Problem z DNS przy ICS
Moderator: Moderatorzy
- aniolova
- Początkujący użytkownik forum
Problem z DNS przy ICS
Witam,
mam problem z dns-em przy udostepnianiu polaczenia internetowego - moze ktos sie spotkal z takim problemem. Najpierw struktura sieci i adresy:
mam 2 komputery: stacjonarny i laptop. Polaczenie internetowe jest stale na komputerze stacjonarnym, za pomoca modemu DSL (Siemens Speedstream 4100 - ale nie z neostrady, nie znajduje sie obecnie w Polsce) podlaczanego do ethernetu, ktory tworzy miedzy soba a komputerem siec lokalna 192.168.0.x 255.255.255.0 w ktorej on jest dns-em.
Miedzy duzym komputerem a laptopem jest siec bezprzewodowa, skonfigurowana recznie:
172.16.1.2
255.255.255.0 - komp stacjonarny
172.16.1.2 -laptop z brama domyslna skierowana na komputer stacjonarny
ustawilam taka podsiec, poniewaz w przypadku ustawienia 192.168.0.x nastepuje konflikt adresow z modemem.
w ustawieniach modemu mam podane 2 dns-y:
206.13.31.12 dns1.scrmca.sbcglobal.net
68.94.157.1 dnsr2.sbcglobal.net
w kaptopie probowalam wpisac chyba juz wszystko jako dns - komputer stacjonarny, modem, zewnetrzne dns-y, dns-y tpsa i nic.
wszystko w obu sieciach sie widzi - pinguje sie takze onet (po ip) oraz wszystkie adresy dns-ow z laptopa
niestety nazwy sie nie rozwiazuja. IP hulaja, dns lezy.
oba komputery dzialaja pod XP Home, wiec klsycznego routingu nie da sie wlaczyc. Oba maja Eset security.
i tu sie moja inwencja konczy. moze ktos ma jakis pomysl?
Pozdrawiam,
Aniolova
mam problem z dns-em przy udostepnianiu polaczenia internetowego - moze ktos sie spotkal z takim problemem. Najpierw struktura sieci i adresy:
mam 2 komputery: stacjonarny i laptop. Polaczenie internetowe jest stale na komputerze stacjonarnym, za pomoca modemu DSL (Siemens Speedstream 4100 - ale nie z neostrady, nie znajduje sie obecnie w Polsce) podlaczanego do ethernetu, ktory tworzy miedzy soba a komputerem siec lokalna 192.168.0.x 255.255.255.0 w ktorej on jest dns-em.
Miedzy duzym komputerem a laptopem jest siec bezprzewodowa, skonfigurowana recznie:
172.16.1.2
ustawilam taka podsiec, poniewaz w przypadku ustawienia 192.168.0.x nastepuje konflikt adresow z modemem.
w ustawieniach modemu mam podane 2 dns-y:
206.13.31.12 dns1.scrmca.sbcglobal.net
68.94.157.1 dnsr2.sbcglobal.net
w kaptopie probowalam wpisac chyba juz wszystko jako dns - komputer stacjonarny, modem, zewnetrzne dns-y, dns-y tpsa i nic.
wszystko w obu sieciach sie widzi - pinguje sie takze onet (po ip) oraz wszystkie adresy dns-ow z laptopa
niestety nazwy sie nie rozwiazuja. IP hulaja, dns lezy.
oba komputery dzialaja pod XP Home, wiec klsycznego routingu nie da sie wlaczyc. Oba maja Eset security.
i tu sie moja inwencja konczy. moze ktos ma jakis pomysl?
Pozdrawiam,
Aniolova
Never argue with an idiot - he'll bring you down to his level and beat you with experience.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z DNS przy ICS
oba kompy maja to samo IP? Poza tym brama domyslna dla 172.16 to 255.255.0.0, wiec wychodziloby na to ze inna?aniolova pisze:172.16.1.2
Probowalas wylaczyc Eset (lub nawet odionstalowac)? Tak do testow tylko
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Brama czy maska?Jo_gurt pisze:Poza tym brama domyslna dla 172.16 to 255.255.0.0

A na kompach jakie masz DNSy?aniolova pisze:w ustawieniach modemu mam podane 2 dns-y:
Spróbuj wpisać OpenDNS na lapku.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
maska oczywiscieBliSki pisze:Brama czy maska?![]()
![:]](./images/smilies/splash.gif)
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-26, 19:23 ]
Tak też myślałem

- aniolova
probowalam wpisac wszystkie na laptopie. na komputerze stacjonarnym jako dns jest 192.168.0.1 Laptop go pinguje, ale wpisanie jako dns nic nie pomaga. probowalam takze ustawic komputer stacjonarny jako dns, ale tez nie poszlo. kiedy kaze mu ustawic adresowanie w sieci bezprzewodowej automatycznie juz nic sie nie widzi, wiec musze to robic statycznie.BliSki pisze:A na kompach jakie masz DNSy?aniolova pisze:w ustawieniach modemu mam podane 2 dns-y:
???BliSki pisze:
Spróbuj wpisać OpenDNS na lapku.
[ Dodano: 2008-01-26, 19:17 ]
to ze 172.16 jest adresem prywatnym klasy b nie znaczy ze maska musi byc klasy b. poza tym podisec smiga, udpstepnianie polaczenia internetowego tez, tylko zaden dns nie rozwiazuje nazw w podsieci miedzy laptopem a kompem stacjonarnym.Jo_gurt pisze:oba kompy maja to samo IP? Poza tym brama domyslna dla 172.16 to 255.255.0.0, wiec wychodziloby na to ze inna?aniolova pisze:172.16.1.2
laptop ma IP 172.16.1.3 - literowka, przepraszam
wylaczalam go - owszem. ale nie odinstalowywalam i nie mam zamiaruJo_gurt pisze: Probowalas wylaczyc Eset (lub nawet odionstalowac)? Tak do testow tylko

PS. chyba tego posta przypadkowo zamiescilam nie tam gdzie trzeba - przepraszam, jesli moderator chce ten watek przeniesc do pzostalych zagadnien internetu bezprzewodowego to bardzo prosze.
Ostatnio zmieniony 2008-01-26, 19:20 przez aniolova, łącznie zmieniany 1 raz.
Never argue with an idiot - he'll bring you down to his level and beat you with experience.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
* 208.67.222.222 (Resolver1.OpenDNS.com)aniolova pisze:???
* 208.67.220.220 (Resolver2.OpenDNS.com)
EDIT:
zgadza sie, pomylka wynikajaca z mojego pomieszania (jakims cudem przeczytalem brama domyslna jako maska domyslna) ;Paniolova pisze:to ze 172.16 jest adresem prywatnym klasy b nie znaczy ze maska musi byc klasy b
EDIT2: Sprobuj jeszcze skonfigurowac eset na puszczanie portu DNS
EDIT3: A ping na ktorys DNS idzie? Chociazby OpenDNS (bo one na pewno odpowiadaja na echo request)
- aniolova
Bingo! Dzieki wielkie! (i czemu ja na to nie wpadlamJo_gurt pisze: EDIT2: Sprobuj jeszcze skonfigurowac eset na puszczanie portu DNS

Eset musi blokowac porty przy wylaczeniu ... Dobrze wiedziec

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Dlatego proponowalem odinstalowanie - wieksza pewnosc
Ale git, ze juz wiadomo o co biega 

- aniolova
Nie chcialam odinstalowac, bo mam wszystko poustawiane zeby nie blokowal mi zadnych serwerow (mam tomcata, apache i rozne aplikacje z nich korzystajace plus robie testy na zewnetrznych serwerach ...) - zajelo mi to godziny zeby go skonfigurowac ... dlatego wolalam juz go nie ruszacJo_gurt pisze:Dlatego proponowalem odinstalowanie - wieksza pewnoscAle git, ze juz wiadomo o co biega

![:]](./images/smilies/splash.gif)
jeszcze raz dzieki
aniolova
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ja tez juz wiemaniolova pisze:ale juz wiem na przyszlosc ze glupie 53 moze stanowic zagrozenie (przynajmniej wedlug eseta)