Modem zewnętrzny jaki wybrać pod LTE/5G?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
garzew2
Początkujący użytkownik forum

Modem zewnętrzny jaki wybrać pod LTE/5G?

Post autor: garzew2 »

Witam wszystkich. Postanowiłem zainwestować w internet mobilny, ponieważ na światłowód chyba się nie doczekam, a mam już dosyć korzystania z internetu po adsl. Od pewnego czasu mam w okolicy nowy nadajnik z play i znacznie poprawił się zasięg.
Moja lokalizacja https://maps.app.goo.gl/7wecHdMDn5VigPfJ7
Nadajnik https://beta.btsearch.pl/?dataSource=lo ... 66&zoom=15
Poniżej jescze zrzuty z programu netmonster
Obrazek Obrazek Obrazek
Pierwsze dwa pomiary robiłem z ziemi z miejsca gdzie docelowo ma być modem ale zasłaniały mnie drzewa, trzeci pomiar jest 10 metrów dalej gdzie już bezpośrednio widzę nadajnik.
Na budynku przygotuje maszt, modem będzie wtedy na wysokości jakieś 7m, tak żeby jak najmniej przeszkadzały drzewa.
Jaki sprzęt waszym zdaniem byłby tutaj najbardziej odpowiedni?
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Modem zewnętrzny jaki wybrać pod LTE/5G?

Post autor: matek451 »

Stacja bazowa ma LTE2100+1800+800 a na 2100MHz w DSS z LTE działa N1 czyli 5G 2100. Telefon łaczy się w agregacji 3 pasm LTE lub w agregacji 5G N1 w NSA z kotwicą na LTE1800 z 2 sektora który świeci na azymut 130.
. Brak speedtestów na telefonie w tych 2 przypadkach, jak chcesz korzystać z N1 to zew. CPE 5G/LTE z obsługą 5G2100 N1, jest sporo takich na rynku, uzywanychj i nowych, takze w zestawach z routerem wewnętrznym, koszt od 600 zł wzwyz.. Jaki budzet?
Do LTE i agregacji LTE2100+1800 zew. CPE LTE to koszt około 300 zł plus router wew.
garzew2

Obrazek Obrazek
Dzięki za odpowiedź.
Zrobiłem jeszcze próbę z speed testem. Chciałbym sprzęt, który maksymalnie wykorzysta to co mam dostępne. Przyjąłem sobie budżet do 1000zł.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Dużym problemem jest ten lasek po drodze, masz z 500m do BTS-a ale połowa to drzewa, na dodatek sektor 2 na azymut 130 czyli ponizej ciebie, jesteś na azymut 90 stopni , pierwszy sektor jest na 30 czyli jesteś pomiędzy sektorami, podczas pomiaru prędkości masz dostateczny sygnał na 1800/2100MHz ale bardzo słaby SINR stąd przecietne osiagi, jeden z testów wczesniej w lepszych warunkach ale bez speedtestu, zrób jeszcze jeden w miejscu gdzie zamontujesz ODU 5G/LTE.
garzew2

Kurcze, nie dość że drzewa to jeszcze niekorzystne położenie w stosunku do nadajnika.
Pomiar z poprzedniego posta jest właśnie z miejsca gdzie miałbyć modem, byłem na wysokości 5m.
Z ciekawości przesunąłem się 60m na łąkę gdzie bezpośrednio widzę nadajnik i taki oto wynik:
Obrazek Obrazek
garzew2

Dzięki za informację wiem na czym teraz stoję. Chodziłem po wszystkich budynkach i było tylko gorzej, więc zostaje to co mam.
Teraz kwestia sprzętu, czy zainwestowanie w jakiś drogi ODU jak zte mc 899 coś pomoże/polepszy? Albo antena o dużym zysku + modem?
Jaki Ty byś mi polecił sprzęt?
adamusek
Użytkownik forum

Post autor: adamusek »

MC889A Pro powinien się sprawdzić
ODPOWIEDZ