20:39 co sądzicie o zastosowaniu ekranowanego kabla? może to potencjalnie zrobić odczuwalną różnicę w wynikach RSRP | RSRQ | SINR| RSSI?
nie zrobi żadnej różnicy :-) tylko nie dawaj folii do pieczenia na samego 889, nie rób mu czapeczki jak foliarze mają.. te ekooszołomy
aż tak go ozdabiać nie będę :roll: skrętka 5e przystosowana zewnętrznie powinna sobie poradzić w różnych skrajnych warunkach, typu letnie upały? dach z blachy, myślałem nad użyciem peszla, ale jeden gość mi odradził, argumentując, że "prawdziwe" peszle są mega drogie, a te zwykłe nie zrobią większej różnicy
jfk pisze: 2025-02-06, 20:56
warminski95 pisze: 2025-02-06, 19:24 na razie sprzęt stoi w domu, ale chciałbym docelowo zamontować go na dachu, załóżmy kominie - zastanawiam się czy w sezonie burzowym nie spotkają mnie z tego powodu jakieś nieprzyjemności :gwiazdki: zabezpieczacie w takich 'instalacjach' swój sprzęt jakimiś dodatkowymi gadżetami?

co sądzicie o zastosowaniu ekranowanego kabla? może to potencjalnie zrobić odczuwalną różnicę w wynikach RSRP | RSRQ | SINR| RSSI?
Od 16 lat mam instalację-obejma kominowa+maszt aluminiowy, to wszystko uziemione, ale oprócz tego używam kabla ekranowanego Madex cat.6 + do tego https://allegro.pl/oferta/ogranicznik-p ... 6965342172 z podłączonym uziemieniem i do tego zabezpieczone zasilanie https://allegro.pl/oferta/listwa-zasila ... d395c3fa1c. Nigdy sprzętu nie wyłączam i jak na razie jeszcze się nic nie zjarało.
ten ogranicznik fajna sprawa, że działa nawet w jakimś mniejszym stopniu bez uziemienia, wezmę go, gdyby montażysta miał kłopoty z uziemieniem, to zostawię sobie okienko najwyżej na uziemienie po swojemu przed sezonem burzowym :D

jeszcze przypomniałem sobie o jednej sprawie - co sądzicie o pierścieniach ferrytowych? groszowa sprawa, ale czy podpięcie kilku sztuk na całej ciągłości kabla mogłoby coś profilaktycznie pomóc w kwestii jakichś potencjalnych zakłóceń? czy to raczej gra nie warta zachodu? :)
Zibi2000
Użytkownik forum

:padam: Witaj Warminski95 ....
dzięki za ciepłe słowa ... nie trzeba było, jakoś chcę Ci pomóc i coś doradzić, jak wszyscy... w elektryce i pokrewnie elektronice już będzie 3dychy latek siedzę i hobbystycznie i częściowo zawodowo od matury potem polibudy, takie tam stare dzieje z tamtego wieku. Nie wazne.

Pierscienie ferrytowe w Twoim przypadku coś mogłyby dać ze względu na punkt trzeci szkoły mongolskiej :-)

i tutaj generalnie są trzy szkoły zastosowań:

pierwsza wietnamaska:
w technice nadawczej wysokiej częstotliwości (np. któtkofalarstwo, UKF, VHF itp) stosuje się tego typu rozwiązania na kablu doprowadzonym do anteny (w jej punkcie zasilania tym kablem), tak aby ograniczyć napiszę tak łopatologicznie "promieniowanie" kabla wysokiej częstotliwości, gdyż w antenach otwartych taki kabelek lubi sobie robić za tzw. przeciwwagę anteny psując jej charakterystykę, impedację, swr i takie tam. mozna uzyc do budowy transformatorów wcz itp itd. mnostwo ciekwaych i pozytecznychs spraw

druga szkoła mandżurska:
zastosowanie pierścieni ferrytowych na kablach w instalacji odbiorczej małej częstotliwości i wysokiej częstotliwości ogranicza zbieranie zakłóceń od pobliskich nadajników. to też tak w wielkim skrócie myśłowym napisałem. chodzi o te ze podobnie jak przy nadawaniu i tu tez ten kabel ma nie byc anteną odbiorczą

trzecia szkoła mongolska:
zastosowanie ferrytów na kablach zasilających ogranicza promieniowanie tego kabla przez harmoniczne sygnałów powstające przy zasilaniu impulsowym lub zasilaniu odborników o nielinowej charakterystyce impedancji itp itd, też tu wielki skrót myślowy. A poza tym zachodzi bardzo ciekawe zjawisko... w sumie bardzo przydatne a mianowicie pomiary i badania stwierdzają, że odpowiednio dobrany ferryt lub zespół ferrytów ogranicza szybkie gwałtowne narastanie impulsów zakłóceń i również impulsów elektrostatycznych biegnących po oplocie kabla, po ekranie. Np zastosowanie takiego ferrytu na kablu niech to bedzie od modemu DSL może ograniczyć narastanie impulsu z 6kV do zaledwie 1kV, a to już ma znaczenie dla elektroniki przemysłowej w rozleglych halach itp itd

teoretycznie mógłbyś spróbować dwa, jeden na skrętce tej płaskiej blisko modemu tylko przepuść przez dziurkę rdzenia ze 3 , 4 , 5 zwojów i taka srednica zagiecie koło 15cm nie mniej bo wtedy pojemnosci miedzyzwojowe bedą szkodzić,.... drugi daj podobnie 3 , 4, 5 zwojów podobny promien kolo zasilania (rodzielacza PoE), jeśłi nie pogorszy ci się transmisja po tej skrętce to zawsze coś tam będziesz mieć spokojniejsze sumienie... ale tylko tak troszkę, bo to nieeewiele daje, takie tam spokoj ducha.

impedancja takiego ferryta z nawinietym na niego/przez niego kablem jest wprost proporcjonalna do kwadratu ilosci tych zwojów, czyli przy dwóch mamy 2^2 czyli 4razy , przy 5^2 juz 25 razy więcej niż przy jednym zwoju... aha jeden zwój to tak jabyś tylko raz kabelek po postu przpuscil przez dziurkę, dwa razy to dwa razy przechodzi przez dziurke (i wtedy juz masz jedno kółeczko kabla itp itd)

na Allgro sprzedaje takie barcom, w zestawach po chyba 10sztuk czy 12 jakoś tak, tylko one mają niewielką średnicę do 13mm, więc tak mi się widzi, że 3 może te 5 razy by się tam w dziurkę zmieścił
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

warminski95 pisze: 2025-02-13, 09:53 jeszcze przypomniałem sobie o jednej sprawie - co sądzicie o pierścieniach ferrytowych? groszowa sprawa, ale czy podpięcie kilku sztuk na całej ciągłości kabla mogłoby coś profilaktycznie pomóc w kwestii jakichś potencjalnych zakłóceń? czy to raczej gra nie warta zachodu?
Do eliminacji zakłóceń w skrętce stosuje się skrętkę ekranowaną. I to załatwia temat najskuteczniej.
Także kable zasilające występują w formie ekranowanej.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Widział ktoś ferryt na firmowej skrętce ? No właśnie...
Jakby to coś polepszało , to producenci by je zakładali... Podejrzewam ,że nawet by zakładali jakby nie szkodziło , reklamując je jako lekarstwo na wszystko ... Także mam dziwne przeczucie , że to nie jest dobry pomysł.

Jakby miało to coś pomóc w routerach zewnętrznych , to producenci by je stosowali ,zwłaszcza Ci drożsi....
NP Zyxel NR7103 ma w środku na prawdę dobrej klasy i duże ograniczniki przepięć na każdej żyle , i nawet widziałem takiego ze spalonym totalnie gniazdem od przepięcia ,a ograniczniki dalej sprawne ,tak jak cały router ( niestety była niezła rzeźba ,żeby wkomponować tam gniazdo LAN ponownie i odbudować ścieżki , ale udało się i działa już ponad pół roku ponownie , nawet 2,5Gbps się zestawia.) . No ale kabla z ferrytami tam też nie ma :)
sojer2005

Post autor: sojer2005 »

hej,
w modemie można ustawić różne profile połączeń. Jaka jest różnica między IPv6 i IPv4? Który profil macie ustawiony u siebie? Na czym polega różnica?
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

IPv6 nie zawsze działa prawidłowo, bezpieczniej jest ustawić IPv4. U mnie na IPv6 w ogóle nie było Internetu.
MC888 -> Orange
matek451
Guru bezprzewodowy

Sprawdź na jakiejś normalnej karcie Play a nie na wynalazku z MVNO, starter Virgin Mobile za 5 zł i na nim uruchom za darmo 760GB na m-c, ma dostep do 5G N78 i N1.
Mig25
Guru bezprzewodowy

sojer2005 pisze: 2025-02-07, 22:22
Mig25 pisze: 2025-02-07, 21:53
Na moim MC889A Pro też ustawiłem 20:10 , 1 dzień interwału , nie zresetował się ani wczoraj ,ani dzisiaj...
Także najprawdopodobniej ta funkcja w nim jest spierdzielona na tym sofcie.
Dzięki za sprawdzenie.
Kont. tematu spadków transferu (które natychmiast mijają po restarcie), ani wczoraj, ani dziś nie doświadczyłem tego, mimo, że dziś musiałem w ciągu dnia ściągnąć bardzo duża paczkę danych (ok. 100 GB).
W weekend ustawiłem czas 21:15 , interwał 1 dzień , zresetowałem MC889A , no i wczoraj i przedwczoraj się zresetował o 22:08....
Więc może używa czasu letniego , albo w ogóle synchronizuje czas nie tak ( ma przecież też możliwość przez GPS) ,ale chyba jednak co tam to działa....
EDIT: Chociaż w zakładce SNTP jest idealnie zsynchronizowany/aktualny czas ( i to zimowy) na nim...
Zibi2000
Użytkownik forum

Hej, witajcie.

Mam pytanie czy jest szansa, że Orange niejako raz na dobę restartuje sam od siebie połączenie?
Testuję Orange FNK na tym MC 888 B, zostało kilkadziesiąt GB. Zauważyłem, że w miarę regularnie koło może 4-5-6 rano dochodzi do zmiany adresu WAN widocznego w GUI routera (MC mam podpięty w trybie bridge do LAN laptopa).
W routerze mam wyłączony automatyczny restart, zasilanie jest sprawne:-).
Zaciekawiło mnie to, czy sam operator robi jakiś reconnect połączenia.

Np teraz Home routera jest:
Network 5G
Connection 06:45:53,

jest 13:05 jak to piszę, więc koło 6 tej rano połączenie zostało zrestartowane.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Może operator sam z siebie przydzielać nowe IP , bo wraz z połączeniem dostajesz dzierżawę na określony czas ( i to jest przeważnie 24h , choć klient też może go zmniejszyć , niektóre routery nawet mają lease time na 5min).
Przeważnie operator po okresie dzierżawy przyznaje ten sam IP ( lub bardziej przedłuża dzierżawę) , a może też kompletnie nie przedłużyć dzierżawy , przez co modem musi się łączyć jeszcze raz ( też tu problem jest opisany z MC889 i tzw. NAK).
Więc jest dużo możliwości co może operator zrobić.

EDIT: A może codzienny restart zaczął Ci działać :)
ODPOWIEDZ